Смекни!
smekni.com

Історія літакобудування (стр. 3 из 3)

Після успішної демонстрації вертольота створюється дослідно-конструкторське бюро на чолі з головним конструктором М. І. Камова, якому доручається розробка одномісного корабельного вертольота для розвідки, зв'язку і спостереження.

Новий вертоліт КА-10 мав ту ж принципову схему, що і "літаючий мотоцикл", але більш потужний авіаційний поршневий двигун повітряного охолодження АІ-4Г із злітною потужністю 55 л. с., розроблений в ОКБ А. Г. Івченко.

Випробування КА-10 у 1949-1951 р. р.продемонстрували властиву вертольотам соосной схеми виняткову маневреність і хорошу керованість.На вертольоті КА-10, а потім і на його модифікованому варіанті КА-10А були відпрацьовані такі принципові конструктивні рішення, як система управління співвісними несучими гвинтами і двохкильове оперення, які в подальшому лягли в основу всіх розроблених ОКБ вертольотів.З цього часу створення двухвінтовая співвісних вертольотів найрізноманітнішого призначення і різних вагових категорій стає головним напрямком творчої діяльності ОКБ Н. І. Камова.

Наступний етап роботи ОКБ - створення сімейства 2-3-х місцевих близьких за характеристиками співвісних вертольотів КА-15, КА-15М, КА-18. Ці багатоцільові вертольоти, маючи загальну несучу систему, редуктор і двигун, відрізнялися один від одного призначенням і конструкцією фюзеляжу.Для них було спроектовано різне обладнання, що знімається: апаратура для запилення, обприскування, генерації аерозолів, підвісні контейнери для вантажів і пошти, гондоли для перевезення хворих, поплавковое шасі, друге управління в навчальному варіанті.В результаті пошуку нових більш ефективних компановочную і конструктивних рішень в 1964 і 1965 роках був створений багатоцільовий вертоліт КА-26. На основі схеми "літаючого шасі" була досягнута висока вагова віддача вертольота з двома поршневими двигунами.Комплект швидкознімне навісного обладнання: пасажирська кабіна, вантажна платформа, апаратура для обприскування та внесення мінеральних добрив;пристосування для транспортування вантажів на зовнішній підвісці дозволяє бригаді з 3 чоловік за 1,5-2,0 години переобладнати вертоліт з одного варіанта в інший.

До конструктивних особливостей вертольота, крім схеми "літаючого шасі", двохрухову силової установки та системи створення надлишкового тиску в кабіні пілота для захисту від хімікатів на сільгоспроботах слід віднести і широке застосування склопластику.З нього на вертольоті виготовлені не тільки різні обтічники, капоти, підлога кабіни, бункер для хімікатів, але і такі найважливіші елементи конструкції, як лопаті несучого гвинта.У порівнянні з дюралевими, такі лопаті практично не мають обмеження ресурсу за умовами втомної міцності, виключається необхідність застосування складної дорогої оснастки та обробки на верстатах.Спільно з різними дослідницькими інститутами протягом кількох років проводили експерименти по підбору матеріалу, клею, режимів пресування з відпрацювання конструкції лопатей, по випробуванню відсіків і натурних лопатей.У результаті була розроблена конструкція і технологія серійного виготовлення склопластикових лопатей, несучих гвинтів гелікоптера КА-15 (діаметром 10 метрів) і вертольота КА-26 (діаметром 13 метрів),і вперше в світовій практиці вертольотобудування склопластикові лопаті були впроваджені в широку експлуатацію.

Зарубіжна преса відзначала, що усі специфічні проблеми вертольотобудування в конструкції вертольота КА-26, який виконує віражі з великим креном, важкоздійсненним на інших гвинтокрилих машинах, вирішені на високому рівні.Пілоти при управлінні цієї машини виявили рідкісні для вертольота стійкість і легкість управління.

Досвід експлуатації показує, що використання вертольотів КА-26 найбільш ефективно на агрохімічних роботах. Тут найбільшою мірою підтверджується перевагу соосной схеми.З одного боку, виняткова маневреність соосно вертольота дозволяє здійснювати польоти в безпосередній близькості від оброблюваних сільськогосподарських угідь складного рельєфу.З іншого боку, кільцеподібні вихори, індуковані соосной несучою системою, сприяють проникненню хімікатів у густу крону рослин по всій їх висоті.Завдяки цьому КА-26 успішно використовується на виноградних плантаціях, на полях пшениці і бавовнику, цукрового буряка і рису, на гірських пасовищах і в садах.За висновками зарубіжних фахівців, застосування вертольота КА-26 для захисту рослин обходиться значно дешевше, ніж використання будь-яких наземних засобів.