Смекни!
smekni.com

Концепції сучасного природознавства в науках Древнього Єгипту (стр. 1 из 4)

Реферат на тему:

КОНЦЕПЦІЇ СУЧАСНОГО ПРИРОДОЗНАВСТВА В НАУКАХ ДРЕВНЬОГО ЄГИПТУ


План

Вступ

1. Огляд концепції природознавства Древнього Єгипту

2. Аналіз основних напрямків в науці Древнього Єгипту

2.1 Писемність

2.2 Математика

2.3 Геометрія

2.4 Астрономія.

2.5 Календарі

2.6 Медицина

2.7Металургія.

3. Інші галузі наукового знання.

3.1 Іригація

3.2 Фізика

3.3Географія

Список використаної літератури


Вступ

Давній Єгипет — одна з перших держав в історії людства, що виникло на африканському континенті в долині річки Ніл приблизно на початку IV тисячоліття до н.е. і що проіснувало до 30 р. до н. э., коли увійшло до складу Римської імперії. Відноситься до так званих перших «річкових цивілізацій», які характеризуються сильною деспотичною владою, рабовласницького ладу і довгого періоду існування.

Назва країни - «Єгипет» - походить від назви древньої єгипетської столиці Хикупта (Хет-Ка-птах — «будинок Но Пташка», грецьк. – Мемфіс). Греки, перефразувавши це слово, назвали весь Єгипет словом «Айгюптос». З цього, у свою чергу, термін перекочував в решту всіх європейських мов. Самі єгиптяни називали свою країну Kmt (Кемет) або Та-кемет, що в перекладі на українську означає «чорний» або «чорна земля», а точніше «чорнозем», на честь родючої чорної землі, якою славився Єгипет у всі свої епохи.

Систематичне вивчення Єгипту починається з 19 століття. До цього користувалися короткими біблейськими даними і творами грецьких і латинських авторів. У відомій «Історії» Геродота минуле Єгипту описане достатньо детально, хоча деякі відомості, отримані ним від самих єгиптян, були недостовірні.

У 1822 році Жан-Франсуа Шамполь знайшов ключ до розшифровки єгипетських ієрогліфів. У розпорядженні вчених опинилися написи на стінах пірамід і храмів, папірус.

Все життя в країні ґрунтувалося на вірі та релігії. Панування релігійної ідеології не змогло повністю подавити прагнення людини об'єктивно пізнати природу, що оточувала його. У староєгипетській мові з'являється особлива словосполука що «знає речі» (рех хету) для позначення освіченої, вченої людини, частіше за всього писаря.

1. Огляд концепції природознавства Древнього Єгипту

Розглянемо періодизацію Давнього Єгипту, щоб краще зрозуміти вплив сторонніх чинників на науку.

Раннє царство ( 3120 – 2649 до н. е.). Цей період охоплював час правління перших двох династій. Розвиток іригаційного господарства, вдосконалення кам'яних і мідних знарядь, поява гончарного кола, розширення торгівлі. В цей час формувалися державний апарат і прошарок чиновників-писарів, що обслуговував його: виділилися адміністративні округи – номи на чолі з монархами, систематично робилися грабіжницькі походи.

Древнє царство (2649 – 2150 до н. е.) почалося із панування першого царя III династії Джосері. У цей період продовжували розвиватися сільське господарство, ремесло, торгівля і будівництво. Разом з общинним з'явилося приватне землеволодіння. Зміцнився бюрократичний апарат, очолюваний верховним сановником, – тчати (візирем). Могутність фараона, який був також верховним жерцем і вважався за верховного власника землі і підданих, досягла апогею, древня номова знать стала на місце придворній. З'явилося постійне військо, укомплектоване общинниками і частково іноземцями (жителями Куша). Ідея необмеженої влади фараонів, що обожнюють, втілилася в споруді грандіозних гробниць – пірамід (Джосера, Снофру, Хеопса, Хефрена, Мікеріна). При їх будівництві широко використовувалася праця рабів і селян. До кінця періоду Древнього царства поступово посилилася місцева знать, яка виступила проти тієї, що обтяжувала її центральній владі.

Перший розпад відносять до 2150 – 2050 рр. до н.е. Єгипет розпався на тих, що ворогували між собою і дрібних держав. Занепад іригаційної системи і сільського господарства. Розвиток ремесла і торгівлі обумовлював зростання міст, зацікавлених в єдності країни, що служило передумовою для її нового об'єднання і відновлення іригаційного господарства. При Ментухотепе I країну знов було об'єднано під гегемонією Фів, які стали столицею Єгипту.

Середнє царство (ок. 2050 – 1783 рр. до н. э.) XII династії, при якій проводилися крупні іригаційні роботи у Файюмськом оазисі. З'явилися бронзові вироби. Розширився обмін з Сирією, Критом, на півдні – з Пунтом. При перших фараонах XII династії міжусобні війни ще продовжувалися. Лише при Аменемхете III (2-а пол. 19 ст. до н.е.), що подавив війну, зміцнилася централізована влада (столицею Єгипту став р. Іттауї). Проте посилення майнової нерівності викликало повстання бідноти, яке привело до нового розпаду країни.

Другий розпад Єгипту (1715 - 1554 рр. до н. е.) До Єгипту вторглися з північного сходу племена гиксосів. Яхмос I (Амасис) вигнав гиксосів з Єгипту.

Нове царство (1552 – 1070 рр. до н. е.). Почала широко застосовуватися бронза, з'явилися перші вироби із заліза, удосконалювалися техніка обробки металу, конструкція ткацького верстата і плуга, набули поширення колісні вози, розвивалося склоробне ремесло. З скорених і сусідніх країн як дань і шляхом обміну доставлялася сировина: срібло, свинець, мідь, ліс з Сирії і Палестини, золото, слонова кість з Куша, пахощі, цінні породи дерев з Пунта.

Збереглися вісті про флот, споряджений царицею Хатшепсут в Пунт.

Небувалих розмірів досягло приватне рабовласництво. Апогей могутності Єгипту був досягнутий при Аменхотепе III (в II половинах 15 ст. до н.е.). Посилення храмів, що отримували від фараонів величезні земельні наділи, рабів, золото і т. д., привело до зіткнення жреців з царською владою. Прагнучи ослабити жреців і номову знать, Аменхотеп IV (Ехнатон), спираючись на дрібних і середніх землевласників, провів релігійну реформу, відмінивши культ старих богів, і ввів культ єдиного бога сонця – Атона. Боротьба між фараоном і жрецями ослабила Єгипет, в 1-ій половині 14 ст. він втратив майже всі північні володіння. Після смерті Ехнатона при фараонах Тутанхамоне і Хоремхебе жреці та знать добилися відновлення старої релігії. При Рамзесі XII влада у Фівах фактично перейшла до верховного жерця бога Амона – Херіхору.

Пізній (Лівійсько-сансський і Персидський) період (1070-332 рр. до н. е.) характеризується повсюдним розповсюдженням заліза, широким розвитком грошового звернення і лихварства, розоренням мас трудящих, подальшим розповсюдженням кабального рабства і в той же час спробами заборони поневолення за борги (закони фараона Бокхоріса). Після чергового розпаду Єгипту в 2-ій половині 11 – початку 10 ст. ватажок лівійських військових поселенців Шешонк в середині 10 ст. запанував в Бубастісе і поклав початок XXII династії, фараони якої прагнули об'єднати Єгипет в єдину державу. Зав'язуються тісні торгівельні зв'язки з Грецією та іншими країнами східного Середземномор'я, в Дельті грунтується грецька колонія Навкратіс, проривається канал, що сполучав Ніл з Червоним морем. Проте ослаблений Єгипет не міг відобразити армію персидського царя Камбіса і в 525 до н.е. був покірний і включений в Персидську імперію. Близько 404 р. до н.е. Єгипет тимчасово добився незалежності, але в 341 р. до н.е. був знов покорений персами, а в 332 р. До н.е. завойований Олександром Македонським.

Греко-римский період датований 332 р. до н.е. – 395р. н.е. В Єгипті виникли нові центри ремесла і торгівлі, розширилися торгівельні зв'язки (аж до Аравії і Індії). Важкий податковий гніт і система державних монополій примушували землеробів і ремісників покидати поля і майстерні. Скоротилося виробництво, звузився ринок, настала криза. Завоювання Єгипту римлянами і перетворення його в 30 р. до н.е. в римську провінцію. Після розділення Римської імперії в 395 р. н.е. Єгипет став провінцією Східної Римської імперії (Візантії). У 619 р. персидський цар Хосров II захопив Єгипет. У 639-642 рр. Єгипет був завойований арабами.


2. Аналіз основних напрямків в науці Древнього Єгипту

2.1 Писемність

В період Раннього царства єгипетська писемність вже склалася. У останні десятиліття напередодні періоду I династії єгиптяни користувалися всіма основними видами знаків і всіма основними прийомами їх поєднання, якими користувалися згодом. Слово ієрогліф походить від старогрецького Ета - складна система картинної писемності була наочною, але в той же час дуже незручною. У міру того, як мова ускладнювалася і збагачувалася, писар повинен був позначати особливими знаками відвернуті поняття, власні імена і граматичні форми, які було важко, а деколи і неможливо передати картинними знаками. Природно, що в міру ускладнення мови писемність повинна була спрощуватися. Окремі картинні знаки, що позначали цілі слова, почали поступово набувати значення складів. З часом картинні знаки, що позначали цілі слова або двохбуквене коріння, – склади, перетворилися на алфавітні знаки. Таким чином, вже в епоху Древнього Царства утворюється алфавіт, що служив для позначення 24 основних звуків. Проте писарі не могли відмовиться від пережитків картинної писемності і перейти до системи листа, що містить одні лише алфавітні знаки, вони довго ще користувалися одночасно знаками, що позначали склади, окремі слова і навіть цілі груп слів, а також картинними визначниками даної смислової групи. Писали єгиптяни горизонтальними строчками, які часто читалися зверху вниз. Матеріалом для листа служив камінь, дерево, череп'я, шкіра, полотно, папірус, який уживався в Давньому Єгипті найчастіше. Вже в епоху Древнього Царства у зв'язку з необхідністю складання ділових документів з'являється скоропис, який ми услід за греками називаємо староієратичним листом (ієрогліфи переводилися в умовні знаки). Самий вдосконалений скоропис, так звана демотика, що нагадує сучасну стенографію, з'явилася в VIII ст.. До н.е. Окрім писемної існував обгортковий або «купецький» папір. Була і подібність картону, з якого робили футляри для мумій.