Смекни!
smekni.com

Царювання та політика Павла І (стр. 5 из 7)

За опублікуванням нових статутів швидко пішла зміна одягу. У більшості армійських полків Потьомкін увела форму просту, вільну і пристосовану до клімату країни, що наближалася до звичайного костюма місцевого населення. В одному зі своїх листів до Катерини фаворит у наступних вираженнях скаржився з цього приводу на смішні убрання, нібито військового виду, від складної розкоші яких ще не відмовилася більшість європейських армій: «Завиватися, пудритися, заплітати коси, — хіба ця справа солдатів? У них немає камердинерів!». [1,194]

Павло думав разом з Цезарем, що блискучий мундир «додає бадьорість» тому, хто його носить, чи, попросту, йому хотілося мати солдата, одягнених так само, як солдати Фрідріха II. Крім того, він ненавидів усе, що йому нагадувала «кривого». Він досяг бажаного, але знову якою ціною! За свідченням Саблукова, напудрена зачіска з буклями і косами змушувала людей його полку проводити над нею всю ніч, коли їм на інший день потрібно було з'явитися на ученье. Перукарі, по двох на ескадрон, дійсно повинні були ужити багато часу, щоб справитися зі своєю задачею, і операція, зв'язана з огидними подробицями, заподіювала пацієнтам жорстоке борошно. Просочуючи волосс змішанням борошна і сала і змочуючи їхнім квасом, що вони попередньо набирали в рот, артисти казарми супроводжували ці намазування таким грубим утиранням і скручуванням, що, незважаючи на своє міцне додавання, молодий Тургенєв при першому досвіді ледве було не позбавився почуттів. Ця «пудра», що зверталася після просушки в товсту кору, заподіювала людям сильні головні болі, не даючи імператриця в той же час можливості піклуватися про елементарну чистоту.

Не менше стискував їх і самий мундир. Павло бажав, щоб вони були в ньому так затягнуті, що ледь могли б дихати. У випадку падіння, вони нездатні були самі піднятися. Такі ж вузькі штиблеты жали їм ноги, і самим німцям це смішне убрання, що уже вийшло в їхній державі з уживання, здавався дивним. Ад'ютант князя Зубова і натхненний драматург Олексій Копьев розважав Москву, показуючи на вулицях карикатуру нової полкової форми: довгу косу до ікр, треуголку в три фути шириною і рукавички з розтрубами, у формі величезних лійок. Але за це він поплатився розжалуванням.

Заважаючи гарне з дурним, як це іноді з ним случалося, Павло зважився, однак, додати дуже корисну приналежність до цього костюма, настільки ж незручному, скільки смішному: хутряні жилети для зимового сезону. Він розпорядився також дуже розумно, щоб усі предмети обмундирування видавалися відтепер військам натурою, а не грошовими сумами, на совість офіцерів; ця міра була зв'язана з планом загальної реформи, до виконання якої однак не було навіть преступлено. Організація інтендантства була із самих кепських, а для нестатків воєнного часу її власне не існувало зовсім. Нічого не було придумано для поліпшення цього положення речей. Розумні спроби до зменшення хоча б у цьому відношенні звичок, що укоренилися, грабіжництву не привели ні до яких результатів, і запас у 8 мільйонів карбованців, складений для відшкодування звичайного розкрадання фондів у комісаріатах, теж не залишився цілий.

Суперечачи, по своїй звичці, самому собі, Павло, направивши своє головне зусилля на розвиток військової могутності імперії, хотів однак зробити в цій області велику економію. Ще в 1798 році, напередодні свого вступу в антифранцузьку коаліцію, він вирішив зробити значне скорочення наявного складу: одним змахом пера він скасував 45 440 чоловік і 12 268 коней. Переслідуючи ті ж мети, анітрошки не відмовляючись від розкоші в одязі більшої частини своїх солдатів, він збирався ввести саму строгу простоту в обмундирування гвардії. Заборонений був підбор різноманітних і багато розшитих мундирів, з яких самий скромний коштував 120 карбованців; заборонено також статське плаття, що заміняло, по останній моді, у світському житті мундир. Заборонено фраки від гарного кравця, що роскошно расшитые жилети, шовкові панчохи і бальні башмаки з золотими пряжками. Заборонені також, під погрозою самого строго стягнення, муфти. Прощайте, шуби, карети, численні слуги. За 22 карбованця офіцер колишньої «troupe doree» повинний був одягтися. Йому було заборонено знімати цю перетворену форму і рекомендовано жити «скромно».

Цікавіше всего було те, що саме ті, кого це стосувалося, повинне були в це царювання розоритися на кравців. Фантазія государя дійсно не сповільнила зіграти й отут, як і скрізь, свою звичайну роль. У 1798 році Павло підписав договір про союз з Англією, і негайно ж офіцери кінної гвардії одержали наказ надягти червоні мундири із синіми одворотами, що носила англійська кінна гвардія. Випадково приїхав у Петербург колишній кравець принца Уэльского, Дональдсон, дав можливість Саблукову виконати це розпорядження менш чим у сорок восьма година; але не встигли ще деякі з його товаришів переодягтися, як з'явилося нове розпорядження: Павло тільки що обраний гросмейстером Мальти, і тому яскраво червоний колір англійських мундирів повинний був поступитися місцем на спині офіцерів темно-пурпуровим мантіям, що носили вищі представники ордена святого Іоанна Ієрусалимського. Небагато пізніше перевага була зроблена малиновим корсажам княгині Гагаріної, і за чотири роки відбулося дев'ять змін такого роду! У той же час Павло наказував носіння військового мундира всім, навіть простим переписувачам цивільних канцелярій, не піклуючись про витрату, якою він у такий спосіб обтяжувався убогий бюджет цих мирних чиновників.

Однак в Італії і Швейцарії, під командуванням Суворова, старе прусское плаття мало таку ж долю, як і статути того ж походження. Під час важких переходів кожний, хто міг, намагався звільнитися від тієї чи іншої частини ненависного обмундирування. Їх заміняли чим могли, і Суворов цьому не перешкоджав. Йому було мало справи, говорив він, як одягнені його солдати, аби вони бігали, як зайці, і билися, як львы. Але, довідавшись про це, Павло виразив сильне невдоволення. Він застогнав, коли почув, що в проміжку між двома перемогами навіть формені штиблеты були кинуті. А алебарди? Щоб залишитися вірним прусскому зразку, він хотів відновити алебардистов у всіх піхотних корпусах, що на практиці залишало неозброєними сто чоловік у кожнім полку. На жаль! При переході через Альпи алебарди були порубані на дрова! Під враженням досягнутих успіхів, государ заявив, однак, про свою готовність погодитися зі змінами, що будуть у цьому відношенні з'ясовані досвідом. Але йому показали трохи хоробрих, що поверталися з безсмертного походу в амуніції, прийнятої під час війни, і негайно ж він розлютуватися:

— Як! Мою армію хочуть переодягти в потемкинскую одяг! Щоб убиралися з око моїх геть! Геть звідси! Прочь!. [1,197]

Винахідник незручного і вигадливого одіяння, Павло надходив не краще й у справі солдатського навчання, теж гублячись у чи деталях плутаючи в протиріччях вилилася в установу в грудні 1798 року Військового сирітського будинку, згодом перейменованого в Кадетський корпус імператора Павла I. Тисяча хлопчиків і двісті п'ятдесят дівчинок були там зібрані в двох різних відділеннях, і план установи зараховував до нього всі заново організовані існуючі солдатські школи. Засновані Петром Великим і чисельно збільшені Катериною, вони вміщали біля дванадцяти тисяч учнів. Павло довів число шкіл до шістдесятьох шести, а число учнів до шістдесятьох чотирьох тисяч. Останніх назвали кантоністами. Це було значним прогресом. На жаль, на більш вищих ступінях спроба реформатора виявилася менш щасливою.

Вона полягала в курсі тактики, заснованому в Зимовому палаці під керівництвом Аракчеева. Навіть фельдмаршали зобов'язані були слухати там уроки полковника Каннабиха, що був фехтмейстера, уродженця Саксен-Веймара. Можна собі представити, що це було за навчання з подібним учителем. У змісті військового утворення сам Павло нічого не розумів, крім дресирування солдатів. «Поверхневе поняття про прусской службу і пристрасть до дріб'язків», — говорив посол Фрідріха-Вільгельма Тауентцин. Каннабих знав не більше цього. Його лекції, що стали легендарними по висловлюваним їм безглуздостям, збуджували щиру веселість декількох поколінь. Що стосується досягнутих таким шляхом практичних результатів, те Павло мав випадок перевірити їх на власному досвіді за кілька місяців до своєї смерті. З тих пір як він залишив собі- Гатчинское військо, щороку восени він робив іспит, чи навчання, начебто великих маневрів дійсного часу. Він давав чи бій вів облогу. Імператором він дав більше простору цій грі, у якій Аракчеевы і Штейнверы скінчили тим, що придбали відому спритність. Але останній досвід скінчився погано. Каннабих зумів тільки, імовірно, збити їх з користі, і тому учні професора тактики поводилися так, що государ звернувся до них із пророчим зауваженням, луна якого повинно було пролунати від Аустерлица до Фридланда:

— Добродії, якщо ви будете так продовжувати, те будете завжди біти! [1,197]

Аракчеев провів однак шість тижнів у Ковно, щоб на місці видресирувати Таврический гренадерський полк, якому його полковник Якоби, звільнений за це у відставку, виявився нездатним удовбати принципи нового статуту. У дрібних тонкостях мистецтва, як вони його розуміли, майбутній військовий міністр і сам Павло, домоглися чудових проявів автоматичної точності; але такой-то генерал-майор не умів відрізнити ескадрону від роти; покликаний тимчасово виконувати при государі «дуже важливу», як йому пояснили, обов'язок «чергового бригади-майора», Тургенєв не міг зрозуміти, у чому вона складається і, складаючи свої записки п'ятдесят років спустя, він був усі так само погано обізнаний про цьому предметі.