Смекни!
smekni.com

Юридична відповідальність у підприємництві (стр. 2 из 4)

Серед ознак юридичної відповідальності можна також виділити:

· обов'язкова наявність правопорушення як підстава для настання юридичної відповідальності;

· офіційний характер державного осуду (осудження) поводження правопорушника;

· заподіяння правопорушнику страждання : морального, фізичного, майнового (матеріального);

· використання механізмів державного примуса.

2. Види юридичної відповідальності

У теоретичному плані по заходах впливу розрізняють і види юридичної відповідальності.

Насамперед це кримінальна відповідальність, що настає за злочини і містить такі міри, як позбавлення волі, штраф і інші міри, у тому числі страту.

У відношенні останньої в науковій сфері й у практиці ряду країн йдуть наукові суперечки - зберегти її чи усунути з арсеналу карного покарання. Аргументи проти її збереження полягають у тім, що вона в цілому ніяк не впливає на стан злочинності. Крім того, судову помилку, а вони, на жаль, дійсно мають місце, - виправити вже неможливо, наслідку помилки стають непоправними. Нарешті, посилаються ще і на та обставина, відоме ще в стародавності, що ефективність покарання полягає не в його жорстокості, а його невідворотності.

Усунення страти в Україні обумовлюється і фактом входження України в Раду Європи, де ця вимога є однією з умов співробітництва.

Словом, страта - це такий вид кримінальної відповідальності, що за всіх часів викликав і ще буде викликати суперечки, зіткнення думок. Так він і у вітчизняній історії не був однозначним, часом уводився, часом скасовувався, потім знову зберігав свою жахаючу силу.

Варто підкреслити, що карне покарання може призначити тільки суд. У призначенні такого покарання реалізується не тільки каральна функція карного покарання, але, як згадувалося, відбудовна. Вона має попереджувальний характер - загальпревентивний і приватнопревентивний. Іншими словами, покарання конкретного злочинця має двох адресатів - самого правопорушника і суспільство, якому подається сигнал про неблагополуччя, нестійкість у конкретному випадку і про можливі несприятливі наслідки для суспільства. Іноді можна зустріти сподівання на розширення і жорсткість кримінальної відповідальності як на панацею від усіх зол, як на головний інструмент наведення в суспільстві порядку. Пропонується, наприклад, притягати до карній відповідальності облич, що не виконують договірні зобов'язання. Зрозуміло, такі спроби вже мали місце в історії. Подібна криміналізація відповідальності в майновій сфері - це, загалом , пройдений етап у правовому розвитку людства. Однак це зовсім не виключає у визначених випадках (шахрайство, зловживання довірою і т.п.) і застосування кримінально-правових мір.

Адміністративна юридична відповідальність настає за адміністративну провину - протиправна, винна дія, що зазіхає на державний чи суспільний порядок, власність, права і волі громадян, установлений порядок керування.

Ця відповідальність настає незалежно від службового становища і підпорядкованості суб'єкта права. Вона накладається спеціальними органами, зокрема інспекціями. Міри адміністративної відповідальності містять у собі попередження, штраф, виправні роботи, адміністративний арешт, конфіскацію предмета, що був знаряддям правопорушення, тимчасове позбавлення спеціальних прав ( наприклад, на водіння автомобіля).

Міри дисциплінарної відповідальності, що настають за порушення організаційних правили - внутрішнього трудового розпорядку, виконавчої дисципліни, за невиконання службових обов'язків, також є дуже багатогранними. Це зауваження, догана, сувора догана, перевід на нижче оплачувану роботу на термін до 3-х місяців чи зсув на іншу посаду на тей же термін, звільнення. Розрізняють три види дисциплінарної відповідальності: відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку, у порядку підпорядкованості і відповідно до дисциплінарних статутів і положень. Дисциплінарна відповідальність за правилами внутрішнього трудового розпорядку поширюється на всіх, працюючих по найманню, і накладається за порушення трудової дисципліни керівником організації. У порядку підпорядкованості відповідальність несуть посадових осіб, що мають право прийому на роботу, а також знаходяться на виборних посадах, і деякі інші. На них накладаються дисциплінарні стягнення посадовими чи особами органами, від яких залежить призначення даних облич на посаду. Статути і положення про дисциплінарну відповідальність висувають підвищені вимоги до дисципліни працівників і поряд із загальними мірами дисциплінарної відповідальності містять спеціальні норми з більш твердими санкціями.

До цих же мір відносяться і попередження про неповну службову відповідність, зниження в класному чині.

Порушення норм права в сфері майнових і зв'язаних з ними особистих немайнових відносин спричиняє цивільно-правову, деліктну відповідальність.

Міри такої відповідальності: спростування зведень, що ганьблять честь, достоїнство і ділову репутацію, відшкодування збитків, звертання в доход держави, сплата неустойки (штрафу, пені), визнання угоди недійсної, примусове усунення перешкоди в здійсненні цивільних прав, відшкодування упущеної вигоди і т.д.

У сукупності цивільно-правова відповідальність настає за порушення правових норм, договірних зобов'язань, заподіяння позадоговірної майнової шкоди. Міри цієї відповідальності мають самий різний характер, але чітко прив'язані до майнової природи деліктів.

Специфічними мірами юридичної відповідальності є скасування неправомочних актів державних органів. У цій сфері важлива роль належить в Україні Конституційному Суду, органам прокуратури.

Іноді виділяють і інші види відповідальності - матеріальну, сімейну, процесуальну, податкову, конституційну.

Матеріальна відповідальність - відшкодування майнової шкоди, нанесеного в результаті неправомірних дій під час виконання особою своїх службових обов'язків.

Податкова відповідальність - це застосування фінансових санкцій за здійснення податкового правопорушення уповноваженими на те державними органами до платників податків і обличчям, що сприяють сплаті податку. Перш ніж говорити про податкову відповідальність, варто визначитися з поняттям і видами податкових правопорушень.

Податкові правопорушення - чинені платниками податків чи інших облич порушення податкового законодавства, зв'язані з правильним численням, повним і своєчасним внесенням податків у бюджет і позабюджетні фонди. Необхідно відзначити, що якщо податковим законодавством не встановлений який-небудь склад правопорушення, те податкові органи не вправі застосовувати санкції.

Суб'єктами податкової відповідальності в податковому законодавстві названі: платники податків, збирачі податків, банки й інші кредитні організації. У залежності від суб'єкта відповідальності чинне законодавство встановлює три самостійних види податкової відповідальності:

1. Відповідальність платників податків за порушення порядку числення і сплати податків;

2. Відповідальність збирачів податків за порушення порядку утримання і перерахування в бюджет прибуткового податку з фізичних осіб;

3. Відповідальність банків і інших кредитних організацій за невиконання (несвоєчасне виконання) платіжних доручень платників податків.

Суворість мір податкової відповідальності стала одним із самих серйозних основ для початку компанії по реформуванню податкової системи в цілому. Крім того, податкове законодавство в даний час є єдиною галуззю, у якій твердість системи покарань сполучається з відсутністю яких-небудь гарантій, процедур і спеціальних механізмів накладення і застосування стягнень, невід'ємно властивій будь-якій іншій системі мір відповідальності. Зокрема , у податковому законодавстві дотепер до кінця не вирішене питання про підстави й умови звільнення від відповідальності платника податків при наявності в його діянні складу правопорушення. Так, законодавчі акти по оподатковуванню взагалі не регулюють це питання, що викликає ситуацію, при якій даний пробіл починають заповнювати підзаконні акти й акти правоприменительных органів, що не завжди виправдано й обґрунтовано. Але зрештою буде прийняті довгоочікуваний податковий кодекс і стане ясно чи стане податкова відповідальність окремим видом юридичної відповідальності, виливши у фінансову чи відповідальність так і залишиться різновидом адміністративної.

Відмінність конституційної відповідальності від політичної полягає в тому, що підставою конституційної відповідальності для вищих посадових осіб є порушення їхніх конституційних обов'язків, тоді як політична відповідальність означає тільки те, що посаду обличчя займає, що вищу державну, може позбавитися політичної підтримки в силу тієї чи іншої причини.

Міри юридичної відповідальності не слід змішувати з іншими мірами, що також можуть мати примусовий характер і зовні дуже подібні з мірами юридичної відповідальності, але мають зовсім інше призначення. Це міри медичного характеру, коли обличчя, що зробило зовні протиправну дію, визнається несамовитим і в залежності від характеру і ступеня захворювання примусово міститься в медичну установу. Це міри адміністративного характеру - вилучення зброї, заборона на виїзд із карантинної зони тощо .

Іноді можна зустріти інший розподіл юридичної відповідальності на види:

- Штрафна, каральна відповідальність застосовується за злочини або адміністративні чи дисциплінарні провини. Виникнення і рух цієї відповідальності протікає тільки в процесуальній формі і визначається актами державних органів і посадових осіб, наділених відповідними правомочиями. Цей вид відповідальності включає наступні стадії: