Смекни!
smekni.com

Діяльність ОУН-УПА на території Вінниччини (стр. 2 из 3)

У травні 1944 з Тернопільської у Вінницьку область прибув загін повстанців чисельністю 100 чоловік на чолі з Шуляком. Протягом травня-червня нечисельні повстанські групи активно рейдують територією області. Вони намагаються уникати відкритих бойових сутичок із великими військовими формуваннями ворога. 5.06.1944 . уповноважений міліціонер Павлов виявив загін повстанців під проводом "Шуляка" поблизу Широкої Греблі (Вінницький р-н). Отримавши його повідомлення, підрозділ 189-го батальйону внутрішніх військ НКВС вступив у бій і оточив загін "Шуляка". В цьому бою було вбито 71 повстанця, в т. ч. і командира "Шуляка", а іншим вдалося втекти у ліси. Енкаведисти втратили 3 чоловік, в т. ч. і Павлова.

Особливу увагу НКВС приділив відділу "Батька". Проти його нечисленного загону було направлено 189, 193, 209 батальйони та 11 залізничний полк внутрішніх військ НКВС. Використовуючи місцевий партгоспактив та широко розгалужену мережу доносництва, енкаведисти вистежили місце перебування підрозділу повстанців і непомітно оточили їх. Відбувся короткий, але жорстокий бій. В цьому бою загинули майже всі повстанці, в тому числі і сам Омелян Грабець – "Батько".

Враховуючи ситуацію, що склалася, Провід ОУН і керівництво ГВШ вирішили УПА-Південь розформувати, а вцілілі відділи відвести на північ і захід і включити у відповдні військові формування. В окрузі УПА-Південь залишились невеликі збройні відділи повстанців, переважно в лісистій місцевості. Для уникнення боїв з відділами НКВС вони змушені були постійно рейдувати, періодично змінюючи своє місце перебування.

3. Омелян Грабець – командуючий УПА-Південь

В історії дуже важливе місце посідає особистість. Насамперед, це характерно для військових, тому що організованість, злагодженість дій, дисципліна, особистий приклад є запорукою успіху. Українське націоналістичне повстанство об’єднувалося навколо таких лідерів як Степан Бандера, Роман Шухевич, Василь Кук. Визначним лідером формування УПА-Південь був Омелян Грабець "Батько". Далі буде зацитовано біографію, яку написала про О. Грабця його дружина Галина:

"Омелян Грабець народився 1 серпня 1911 року в Любачівському повіті. Батьки його родом із тих же країв. Нове Село, невеличке сільце неподалік містечка Чесанова, – його батьківщина. Рід Грабців дяківський з давніх давен. Прадід дякував і водночас учителював. Єдиний у селі знав грамоту. Батько Петро, людина розумна й далекоглядна, не поділив, як більшість сільських газдів, землі на клапті між дітьми, а вирішив усіх їх вивчити. Мав чотирьох синів. Найстаршого, Івана, залишив на дяківстві.

Після чотирьох класів сільської школи Омелян іде вчитися до гімназії у Перемишлі, яка була на той час могутнім бастіоном українських патріотичних сил. Польські шовіністичні власті чудово це розуміли. Тому всі директори навчального закладу були агентами дефензиви. Тож не дивно, що члени українських боївок не хотіли миритися з таким становищем і виносили директорам смертні присуди. Самі ж їх і виконували. За кілька років вбито трьох директорів гімназії. Фізичну розправу нерідко чинили й над учнями-сексотами. Теперішній мій чоловік Володимир Жук пригадує, як одного дня, йдучи до гімназії, довідався, що щойно вбили сексота. Зайшов до приміщення, а в класах уже хтось розкидав летючки з написами: "Собаці собача смерть".

Одне слово, у Перемиській гімназії точилася щонайактивніша, відчайдушна й безкомпромісна боротьба проти польського гніту. На дуже високому рівні стояла організація "Пласт". Вона гартувала молодих людей і фізично, і духовно, давала заряд хлопцям, які з часом чи не всі ставали членами УВО (Української Військової Організації). Такий вишкіл пройшов і мій майбутній чоловік Омелян Грабець. Мав він непогані фізичні дані та визначні спортивні здобутки. Дуже швидко став одним із провідників "Пласту". Наскільки вдалося мені довідатися з його скупих розповідей про себе, то ще у вищих класах гімназії вступив до УВО, потім до ОУН.

По закінченню гімназії батько послав Омеляна за кордон, до Празького політехнічного інституту. Там хлопець одразу ж пірнув у вир політичної боротьби. Був дійовий і невтомний. За найближчих приятелів мав Михайла Сороку, Буйдуника.

Над Галичиною вкотре нависли чорні хмари. Лиха година настала для всього українства. Крісло міністра внутрішніх справ Польщі зайняв страшний україножер П'єрацький. Найвразливішим місцем, куди можна було найдошкульніше вдарити, щоб полонізувати українську молодь, була освіта. Саме туди спрямував свій удар міністр. Для того мав досить засобів і несамовитого завзяття. Його плани треба було будь-якою ціною зірвати. За справу взялася молодь з ОУН. Незважаючи на посилену варту та всі перестороги, П'єрацького застрелив Гриць Матейко. Акція відбулася у Варшаві. Участь у ній брали і жінки, передусім, Дарія Гнатківська, дружина Лебедя, та Катруся Зарицька. Мав своє завдання й Омелян Грабець.

Однак у Празі в організації виявився провокатор Барановський. Польський уряд зажадав видачі учасників акції. Було заарештовано Михайла Сороку. Проте декому таки вдалося втекти до інших країн. Але Омеляна Грабця чехословацькі власті поспішили видати польській поліції. Хоч прямих доказів його причетності до справи не було, він таки зазнав жорстокої кари – став в'язнем страшного концентраційного табору Берези-Картузької. Засудили його 9 вересня 1935 року, Просидів до січня 1936…" Далі дружина Омеляна розповідає про те, як він у концтаборі розтрощив собі руку і був випущений, як інвалід, на волю. Досвідчений хірург зробив йому операцію, і його за рішенням ОУН направили керувати ткацькою фабрикою на Підзамчі у Львові. Став він і головою спортивного студентського товариства. В той час у Польщі посилюються шовіністичні тенденції, здійснюється пацифікація. У Львові ОУН стала на захист українських установ. Цим протистоянням і керував Омелян. Згодом він був і головою Українського комітету та організовував молодь на Холмщині. Про подальшу діяльність чоловіка дружина не знає нічого, але, як відомо, в цей час Омелян Грабець стає на шлях військової боротьби – в 1941р. стає членом Головного Військового штабу ОУН та Командиром Головного Військового осередка, займаючи одночасно пост Провідника Центральної Округи ОУН на Східньо-Українських землях. В 1943 р. стає командиром УПА-Південь. Загинув у бою з фронтовими частинами "заградітєльних" відділів НКВД 10 червня 1944 р. біля с. Микулинці Вінницької обл.


Висновок

Ймовірно, завданням історії не є намагання вияснити, хто був героєм, а хто злочинцем. Герої як приклади для молоді – це педагогіка та пропаганда, а злочинцями займаються юристи. Завдання історії полягає у встановленні системи координат, в яких діяли певні історичні особи та групи осіб. Ці координати постійно змінювалися в ході ДСВ. В тих складних умовах тільки ОУН-УПА мали політичну і державницьку програму боротьби за незалежну Україну. Якщо стати на таку позицію, то стане зрозумілим, що деякі неоднозначні дії і ситуативні союзи ОУН в умовах трифронтової війни були виправдані. Не слід замовчувати і факту, що ОУН була авторитарним рухом, але чи могло бути інакше у ході жорстокого зіткнення світових тоталітарних систем.

Звичайно, більш активно УПА боролась проти німців у 1942-1943 рр. У ці роки гітлерівське командування офіційно розглядало УПА як ворога, хоча в Німеччині не було однозначного ставлення до ОУН. Німці та українці намагались використовувати один одного. Більша частина всіх цих тимчасових домовленостей, ще потребують серйозного дослідження.

В 1943-44 рр. УПА намагалось уникати прямих зіткнень з німецько-фашистськими військами. Це яскраво прослідковується і в діяльності УПА-Південь, більша частину операцій якої була спрямована проти радянських органів влади та військ НКВС. В час зміни історичних координат 1943-44 рр. –корінного перелому в ході ДСВ і наступу Червоної Армії – ОУН-УПА стали вважати німців меншим злом, хоча це було і не так. Коли УПА воювала проти "совітів", складалось враження, що вони тим самим підтримували німців. Саме ця обставина викликає неоднозначне ставлення у частини суспільства. Людей, вихованих у дусі радянської тенденції не можна перконати у іншій версії, тому що вони знаходяться у іншій системі координат, де немає місця українській державності. Але на війні практично ніколи не буває чіткої картини: ось добро, а ось – зло; війна – це завжди дуже складне переплетення ідей, вчинків, успіхів і невдач.

Вивчаючи вказану тему, автор звернув увагу на певні прогалини у дослідженні діяльності ОУН і УПА на Поділлі. Це стосується, наприклад, діяльності похідних груп у 1941 році: як проходили процеси формування органів влади, створення поліції, преси, системи освіти і якою була реакція на них жителів Поділля. В доступних автору публікаціях відчувається певна суперечність викладу подій та їх наслідків.

Дослідження вінницьких істориків Григорчука П., Мазила І., Малигіна А. встановили факти активної боротьби націоналістичного підпілля і партизанських загонів УПА на території Поділля. На діяльність українських націоналістів негативно впливали такі об’єктивні чинники: активна діяльність німецьких спецслужб, відносно низький рівень національної самосвідомості місцевого населення, опанування терену області радянськими партизанами.