Смекни!
smekni.com

Антикварна книга (стр. 3 из 3)

Так, якщо букіністи торгують уживаною книгою недавнього минулого, призначеною для масового читача (сюди ж відносяться і так звані "здешевлені видання" - залишки нерозпроданих накладів знов видаваних книг), то антиквари мають справу з одиничними екземплярами виключно старовинних творів друку (книги, гравюри, періодика і тому подібне), а також рукописів, автографів, їх покупцями є любителі старизни, бібліофіли. Спроби впорядкування термінологічних ладів книготоргової галузі, наукового визначення поняття "Антикварна книга" робилися починаючи з 1930 року, коли державна книжкова торгівля, що повністю витіснила приватний сектор, приступила до реорганізації торгівлі старими книгами, що отримала широкий розвиток у зв'язку із зростанням культурного рівня і підвищенням матеріального добробуту населення країни, різким збільшенням попиту на книги, що в значній мірі випереджає можливості видавничої справи.

В зв'язку з цим поступово зникають, перетворюючись на невеликі відділи, спеціалізовані магазини дорогої антикварної книги асортимент яких складався переважно з одиничних екземплярів книг, виданих в минулі століття. Їх замінюють магазини старої книги універсального (з точки зору часу видання книг) характеру, склад асортименту яких міняється у бік збільшення книг недавнього минулого. Одночасно широко поширений в дореволюційній Росії і в перші роки радянської влади термін "антикварна книжкова торгівля" поступається місцем більш універсальному і демократичному терміну "букіністична торгівля". Замість терміну "антикварна книга" як базовий на перший план висувається термін "букіністична книга", який, проте, остаточно набуває сучасного значення - книга в повторному товарному обігу - лише останніми роками у зв'язку із створенням букіністичних класифікацій, каталогів-прейскурантів, інструктивно-нормативних матеріалів по букіністичній торгівлі.

Перші спроби визначення поняття "Антикварна книга" були тісно пов'язані з переходом букіністичної торгівлі, як і всієї книжкової торгівлі країни, на соціалістичну планову основу, з необхідністю впорядкування і регламентації ціноутворення на букіністичну книгу, підготовки нових професійних кадрів. Суть цих спроб полягала в тому, аби дати фахівцям букіністичної торгівлі якісні орієнтири, критерії для сучасної оцінки всього різноманіття книг, що потрапляють в повторне товарне звернення. Так, вже в першому в нашій країні нормативному документі, що регламентує букіністичну торгівлю, - "Правилах торгівлі букіністичною і антикварною книгою" (1936) - весь асортимент букіністичних книг був роздільний на дві великі групи: книги уживані, але не втратили своєї художньої або наукової цінності, мають постійний попит і що не є ідеологічним браком, і видання старовинні (антикварні), такі, що є бібліографічною рідкістю, представляють певний науковий і художній інтерес.

Старовинні видання рекомендувалося оцінювати у кожному окремому випадку в індивідуальному порядку, відповідно до їх якості, збереження, особливостей зовнішнього і внутрішнього оформлення. Таким чином, антикварні книги традиційно ототожнювалися з рідкими, але розглядалися не як самостійний товар, а як специфічний різновид букіністичної книги, що було закріплене в інструктивно-нормативних матеріалах подальшого історичного періоду. Одночасно практики букіністичної торгівлі вперше робили спроби конкретизувати поняття антикварної книги обмеживши його хронологічними рамками. Як верхній кордон пропонувалися 1825, 1850 років, початок XX століття, 1917, 1926 років і так далі. Офіційно ці досліди були завершені в "Інструкції про покупку і продаж букіністичних видань в спеціалізованих букіністичних магазинах (відділах)", випущеною в 1977 році, де як кордон антикварної книги, що відділяє її від всіх інших видань, що поступають в повторне товарне звернення, остаточно встановлювався 1850 рік. Наукове пояснення цих емпіричних пошуків було знайдене при розробці хронотопічної (греч. chronos - час і topos - місце) класифікації - першої наукової класифікації букіністичних товарів. Ця класифікація, що враховує характер виробництва книг в різних історичних умовах, розглядала російську антикварну книгу як продукт ремісничої праці, створений в період до 1850 року, коли виготовлення книги в цілому, її палітурки, писального матеріалу, ілюстрацій і тому подібне носило одиничний характер і здійснювалося ручним способом, із застосуванням лише простих механізмів.

Це означає, що антикварна книга через віддаленість часу свого видання від сьогодення і тривалого звернення в суспільстві об'єктивно відрізняється від інших видань, що потрапляють в повторне товарне звернення, як своїми сутнісними (тобто закладеними у момент видання книги) властивостями, так і згодом придбаними (власницькими і книготорговими), промовцями на букіністичному ринку як товарні. Це повною мірою торкається і інформативності антикварної книги яка не зникає, а лише видозмінюється з часом, виявляючись в здатності книги задовольняти естетичні, історико-культурні і інші потреби людини, бути предметом колекціонування, бібліофільського інтересу.

Аксіологічними, ціннісними чинниками при цьому виступають як наклади, тобто властиві будь-якому екземпляру даного видання, ознаки, так і екземпляри, тобто індивідуальні, властиві лише конкретному екземпляру; головною з цих ознак вважається міра рідкості видання. В умовах сучасного вільного ринку букіністичної книги і ціноутворення, не зв'язаного жодними обмеженнями, мабуть, немає необхідності в створенні жорстких понятійних структур. І це природно, тому що міняються умови, матеріальна база і технологічні способи створення книги, їх наклади, зовнішній вигляд. Міняється і сам споживач (покупець) книги, його смаки, бажання, матеріальні можливості і духовні запити. Все це знайшло віддзеркалення в "Положенні про покупку і продаж букіністичних видань" (1990) - останній за часом нормативний документ, що регламентує торгівлю букіністичною книгою: ділення асортименту на групи, які-небудь частини там відсутні.

антикварна книга пам'ятник культура

Сьогодні поняття "Антикварна книга" застосовується в основному з метою оптимізації товарної пропозиції на букіністичному ринку (формування асортименту, його розставляння, реклама, показ, оцінка). Спостерігається тенденція віднесення до категорії антикварної книги взагалі всіх російських видань (рукописних, друкарських) до 1945-1946 років. Піднімання кордону антикварної книги до середини 50-х років нашого часу пов'язане не лише з природним спадом накладів книг, але і з тими величезними матеріальними втратами, які понесла вітчизняна культура в результаті загибелі і знищення книг в період революцій 1905 і 1917 років, в перші роки радянської влади, під час Вітчизняної війни 1941-1945 років. Крім того, воно обумовлене різким підвищенням суспільного інтересу до книги недавнього минулого в результаті драматичних подій останніх років (особливо після 1985 року), а головне - її "несхожістю" на масову книгу сьогоднішнього дня.

Цей факт знайшов віддзеркалення в Указі Президента РФ №1108 від 30 травня 1994 року "Про реалізацію предметів антикваріату і створення спеціального уповноваженого органу державного контролю по збереженню культурних цінностей", де відмічено (п.5), що під предметами антикваріату розуміються всілякі культурні цінності, у тому числі гравюри, естампи, літографії і їх оригінальні друкарські форми, рідкі рукописні і документальні пам'ятники (включаючи інкунабули і інші видання, що представляють історичний, художній, науковий і культурний інтерес), створені більше п'ятдесяти років тому.

Все вищесказане відноситься виключно до російської антикварної книги; для національної і зарубіжної книги існують власні хронологічні кордони, визначувані історичними особливостями розвитку національних культур. Таким чином, термін "антикварна книга" на книготорговому рівні, в межах якого він традиційно застосовується, означає різновид букіністичної книги, що виділяється з неї певним віком, особливими товарними властивостями і якостями, індивідуальністю своєї оцінки і характером вжитку. Абсолютно природно при цьому, що за межами ринкового понятійного ряду єство книги, іменованої антикварної, не міняється.

В зв'язку з цим виникає питання про співвідношення антикварної і рідкої книги. Це поняття різних логічних рядів, причому останнє значно ширше, бо рідкою з різних причин може бути будь-яка книга незалежно від часу її створення. З іншого боку, кожна антикварна книга в тій або іншій мірі є рідкою, оскільки саме цим вона принципово відрізняється від всіх інших книг. "Антикварна книга", кінець кінцем, соціокультурне поняття, оскільки воно створюється самими людьми, їх смаками, звичками, пристрастями, нарешті, модою. Сам покупець - бібліофіл, колекціонер - захотів сформувати і створив поняття антикварної книги як феномену культури.