Смекни!
smekni.com

Соціально-економічний розвиток Росії в XVII ст. (стр. 3 из 3)

В цих умовах особливого значення набуває розвиток торгівлі. У Росії утворилося кілька великих торгових центрів, серед яких виділялася Москва з її величезним торгом, з більш ніж 120 спеціалізованими рядами. Керівниками і господарями цього процесу були купці.

Зростання товарного виробництва в XVII столітті привів до різкого росту міст. Досить відзначити, що в цей період у Росії нараховувалося більш 225 міст. Різко зросла чисельність міського населення.

Тим часом у ці ж роки в країні раз у раз спалахували повстання, зокрема досить могутнє Московське повстання 1662 р. Найбільш великим виступом було повстання Степана Разіна, що у 1667 р. повів селян на Волгу.

Після селянської війни в Росії був здійснений ряд важливих державних заходів, у числі яких перехід до системи подвірного обкладання, перетворення в армії й ін.

До початку XVIII ст. в економічних відносинах Росія продовжували відставати від головних західноєвропейських країн. Вона робила менше промислової продукції, ніж Англія, Нідерланди, Франція. Мануфактури в Росії тільки зароджувалися, серед них капіталістичні підприємства складали незначну меншість. На економічному становищі Росії негативно позначалося те, що країна фактично не мала вільного виходу до моря. На Балтиці цілком панувала Швеція. Шлях у Західну Європу через Біле море був далеким і міг використовуватися тільки в літні місяці.

У період колоніальних захоплень, що відбувалися у світі, економічне відставання Росії від Заходу, що обумовлювало її військову слабість, грозило їй утратою національної незалежності. Для ліквідації цієї погрози і подолання господарської, військової і культурної відсталості потрібно було терміново здійснити ряд економічних реформ: ще більш зміцнити державну владу, провести європеїзацію державного управління, створити регулярну армію і військово-морський флот, побудувати торговий флот, домогтися виходу до моря, швидкими темпами рушити вперед мануфактурне виробництво, втягнути країну в систему світового ринку, підкорити цим задачам усю податкову і кредитно-грошову систему.

Список використаної літератури

1. Бущик Л.П. Ілюстрована історія Росії. XV-XVII ст. - М., "Освіта", 1990.

2. Данилова Л.В. Історичні умови розвитку російської народності в період утворення і зміцнення централізованої держави в Росії // Питання формування російської народності і нації. Збірник статей.М. - Л., АН СРСР, 1988.

3. Дружинін Н.М. Соціально-економічні умови утворення російської буржуазної нації // Питання формування російської народності і нації. Збірник статей.М. - Л., АН СРСР, 1985.

4. Історія Росії з найдавніших часів до кінця XVII століття / А.П. Новосельцев, А.Н. Цукрів, В.И. Буганов, В.Д. Назаров, - М.: Видавництво АСТ, 1996.

5. Мунчаев Ш.М., Устинов В.М. Історія Росії. Підручник для Вузів. - М.: Вид-во Інфра М-Норма, 1997.

6. Чунтулов В.Т. і ін. Економічна історія Росії: Посібн. для екон. вузів. - М.,: Висш. шк., 1997.