Смекни!
smekni.com

Історичні умови виникнення та розвиток утопічного соціалізму в Західній Європі (стр. 2 из 2)

Майбутній суспільний лад.

Фур¢є головним здобутком життя вважав відкриття нової форми організації суспільства – асоціації, яку він називав Соціальною Гармонією.

Господарську систему нового суспільства він бачив як сукупність окремих, економічно відособлених одиниць – фаланг. Економічною основою майбутнього ладу Фур¢є вважав суспільну ладу на засоби виробництва. Власність усуспільнюється не державою, а окремими товариствами – фалангами, які стають реальними власниками, де зберігається приватна власність. Вона визначає пропорції розподілу продукту. Розподіл здійснюється до внеску кожного. Фур¢є впевнений, що продуктивність праці у фаланзі буде високою і кожен буде мати заощадження. Власниками у фаланзі будуть не тільки багаті, а й усі. Фур¢є переконаний у перевагах вільної праці, таким чином буде досягнуто суспільної рівності.

Шляхи переходу до нового суспільного ладу.

Саме держава примусить робітників і капіталістів організацій і фалангів. Кошти на формування фаланг дадуть капіталісти – акціонери фаланг. На думку Фур¢є з часом усе світове господарство перетвориться на систему фаланг. Фаланга Фур¢є –це сприятливе середовище, де люди зможуть мати усі умови для праці і всебічного розвитку.

Роберт Оуен (1771-1858) народився в родині дрібного ремісника в Англії.

Оуен був одночасно теоретиком і прагматиком. Він виступав за становлення правового суспільства за допомогою просвітительства і законодавства.

В основу його програми покладено теоретичну систему, провідною ідеєю є формування соціального середовища, сприятливого для ефективної праці та всебічного розвитку людства. Основними складовими суспільного середовища є інституціональні (ідеологія, мораль, право, освіта) та економічні компоненти.

Характеристика капіталізму.

Причиною недоліків він вважає приватну власність, релігію та шлюб освячений церквою Оуен виступає проти будь-яких форм приватної власності, бо бачить в ній причину криз, безробіття та злиднів.

Шляхи реформування капіталізму.

Створення соціального середовища – провідна ідея всіх практичних заходів Оуена.

Комуністичне суспільство – головна мета теоретичної системи Олена. Реорганізацію всього суспільства на комуністичних засадах він уявляв як створення окремих громад.

Господарською основою перших капіталістичних громад мало стало землеробство. Капіталістичні громади мали стати праобразом комуністичного суспільства, де існували суспільна власність на засоби виробництва, свідоме ставлення до праці, розподіл за потребами, високий рівень освіти, моралі і культури.

Створені Сен-Сімоном, Фур¢є та Оуеном моделі “справедливого суспільства” різнилися між собою.

За Сен-Сімоном соціалізм – це колективізм, що передбачає соціалізацію суспільних відносин, тобто утворення асоціацій суспільного масштабу, через одержання націоналізації власності.

Фур¢ є, Оуена називають асоціоністами, бо вони шукали вирішення всіх проблем сучасного і капіталізму у асоціації, організованій свідомо за наперед складеним планом.

Ідея соціалістичної організації суспільства – це винахід 19 ст. Про справедливу організацію “люди мріяли давно”. Соціалісти-утопісти вперше поставили питання про соціалізм, про нову систему організації виробництва.