Смекни!
smekni.com

Адміністративне право: концептуальні підходи вчених дорадянського періоду (стр. 2 из 2)

У правовій державі, навпаки, ці відносини об'єднані в культурній діяльності представників державної влади і приватних осіб і будуються на праві (законі), мають місце розвинені органи самоврядування та приватні товариства.

Слід зазначити, що А.І. Єлістратов фактично є творцем загальної частини науки адміністративного права. У зв'язку з цим К.С. Бєльський справедливо вказує, що в творах А.І. Єлістратова, виданих як до 1917 року, так і в 1920-х роках адміністративно-правовий матеріал викладається відповідно до інституційної системою права, яка розподіляла адміністративно-правові інститути за трьома розділами: суб'єкти адміністративного права, об'єкти, форми адміністративної діяльності (акти, примус, забезпечення законності). А.І. Єлістратов створив в основних рисах ту частину адміністративного права, яка пізніше під ім'ям загальної частини займе місце в радянських підручниках адміністративного права 1940 - 90-х років. З цією точки зору А. І. Єлістратов - останній з магікан імператорської науки адміністративного права, що заклав перші камені у фундамент радянської науки.

У науці адміністративного права були уточнені поняття адміністративної діяльності держави і державної діяльності взагалі: "... адміністративна діяльність є лише одним видом або формою державної діяльності, що помітно відрізняється від законодавчої і судової як своїм змістом, так і тими формами, в яких вона проявляється. .. ". [5. c.346]

Отже, розвиток науки адміністративного права йшло в нерозривному зв'язку з розвитком держави і права Росії. Проведена в 1830-х роках кодифікація російського законодавства під керівництвом М.М. Сперанського, реформи другої половини XIX століття з'явилися основоположними віхами на цьому шляху.

Найважливішою заслугою російської теоретичної юриспруденції дореволюційної Росії було чітко вироблена поняття адміністративного права як однієї з найважливіших галузей права. Особливу цінність столітнім дослідженням надає підкреслена значущість правової держави з представницьким чином правління, яка є необхідною історичної і логічною передумовою (умовою) для виникнення і розвитку адміністративного права. Дослідження російських дореволюційних вчених-правознавців йшли в тісному зв'язку з досягненнями західноєвропейської науки. Широке поширення отримали міжнародні наукові конференції, велися жваві наукові дискусії. Подібна взаємозв'язок лише зміцнювала і сприяла розвитку юридичних наук, в тому числі і з адміністративного права.


Список використаної літератури

1. Авер’янов В.Б. Адміністративне право України: доктринальні аспекти реформування / В.Б. Авер’янов // Право України. – 2008.- № 8.- С.17-21.

2. Адміністративне право України: Навчально-методичний посібник. — Вид. друге, перероб. і доп. / С.В. Ківалов, Л.Р. Біла, Одеса: Либідь, 2002. – 653 с.

3. Битяк Ю.П. Административное право Украины / Ю.П. Битяк. – Х.: Хвиля, - 2003. – 387 с.

4. Державне управління: проблеми адміністративно-правової теорії та практики. За ред. Авер’янова В.Б. – К.: Вища школа, 2003.- 364 с.

5. Козлов Ю.М., Административное право: Учебник / Ю.М. Козлов. - М.: Бетадор-Пресс, 2009. – 324 с.

6. Кравченко Б.В. Адміністративна реформа в Україні: стан та перспективи / Б.В. Кравченко // Вісник УАДУ. - 2007. - № 3. С.56-61.

7. Колпаков В.К. Адміністративне право України: підручник / В.К. Колпаков, О.В. Кузьменко - К.: Юрінком Інтер, 2003.- 544 с.

8. Коваль Л.В. Адміністративне право. / Л.В. Коваль - К.: Основа, 2006. – 247 с.

9. Луговий В.О. Адміністративна реформа в Україні і політична культура / В.О. Луговий //Вісник УАДУ. – 2008. - № 8. – С.45-49.

10. Пархоменко В.М. Концепція адміністративної реформи в Україні / В.М. Пархоменко. - К.: ДВПП Міннауки України, 2008. – 224 с.