Смекни!
smekni.com

Прийняття Конституції України 1996р. (стр. 3 из 5)

є) завершальне редагування тексту Конституції апа­ратом Верховної Ради України і урочисте підписання тексту Конституції Президентом України і Головою Верховної Ради України 12 липня 1996 р.

4. Класифікація, форма і структура конституцій

Класифікація — це поділ тих чи інших явищ на види. Для наукової класифікації передусім необхідно встановити, яким вимогам повинен відповідати критерій поділу на види (такий поділ можливий з будь-яких під­став, в тому числі й неістотних).

У сучасній науці конституційного права виробилося декілька узагальнених підходів до класифікації конституцій. Класифікацію конституцій можна проводити за такими чинниками:

- за часом дії конституції бувають тимчасовими і по­стійними.

Постійна конституція – основний закон, який прийнято (затверджено, даровано) на невизначений строк. Конституції, що їх приймають на певний термін чи до настання певної події, називають тимчасовими.

- за формою виразу, конституції бувають писані, неписані і змішані

Писана конституція – це один або кілька документів (законів), які визначені власне як конституція держави. Неписана конституція – явище дуже рідкісне в сучасному світі. Під нею буквально розуміють групу політико-правових уявлень, концепцій, доктрин стосовно організації державного життя у суспільстві. Змішана конституція – Основний Закон держави, який органічно поєднує у собі як елементи писаної, так і не писаної конституції. Прикладом може служити те, що сьогодні прийнято називати Конституцією Великобританії. Це — класичний приклад конституції змішаного типу, яка інкорпорує також парламентські закони; судові рішення-прецеденти; доктринальні тлумачення; статути, конституційні угоди, які містять так звані конвенційні (ті, що переносяться) норми.

- за змістом і формами, зокрема в залежності від існуючого держав­ного режиму, або в залежності від форми правління чи територіального устрою.

- за державним режимом конституції бувають демо­кратичні і авторитарні, серед останніх розрізняють тота­літарні.

- за характеристикою форми державного устрою країни конституції поділяються на федеративні (федеральні), конституції суб’єктів федерації і конституції унітарних держав.

- за формою правління конституції бувають монар­хічні і республіканські,

- за формою територіального устрою — конституції бувають федеративних й унітарних держав.

- за порядком внесення змін і доповнень конституції бувають гнучкі, жорсткі та змішані

Гнучка конституція – це такий Основний Закон, зміни й доповнення до якого вносять за порядком, встановленим для будь-якого іншого закону. Внесення змін і доповнень до жорсткої конституції передбачає наявність особливої процедури.

- за порядком прийняття, конституції бувають даровані, народні та договірні.

Даровані конституції, як звичайно, підготовлені і введені в дію одноособовим актом монарха, диктатора, хунти.

Народні конституції – це ті, що прийняті загальновизначеними демократичними способами (тобто прийняті на підставі проведення референдуму), прийняті парламен­том, установчими зборами, місцевими представниць­кими органами.

Договірна конституція – Основний Закон, прийнятий через укладання відповідної угоди між різними суб’єктами конституційного процесу. (Приклад: договір про зміст Основного Закону федеративної держави укладений між субєктами федерації, Конституція СРСР 1924р.-Договір між РРСФР та УРСР, БРСР).

Форма конституції — це спосіб вираження і орга­нізації конституційних норм та інститутів. Істотне зна­чення тут має те, що конституція може функціонувати у вигляді як моноконституційного (моно від грец. - один, одне, єдине) акта, так і багатьох актів, що у сукупності складають конституцію.

У переважній більшості структура конституції має спілий вигляд, включає низку елементів: преамбулу, основну частину з заключні, перехідні та додаткові поло­ження.

Преамбула є носієм так званої дескриптивної (опи­сової) інформації, яка дає відповідь на такі питання, як цілі та завдання конституції,, історичні шляхи її станов­лення й розвитку, проголошення конституційних ідеалів тощо.

Основна частина Конституції включає інститути та норми, які "вичерпують" її зміст. Предметне уявлення про структуру конституції дає Конституція України від 28 червня 1996 р.

У вступній частині зазначається, що Український народ, виражаючи свою суверенну волю, спираючись на багатовікову історію українського державотворення і на основі здійсненого українською нацією, усім Українсь­ким народом права на самовизначення,

дбаючи про за­безпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України,

прагнучи розвивати і зміцнювати де­мократичну, соціальну, правову державу,

усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попе­редніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями,

ке­руючись Актом проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 р., схваленим 1 грудня 1991 р. всенарод­ним голосуванням,

приймає цю Конституцію — Основ­ний Закон України.

Конституція складається з 15 розділів, які об'єдну­ють 161 статтю, в тому числі 2 статті Прикінцевих поло­жень, та 14 пунктів Перехідних положень.

Розділ І "Загальні положення" включає 20 статей (ст.ст. 1—20).

Розділ II "Права, свободи та обов'язки людини і громадянина" складається із 48 статей (ст.ст. 21-68).

Розділ III "Вибори. Референдум" включає 6 статей (ст.ст. 69-74).

Розділ IV "Верховна Рада України" (ст.ст. 75-101),

Розділ V "Президент України" (ст.ст. 102-112).

Розділ VI "Кабінет Міністрів України. Інші органи виконавчої влади" (ст.ст. 113—120).

Розділ VII "Прокуратура" (ст.ст. 121-123).

Розділ VIII "Правосуддя" (ст.ст. 124-131).

Розділ IX "Територіальний устрій України" (ст.ст.132,133).

Розділ X "Автономна Республіка Крим" (ст. ст. 134— 139).

Розділ XI "Місцеве самоврядування" (ст. ст. 140-146).

Розділ ХП "Конституційний Суд України" (ст.ст. 147-153).

Розділ XIII "Внесення змін до Конституції України" (ст.ст. 154-159).

Розділ XIV "Прикінцеві положення" (ст.ст. 160, 161).

Розділ XV "Перехідні положення" (пп. 1- 14).

Таким чином, структура конституції — досить чітка, логічно зумовлена система взаємопов'язаних і взаємозумовлених структурних елементів.

5. Функції конституції

Сутність конституції виявляється в її функціях, які зумовлені її змістом, роллю щодо регулювання суспіль­них відносин, задоволення соціальних потреб.

Функції конституції розкривають її сутність щодо тих завдань, які стоять перед суспільством на конкрет­ному етапі його розвитку, причому часом одне й те саме завдання вирішується за допомогою кількох функцій.

Функції конституції поширюються на всі сфери сус­пільного життя, на ті суспільні відносини, які охоплю­ються дією конституції.

Функції конституції мають багато спільного з основ­ними функціями права; більше того, вони базуються на них. За сферами впливу конституції на суспільні відно­сини насамперед розрізняють такі її функції, як полі­тичну, економічну, соціальну, культурну, ідеологічну.

При цьому функції конституції не вичерпуються регулюванням відносин у згаданих сферах.

Конституції при­таманні також установча, правотворча, системотворча, методологічна, прогностична та інші функції.

Зміст і особливості політичної функції визначається тим, що конституція, її норми безпосередньо пов'язані з політикою, у зв'язку з чим в конституції закріплюються основні засади політики в різноманітних сферах суспіль­ства й держави. Політична функція конституції полягає в тому, що вона формує найактивніше, найістотніше в політиці: належність влади в країні, внутрішню й зов­нішню політику, державний лад. Саме конституція за­кріплює інтереси і волю народу, його державний та на­ціональний суверенітет на найвищому законодавчому рівні.

Зміст економічної функції полягає в тому, що конс­титуція фіксує основоположні суспільні відносини, які складають економічний лад (економічну систему) сус­пільства, базу, на якій функціонують усі інші інститути. Закріплення в конституції фундаменту суспільства, різ­номанітних форм власності створює необхідні умови для реалізації економічної політики країни, успішного функ­ціонування її господарського механізму.

Конституція справляє величезний вплив на волю й поведінку мас. Акумулюючи найбільш істотні моменти світогляду, в основі якого лежить ідея народного сувере­нітету, суверенітет демократичної, соціальної правової держави, конституція водночас формує певний тип сус­пільної свідомості, невід'ємною частиною якої є право­свідомість. Це сприяє формуванню позитивних устано­вок, подоланню деструктивних, антигромадських моти­вів. З цих позицій можна стверджувати про наявність у конституції ідеологічної (культурної) функції.

Установча функція спрямована на здійснення пер­винного юридичного оформлення найважливіших соціально-економічних і політичних інститутів суспільства. За допомогою установчих норм визначається устрій держави, впроваджуються в життя передусім політичні та управлінські структури, різноманітні інститути де­мократії, закріплюється система державних органів, ви­значаються їх повноваження.

Правотворча функція конституції реалізує себе, зок­рема, за допомогою норм, які визначають основи пра­вового статусу суб'єктів конституційних відносин: гро­мадян, державних і громадських органів.

Охоронна (правоохоронна) функція конституції по­лягає у забезпеченні належної дії інститутів і норм Ос­новного Закону, що досягається за допомогою специ­фічного механізму відповідальності.

Сутність інтегративної функції в тому, що консти­туція відіграє роль своєрідного інструменту, який об'єд­нує всі ланки правової системи в одне ціле, причому таке об'єднання — не механічне, безсистемне, а ґрунтується на основі відповідних вимог і принципів.