Смекни!
smekni.com

Мирний договір у Брест-Литовську (стр. 2 из 2)

Брестський мир мав серйозні наслідки для міжнарод­них відносин. У березні війська Антанти висадилися в Мурманську, щоб... не допустити його захоплення німця­ми. У квітні почалася відкрита збройна інтервенція Япо­нії, а пізніше Англії, Франції й США на Далекому Сході. Новостворена Закавказька федерація розірвала відносини з Росією. Турецькі війська захопили Баку, а Грузія вийшла з федерації й уклала договір з Німеччиною про введення німецьких військ на її територію. Німеччина й Австро-Угорщина окупували Україну та Румунію, постійно роз­ширяли зони окупанії в Курській і Воронезькій губерніях, на Дону і в Криму. Практично вся Східна Європа й Кавказ були окуповані військами Четверного союзу. На тери­торії Росії в березні 1918 р. перебували понад 1 млн ні­мецьких солдатів і офіцерів (улітку — вдвоє менше — до 53 дивізій) та майже 300-тисячна австро-угорська армія.

Після вбивства 6 липня 1918 р. в Москві лівими есе­рами німецького посла фон Мірбаха 27 серпня радян­ський уряд змушений був підписати додаткові угоди до Брестського договору. Зокрема, радянська Росія зобов'я­зувалася виплатити Німеччині 6 млрд марок (у тому чис­лі передати їй близько 245,6 т золота, товарів на 1 млрд марок до 31 березня 1920 р. і 2,5 млрд марок кредитними білетами позики).

О 5-й годині ранку 11 листопада сторони підписали перемир'я. Уже об 11 годині ранку 11 листопада 1918 р. воєнні дії скрізь припинилися. Прогуркотів артилерій­ський салют у 101 постріл. Перша світова війна, яка три­вала 51 місяць і 2 тижні, під час якої було вбито 9,2 млн військовослужбовців і 0,5 млн чоловік цивільного насе­лення, 21,1 млн чоловік поранено, закінчилася Комп'енським перемир'ям.

13 листопада 1918 р. радянський уряд анулював Брест­ський і всі додаткові договори з Німеччиною та її союз­никами. Почався новий етап розвитку міжнародних від­носин.