Смекни!
smekni.com

Письменники-учасники Великої Вітчизняної Війни (стр. 2 из 2)

Помер Олександр Довженко у 1956 році.

Творчість Олександра Петровича Довженка – кінорежисера і письменника має широке світове визнання. Сказані митцем слова “Я належу людству” сьогодні цілковито підтвердили його право на них.

Володимир Миколайович Сосюра

(1898 – 1965)

Володимир Миколайович Сосюра народився 6 січня 1898 року на станції Дебальцеве (нині Донецька область). Мати поета М. Д. Локотош, робітниця з Луганська, працювала в домашньому господарстві, батько – Микола Володимирович, за фахом кресляр, був людиною непосидющою перемінив багато професій.

Надміру чутливий змалечку, В. Сосюра ріс дитиною гострих, нестримних емоцій.

Велика Вітчизняна війна застає Володимира Сосюру у Кисловодську. Він повертається до Києва і за рішенням урядових інстанцій разом з іншими письменниками старого віку виїздить до Уфи. Тут пише поему “Син України” (1942), видає поетичні збірки “В години гніву” і “Під тил кривавий” (1942).

Зброєю слова разити ворога, будити в серцях ненависть до загарбників і підносити любов до Вітчизни – так розуміє поет свій громадянський обов'язок. Два головних мотиви пронизують поезію Володимира Сосюри воєнних літ: непохитна віра в перемогу народу, що виявляє небачений героїзм, і передбачення щасливого майбутнього країни, який не може затьмарити і гіркий дим пожеж (“Ми переможемо”, “Ворожий зір покриє тьмою”, “Коли палка синім оком…”).

Поет гадає, що щастя наступить після неминучої перемоги, буде відновленням вільної і плідної праці, відродженням її міст і сіл, і самої природи. Це буде і радість і кохання в колі простого домашнього затишку:

І тиха вулиця, що нею

Не раз я йшов, - моя весна, -

Спахне в ранковому інеї,

Й – шибки знайомого вікна…

Це там пісні складав я милій

Про синь закоханих очей.

І чорний кіт в марищі білій

Мене зустріне край дверей.

В естетично-філософському плані воєнна лірика В. Сосюри є художнім осмисленням боротьби і перемоги добра над злом. У цій моральній перевазі поета – джерела оптимізму його воєнної лірики.

В роки війни В. Сосюра, як військовий кореспондент фронтової газети бере участь у роботі українського радіокомітету, виступає як пропагандист і агітатор, виїздить на фронт.

Володимир Сосюра помер у 1965 році на Україні.

Максим Рильський

(1895 – 1964)

Максим Рильський народився 19 березня 1985 року в сім'ї прогресивного культурного діяча, економіста і етнографа Т. Р. Рильського.

Дитячі роки майбутнього поета минули в батьківському селі Романівці на Київщині (тепер Житомирська область). Як він пізніше згадував, вони залишили безцінні враження – по-перше від краси селянської природи, в яку він був закоханий протягом цілого життя, по-друге від спілкування і дружби з селянськими дітьми.

М. Рильський навчався в одній із київських приватних гімназій.

Зростаючи в атмосфері культурних, мистецьких інтересів, він рано почав писати, і вже у 1910 році вийшла перша збірочка його юнацьких віршів – “На білих островах”.

М. Рильський вчився у Київському університеті на медичному факультеті, потім перейшов на історико-філологічний.

У роки збройної боротьби радянського народу проти фашизму видає поетичні твори: “Слово про рідну матір”, “Я син Країни Рад”, поема “Жага”, численні інші вірші та публіцистичні статі, напоєні палкими почуттями патріотизму, вірою в перемогу, ненавистю до ворога, стали всенародно відомими, знаходячи сердечний відгук на фронті і в тилу.

Саме в ці часи М. Рильський назавжди з'єднав свою долю з комуністичною партією: 1943р. постановою ЦК ВКП(б) його було прийнято в члени партії без проходження кандидатського стажу.

Коло його творчих і наукових інтересів, громадських обов'язків і доручень особливо розширюється в повоєнні десятиліття.

Лірична поезія в її різноманітних тематичних розгалуженнях і жанрових формах була головним полем художнього самовияву Максима Рильського – при всьому тому, що він з успіхом працював і в галузі епіки та ліроепіки. В ліриці найбільш зримо виступають і етапи його ідейної та художньої еволюції, і те глибинне, стрижневе, що визначає цілісний у всіх відмінах характер, індивідуальність митця, його творчу особистість.

Твори Максима Рильського в яких відображається ясність бачення світу і людей, мальовничість і багатство предметних деталей відносяться до найкращих творів, до вищих досягнень Рильського - поета.

Помер М. Т. Рильський 24 липня 1964 року. В домі, де він жив, на добре відомій його читачам Голосіївській околиці Києва, тепер – літературно-меморіальний музей поета.

У роки війни поети і письменники України підтримували народ своїм словом. Багато з них були серед фронтовиків, багато з них так і не повернулись. І в тилу і на фронті вони душею були з народом.

Їхнє слово придавало народу мужності, хоробрості, віри і надії.