Смекни!
smekni.com

Українська школа кінця XIX початку XX ст (стр. 2 из 2)

Проте таких навчальних закладів в Україні було мало, діяли вони нетривалий час. За свій демократизм, невизнання офіцій­них програм, викладання українською мовою та використання в навчальному процесі елементів українознавства ці школи за­кривалися, а їх вчителі переслідувалися.

Відповідно до потреб промисловості з кінця століття у про­мислових центрах відкриваються професійно-технічні навчальні заклади, їхня діяльність регламентувалася "Основними поло­женнями про промислові училища", прийнятими в 1888 р. Всі училища діяли на основі індивідуальних статутів, за навчальни­ми планами і програмами, що затверджувалися кожним навчаль­ним закладом. На вивчення загальноосвітніх предметів у них відводилося від 10,6 до 30,4 % загального часу. Відома діяльність Маріупольського нижчого механіко-технологічного училища, Горлівського гірничого училища, Слов'янського нижчого гірни­чозаводського училища, Херсонського ремісничого училища тощо. Як правило, технічні училища, в яких навчалися підлітки з 12-14 років, випускали підмайстрів. Ремісничі школи готували квалі­фікованих робітників різних спеціальностей: ковалів, токарів, слюсарів, ливарників тощо.

З початку століття відкриваються ремісничі сільськогоспо­дарські школи та навчальні заклади окремих видів професійної школи — морехідні, художньо-промислової освіти тощо.

Вища освіта в Україні також залишалася недосконалою. На початок 1917 р. на всій території України, що входила до складу Російської імперії, діяли 27 вищих навчальних закладів, у яких навчалося 35,2 тис. студентів. Серед них було три університе­ти — у Харкові, Києві, Одесі; три технічних інститути — Київ­ський політехнічний, технологічний у Харкові та Катеринославський гірничий. Діяли Харківський ветеринарний інститут, Київ­ський і Харківський комерційні інститути, Київська й Одеська консерваторії, сім вищих жіночих курсів, Ніжинський історико-філологічний інститут.

Таким чином, усі вищі навчальні заклади були зосереджені тільки у п'яти містах України, в яких провідні вчені та викла­дачі теж плекали національний дух, дбали про подальший роз­виток вітчизняної науки, культури, освіти.

У задушливій, затхлій обстановці російського великодержав­ного шовінізму та утисків царату зусиллями вчителів-просвітителів у школах різних типів відчувалась досить сильна опозиція нав'язуванню примусової русифікації українського шкільництва. Передусім з боку прогресивних вчителів пошевченкової доби, які прагнули в умовах заборони української культури здійсню­вати виховання молоді на кращих традиціях національної педа­гогіки та шкільництва.

Велику плеяду прекрасних учителів українських шкіл на­завжди вкарбовано в історію вітчизняної освіти і педагогіки.

Заслуговує теплих слів добре ім'я учителя Левка Івановича Боровиковського (1806-1889), вихованця Полтавської гімназії і Харківського університету, викладача історії латинської мови в Курській і Новочеркаській гімназіях, незабаром — у Полтав­ській гімназії.

Між іншим, Л.І. Боровиковський, крім педагогічної діяль­ності, був поетом Шевченкової доби. У передмові до однієї зі збірок він писав: "Моя мати — Україна: вона мене голубила й годувала, і на все добре наставляла. Як щира дитина, я її слу­хав — і повік не забуду, що вона мені говорила, як на все добре вчила — як з людьми жити, як на світі добре робити..." Власне, таким було і педагогічне кредо Левка Івановича.

Тож учитель-філолог, учений-фольклорист, етнограф, лінгвіст, поет-романтик Левко Боровиковський заслуговує доброї пам'яті на скрижалях історії української педагогіки і школи.

Не можна не назвати вчителя пошевченкової пори, вихован­ця історико-філологічного факультету Харківського університе­ту Василя Степановича Гнилосирова (1836-1901), який усе своє життя віддав освітянській справі, працював учителем, а з 1873 р. — директором Канівської повітової школи. B.C. Гнилосиров був прихильником демократичних перетворень у системі народної освіти, прагнув викладати рідною мовою, багато зробив у справі догляду за могилою Т.Г. Шевченка, її впорядкування та охорони. Він усе своє життя виховував учнівську молодь у по­вазі до національних святинь і символів. Увійшов відомий учи­тель до історії літератури під псевдонімом А. Гавриш-Гнилосиров. Нехай же під таким самим ім'ям талановитий учитель пошевченкової доби увійде і до історії української педагогіки.

Учитель літератури Василь Семенович Мова (1842-1891) довгий час працював у катеринославській Маріїнській жіночій гімназії. Він закінчив юридичний факультет Харківського уні­верситету кандидатом права, і, як найчастіше бувало в учитель­ських колах того часу, багато працював в літературі, між іншим, під псевдонімом В. Лиманський. Певно, під впливом місця роз­ташування рідного хутірця біля Солодкого лиману, що на Ку­бані. B.C. Мова-Лиманський походив з роду козацького сотника Чорноморського Стародерев'янківського куреня. Переконаний вільнодумець, знавець і популяризатор творчості Кобзаря, один з перших авторів поетичного перекладу "Слова о полку Ігоревім" рідною мовою, автор кількох оригінальних творів у поетичних збірках "Проліски", B.C. Мова-Лиманський мав товариські сто­сунки з багатьма прогресивними вчителями України пошевчен­кової доби.

Вихованець Чернігівської гімназії і Київського університету Микола Андрійович Вербицький (1843-1909) викладав сло­весність у Полтавській, а потім у Чернігівській гімназіях. Йому були притаманні бунтарський норов, глибоке переконання в не­обхідності демократичних перетворень у системі та змістові на­родної освіти України; у практичній діяльності прагнув вихову­вати найсвятіші людські почуття на кращих зразках україн­ського фольклору, на творах Тараса Григоровича Шевченка, бу­див серед учнівської молоді почуття гідності та гордості нале­жати до дивного українського миролюбного, працьовитого і пісен­ного народу.

Окремою і самобутньою постаттю на терені української куль­тури та просвітництва є Іван Іванович Манжура (1851-1893), життя і творчість якого пройшли здебільшого на Катеринославщині (нині Дніпропетровська область).

Вигнаний царатом із шостого класу гімназії за "непокірну вдачу", згодом — з другого курсу Харківського ветеринарно­го інституту, до якого 1870 р. І. Манжура вступив вільним слухачем, де б він не пра­цював потім — скрізь зазнавав пересліду­вань. Визначний український поет, фоль­клорист та етнограф, історик і учитель усе доросле життя перебивався приватними уроками, мізерним підробітком у редак­ціях катеринославських журналів і газет, для яких писав статті про виховну та формуючу роль народнопоетичних творів, на­родних обрядів і традицій.

Тому, незважаючи на постійну прискіпливу увагу поліції і різних департаментів, натхненного співця і захисника покрив­джених і знедолених І.І.Манжуру обирають 1887 р. дійсним членом Харківського історико-філологічного товариства, а 1891 р. — дійсним членом Товариства аматорів природознав­ства, антропології та етнографії при Московському університеті. Збірки поезій "Степові думи та співи" (1889 р.) і фольклор­них творів "Сказки, пословицы и т. п., записанные в Екатеринославской и Харьковской губ. И.И. Манжурою" (1890 р.) ще за життя автора вивчалися в навчальних закладах Середньої Над­дніпрянщини.

Знесилений у боротьбі зі злиднями, постійними пересліду­ваннями, надломлений жахливими умовами життя і тяжкими хворобами, І.І. Манжура помер на 42-му році життя в Катери­нославі як бездомний жебрак. Його було поховано на історично­му Севастопольському цвинтарі. Лише на початку 60-х років XX ст. віднайдено могилу великого страждальця і рукописні зошити у фондах Державної публічної бібліотеки АН України. В одній з поезій мандрівного талановитого учителя і вченого є рядки "Я син твій, нене-Україно...". Такий же знедолений і зні­вечений син, якою була тоді Україна для більшості своїх дітей... Наприкінці XIX — на початку XX ст. активною діяльністю відзначилися "Просвіти", які ставили собі за мету сприяння освіті українського народу його рідною мовою. Перша організація "Про­світи" виникла в 1868 р. у Львові. Революція 1905-1907 pp. сприяла відкриттю просвітніх товариств у Києві, Одесі, Чернігові, Житомирі, Катеринославі, Кам'янець-Подільському, Миколає­ві та інших містах. Вони впроваджували в школи українську мову, історію України, дбали про видання українських підручни­ків, книг, порушували питання про відкриття українських шкіл, проводили свята за народними традиціями тощо. У цей період видавництво "Український вчитель" видало "Українську грамати­ку для школи" Г. Шерстюка, "Арифметику для українських шкіл" О. Кониського, "Граматику (Букварець)" С. Черкасенка та ін.

Значну просвітницьку роботу проводив педагогічно-освітній щомісячник "Світло", що видавався "Українським вчителем". Журнал висвітлював питання дошкільного, шкільного та поза­шкільного виховання, відстоював права української школи та української мови в ній. У журналі давалися цінні поради вчите­лям, вихователям, батькам з різноманітних освітньо-виховних проблем. Діяльності товариств "Просвіти" протидіяла вся систе­ма самодержавства з її механізмом переслідувань та репресій.

Тож прогресивні діячі освітянської ниви, громадськість кінця XIX — початку XX ст. відстоювали національну сутність, зміст і традиції українського шкільництва, педагогічної думки. Зав­дяки їх невтомній праці вдалося зберегти основи національного шкільництва і традицій, української педагогічної думки.