Смекни!
smekni.com

Судова система Італії (стр. 5 из 5)


Висновки

Проаналізувавши судову систему Італії, можна зробити певні висновки.

Конституційні основи організації і діяльності судових установ гарантуються Конституцією 1947 року. Вона проголосила, що правосуддя здійснюється від імені народу, суддівські функції можуть бути доручені лише звичайним суддям і не можуть бути затверджені посади надзвичайних або спеціальних суддів.

Як і в більшості країн континентального типу правової системи, в Італії спостерігається розмежування судів на суди загальної та спеціальної юрисдикції. Найнижчою ланкою судів загальної юрисдикції є мирові суди, головною цілью яких є примирення сторін.

Важливе місце у судовій юрисдикції Італії відіграє магістратура. Магістрати - судді та прокурори підпорядковані загальним правилам проходження суддівської кар'єри й розрізняються включно за функціями, які вони виконують. В Італії магістрати поділяються на три категорії: магістрати трибуналів, апеляційні та касаційні магістрати. Закон містить вказівки щодо посад у судовій системі, які можуть займати магістрати вказаних категорій.

Також слід звернути увагу на електронне цивільне судочинство, яке вперше в світі було експерементально започатковано у 2005 році. Ця система дозволяє значно зекономити час суддівського процесу та в економічному плані є досить вигідною.


Список використаних джерел

1. Конституционное (государственное) право зарубежных стран. Под редакцией проф. Б.А. Страшун.- М., 1998, Т.3.

2. Иностранное конституционное право. Под редакцией В.В. Маклакова. Издательство "Юристъ", 1996.

3. Страшун Б.А. "Конституционные перемены в Восточной Европе 1989-1990 гг." - М., 1991.

4. Италия. Конституция и законодательные акты. - М., 1985.

5.Италия. Конституция и законодательньїе актьі / Пер. с итал. — М.: Прогресе, 1988. — 392 с.

6.Конституционное (государственное) право зарубеж-ньіх стран: Учебник: В 4-х томах. — М.: Изд-во БЕК, 1998. — Том 3./ Отв. ред. Б.А. Страшун. — 764с.

7.Судебньїе системьі западньїх государств. — М.: Наука, 1991. —240 с.

8.ВасильєваТ.А. Административное право Италии // Административное право зарубежньїх стран. Гл. 5. — М.: СПАРК, 1996.

9.Уголовное право зарубежньїх государств. Общая часть / Под ред. и с предисл. И.Д. Козочкина. — М.: Институт международного права и зкономики имени А.С. Грибоедова, 2001. — 576 с.

10.Делла Марра Т. Гражданский кодекс Италии// Государство и право. — 1993. — № 1.