Смекни!
smekni.com

Сатира в творі Булгакова Майстер і Маргарита (стр. 2 из 3)

Москва Булгакова - це замкнутий у собі простір, захаращений всілякими держустановами, адміністраціями, комісіями, що створюють заплутаний лабіринт нікчемного існування її божевільного населення. В основі сюжетної побудови московських глав лежать численні епізоди і сцени, які, за всієї своєї просторово стислій мініатюрності, відрізняються видовищною образністю численних персонажів, що снують по вулицях і провулках, штовхаються в магазинах, сваряться в переповнених трамваях.
Патріарші ставки, Арбат, Ваганьковському провулок, Броня і Садова вулиці - це місця, де існують «нехороші квартири» - комуналки, переповнені безликими, хто ненавидить один одного мешканцями і жілічкамі. І не дивно, що в такій «до крайності запущеної» комунального життя, «слабо освітленій малесенькій вугільної лампочкою під високим чорним від бруду стелею», темні коридори невідворотно ведуть до громадських ванни, «в чорних страшних плямах від збитої емалі», де можна спокусити «голу гражданку», яка не закричить від страху, а лише «тихо і весело», як давно спокушена «розпусниця», досадливо махне мочалкою на сусіда Кирюшко, несвоєчасний візит якого може виявити не сплячий чоловік Федір Іванович.
Це «слабо освітлене» житейська неподобство особливо непривабливо на тлі пейзажу, з опису якого починається розповідь у «Майстрі і Маргариті». Колірна відчутність природи протистоїть тьмяності міського існування московських обивателів, в будинках яких трохи жевріє життя, невідворотно занурюється в непроглядну чорну пітьму. Природа непередбачувано мінлива. Наприклад, вечірні сутінки, як перехідний час від дня до ночі, незвичайні яскравістю раскаленно жаркого сонця, на зміну якому приходить величезна біла місяць, холодна й неприступна. Ці чітко проступають на небі світила контрастують з зеленячкою і монотонністю московського життя. Москва у Булгакова - це місто одного помаранчевого плями, що світиться в сірих вікнах, і одне звуку, дратівливо настирливого та оглушливий: «в кожному з цих вікон горів вогонь під помаранчевим абажуром, і з усіх вікон, з усіх дверей, з усіх підворіть, з дахів і горищ, з підвалів і дворів виривався хрипкий рев полонезу з опери «Євгеній Онєгін».
Гротеск як зовнішній пласт портретно-предметної структури твору Булгакова оголив фізичне каліцтво і внутрішню розбещеність громадян Москви, які стверджують, що вони єдині у всій всесвіту. Така впевненість особливо характерна для чиновників від культури, що створили собі райське життя під вивіскою МАССОЛИТа.

Гротескність сцени блюзнірською панахиди за Берліозу посилюється стилістичною алегорично («молоді люди, в стрижці боксом» - синекдоха, «літня дівчина» - оксюморон) та інтонаційно-лексичним повтором дієслова «танцювали», підкреслюють диявольський характер того, що відбувається веселощів. Кричуща ненормальність подій, що відбуваються, стрімко переміщаються з одного місця в інше, послідовно розширює межі сюжетної дії. Збільшується кількість персонажів (всього з 155), з яких одні хвацько гуляють і в кров б'ють один одного морди, а інші, навпаки, ведуть «скромний» спосіб життя в різних московських товариствах. Приміром, багато клопоту, хоча і не безкорисливих, доставляє «житлове питання» управдом Никанору Івановичу Босому, чию кар'єру зіпсував нахабний перекладач, підсунуло йому замість вітчизняних рублів «не те сині, не то зелені, із зображенням якогось старий» долари, тут же конфісковані пильними громадянами. Описуючи зовнішність Босого в момент його запаморочливого стану, письменник через портретну деталь акцентує увагу на його огидною фізіономії: «посинів обличчям», «з очима, налитими кров'ю», «на Никанора Івановича особи не було». Фізіономічну портретність є характерною рисою всіх сатиричних персонажів Булгакова.
Зовнішністю, що запам'ятовується відрізняється директор ресторану Арчибальд Арчибальдович, господар «порційних судачків ... і ракових шийок». Не менш колоритний буфетник Соков. Цей віртуозний злодюга своїми маніпуляціями з «осетриною другої свіжості» здивував навіть Воланда, професора чорної магії. Не поступаються працівникам торгівлі по своїй сміливості і винахідливості представники естрадно-театрального бомонду Вар'єте - директора Лиходеев і Римський, адміністратор Варенуха і конферансьє Бенгальський. Реченедержаніе Жоржа Бенгальської так само огидно, як і зовнішня неохайність Степана Лиходеева або тваринний страх Римського. Зрештою всі ці «фокусники» виявляються або в психушці (Босий, Бенгальський), або не доля (Лиходеев, Римський), постраждавши від зграї гіпнотизерів, круто змінили долю любителів солодкого життя.
Сатиричні подробиці зовнішності і поведінки персонажів оголюють духовну спустошеність і душевну хворобу нинішніх і потенційних пацієнтів доктора Стравінського. Через сатиричний сміх Булгаков показав амбітний ідіотизм різного роду атеїстів, на своєму особистому досвіді дізналися, що «шляхи Господні несповідимі» при будь-якому соціально-політичного розкладу.
Таким чином, Булгаков створив свою сатиричну «історію одного міста», але його сміх був спрямований не проти політичного устрою радянської дійсності, а проти ілюзорності відбуваються в Росії аморально-порочних змін.
Як відзначав Б. Ейхенбаум, «сміх є взагалі емоція інтелектуальна, яка тим самим не суперечить естетичному споглядання і не руйнує його» [4] .Саме такий «інтелектуальної емоцією» став гумористичний сміх у «Майстрі і Маргариті», який досяг високого ступеня художньо-естетичного переваги за рахунок образотворчої контрастності між сатирично потворною дійсністю і яка протистоїть сили в образі емоційно-виразних істот, що потрясли мутне уяву московських громадян. Тобто комічна ситуація виникла з образної логіки художнього представлення самого письменника. Шляхом фантастичного визначення анекдотичного конфлікту між атеїстами і «нечистою силою» автор стверджував необхідність поразки перших як неминучий результат «незвичайного дива».

І тут гротеск також став основним видом художньої образності, але, на відміну від своєї сатиричної функції, він не був явищем «негативного порядку» [5] , на що зазвичай вказують дослідники. Гротеск як комічно-перебільшений спосіб гумористичної образності в «Майстрі і Маргариті» перш за все вражає фантастичною зовнішністю «прибульців». У їх непривітний етногенетичний світ, який наново формував свою лінгво-антропологічну сутність, вони внесли надзвичайно веселий, карнавальна настрій, підім'явши під нього похмурих і не вміють сміятися «синіх» Босих, «жовтих» соків, «лілових» чоловіків і «бузкових» дам .
Гротескна зовнішність «князя пітьми» і його свити мотивована їх надприродні, для розпізнання якої потрібно і надчуттєвий здатність її розуміння, чого, до біди, не виявилося у московських обивателів, які знали напевне, що її немає і «бути не може». У зображенні Воланда і його «банди» Булгаков використовував різні художні прийоми. Так, наприклад, описуючи зовнішність Воланда, письменник вдається до барокової ефектності, що виникає в результаті композиційної контрастності портретних деталей: «І зростання був не маленького і не величезного, а просто високого.Що стосується зубів, то з лівого боку у нього були платинові коронки, а з правої - золоті ... Рот якийсь кривий ... Праве око чорний, лівий чомусь зелений. Брови чорні, але одна вища за другу ».
Така ж взаємно виключає изломанность описових деталей постає і в декоративному зображенні квартири, де Валанд влаштовує свій «великий бал». Злитість кнтрастірующіх речей породжує примхливість архітектурних ліній і мальовничу яскравість зовні неправдоподібного інтер'єру, який підкреслює незвичайний характер того, що відбувається, не підкоряється земній виміру життя.

Гротеск у своїй зображальності завжди емоційно парадоксальний, тому що в основі його художньої образності лежить «поєднання протилежних планів» [6] , необмежених у своїй алегоричній сутності. І цю образну парадоксальність гротеску Булгаков використав для формування як сатиричного сміху в його негативному прояві, так і гумористичного, обнаруживающего зовнішню аналогію героїв тільки як веселу маску, без якої не може відбутися розіграш людей, позбавлених почуття гумору.
Гумористично виглядає сцена, в якій сатана «від усієї душі» прагне довести безбожникам правомірність «буття Божого». Але, ви! - Як каже Берліоз, «людство давно здало ... в архів подібну ахінею. По суті, таке обопільне неприйняття один одного і породжує фантастичний «біг» різних команд, з яких до фінішу без втрат прийшли тільки заїжджі гастролери. Як виявилося, вони єдині психічно нормальні суб'єкти, тверезо оцінюють божевілля відбувається. Втягнувши громадян на свою клоунську гру, вона зробили їхні таємні пороки очевидними у своєму людському неподобство і тим самим доставили собі величезне задоволення. Дійовими особами його комічного «Балаганчик» стають ті, яким, як він вважає, але їх «вірі» покладено бути не королями, а слугами диявола.

І в той же час Воланд, любитель глибокодумних фраз і ввічливість відносини, до всього ставиться як справжній філософ. Незважаючи на безцеремонність по відношенню до своїх опонентів, над якими він відверто куражиться, йому не властиві злість і жорстокість. Він не вдається до прямого насильства, а лише з п'янким насолодою пророкує про неминуче. Не переконав Берліоза в сумнівність його діалектичного методу, Воланд, «солодко посміхнувся», «хмурячись, як кіт», вимовив: «... той, хто ще недавно вважав, що він чимось керує, виявляється раптом лежачим нерухомо в дерев'яному ящику, і навколишні, розуміючи, що користі від лежачого немає більше ніякого, спалюють його в печі. А буває ще й гірше: щойно людина збереться з'їздити до Кисловодська ... але і цього зробити не може, тому що невідомо чому раптом візьме - посковзнеться і потрапить під трамвай! ».