Смекни!
smekni.com

Творчість труверів (стр. 2 из 2)

Труверів знали, читали і поважали у всій Європі. Їх спадщину знав Данте, не пройшов повз лірику труверів і Петрарка. Їхнє значення залишалося б - і в національних рамках, і в рамках загальноєвропейських - лише спонукальним, не звернися вони до жанру роману. Саме тут повною мірою розкрилася їх поетична майстерність, глибина розуміння ними їхніх сучасників морально-етичних проблем, що хвилювали.

3. Представлення про любов у творчості труверів

Трувери і трубадури розділяють те саме поняття про куртуазну любов - служіння дамі, що володіє феодальною владою, але це не заважає труверам істотно відрізнятися від своїх учителів.

Головні риси любові в труверів полягають у наступному: елемент лицарського характеру, культура і жіноче виховання. Усе це було лише намічене в трубадурів, а повний розвиток одержало в поезії труверів.

· Елемент лицарського характеру з'єднує в собі деякі риси епічного героя, такі як хоробрість і зневага до смерті і страждань, і поняття "чемності": великодушність, захист шляхетних ідеалів (la largesse), відраза до жадібності. Тому не дивно, що з'являється раніше невідоме сполучення хоробрості і чемності; трувер сподівається одержати прихильність своєї дами за допомогою сили власної руки. Андреас Капелланус у своїй книзі De arte honeste amandi (Про мистецтво чемної любові), написаної при дворі Марії Шампанської, затверджує це поняття в такий спосіб: "вище усього, хоробрість чоловіків породжує любов у жінок і тримає їх у бажанні любити".

· Елемент культури розвився завдяки культурному відродженню 12 століття. Відкриті були древня класична література, і з її ж були узяті ідеї Овідія про любов, і багато сюжетів, розвиті в куртуазній літературі (Еней, Троянська війна, і т.д.). Психологічні спостереження дають ретельний аналіз пристрастей, детальний опис ознак любові і т.д.

· Третій з вищезгаданих елементів труверської лірики - це увага до жіночого виховання: усе більш вишукане утворення літературних персонажів спонукує аристократів випливати цим ідеалам.

Ці три ідеали утворять, по поняттях труверів, куртуазну любов. Але, крім того, куртуазність перетворюється в деяку одержимість, що годується власними стражданнями.

Дама, по природі своєї, повинна бути зарозумілої і холодної, жорстокий і відчуженої стосовно свого трувера: для нього, тільки смерть може закінчити борошна. Однак дама (верх жорстокості!), замість того, щоб дозволити вмерти закоханому в неї трувера, прагне віддалити його від себе, тільки збільшуючи його страждання.

Є ще одна риса куртуазності, що здобуває величезну важливість: "закоханий" сам вибирає собі даму, що звичайно займає набагато більш високе положення в суспільстві, чим сам трувер. Тим самим, трувер сам прирікає себе на страждання, і цілком усвідомлено, але, з іншого боку, це повинно надихнути трувера на удосконалювання себе, щоб добратися до цієї дами.
Відстань між дамою і трувером - відстань і в моральному змісті: любов - це найкоротша дорога до Бога, тому що вважалося, що жінка - це посередник між людьми і Богом, одним словом, "ангел".

З іншого боку, один раз зізнавшись у любові дамі, поет вступає в інший світ, з якого не можна вийти: що зроблено, те зроблено, і навіть жорстокість дами не означає повороту назад. Закоханий повинний знаходитися, у будь-якому випадку, поруч з дамою. Тому не треба дивуватися таким вираженням, як "любов без каяття" і "любов до кінця", часті в поезії трубадурів.

4. Основні етапи розвитку поезії труверів

Поезію труверів прийнято розділяти на три періоди:

· РОЗКВІТ - починається з першими наслідувачами провансальської поезії. У цей період виділяються великі трувери, що здебільшого брали участь у хрестових походах (кінець 12 століття): Conon de Bethune, Huon d'Oisy, Ричард Левине Серце, і т.д. Період завершується до початку 13 століття

· ЗАНЕПАД - з першого років 13 століття монотонність у ліричній поезії півночі Франції повсюдна, і ледь можна знайти хоч один свіжий голос

· ВІДРОДЖЕННЯ - у другій чверті 13 століття відбувається повне відновлення. Два найважливіших представники цього періоду: Thibaut de Champagne і Colin Muset. Їхнє мистецтво різне. Перший з'єднує технічну досконалість трубадуров із труверською глибиною почуттів. Колін Мюзе вводить у поезію багато сцен повсякденного життя, що дало зовсім новий напрямок поезії: оспівування не великої дами, а звичайну земну любов. З цього починається вже остаточний занепад труверської поезії

Висновок

З кінця XIII ст. й у ХІУ-ХУ ст. розпочинається занепад і поступове зникнення ліричної та епічної поезії трубадурів, мінезингерів труверів. Лицарська поезія була реальним віддзеркаленням тодішнього життя в усіх його проявах, оскільки лицарство було саме тим життєдайним джерелом, котре напувало могутнє і чарівне дерево серед, новітньої лицарської поезії та епосу. Коли ж європейське лицарство зазнало занепаду, зів'янув і вінок лицарської військової поезії. Проте нею були закладені непохитні підвалини для подальшого поступу європейської культури і суспільства, адже саме європейське лицарство було тим стрижнем, навколо якого формувалася європейська цивілізація.

Труверів знали, читали і поважали у всій Європі. Їх спадщину знав Данте, не пройшов повз лірику труверів і Петрарка. Їхнє значення залишалося б - і в національних рамках, і в рамках загальноєвропейських - лише спонукальним, не звернися вони до жанру роману. Саме тут повною мірою розкрилася їх поетична майстерність, глибина розуміння ними їхніх сучасників морально-етичних проблем, що хвилювали.

Список використаної літератури

1. Література середньовіччя. – М., 2000.

2. Літературна енциклопедія. – М., 1994.