Смекни!
smekni.com

Система та структура органів прокуратури України (стр. 4 из 4)

Прокуратури з нагляду за додержанням законів при виконані судових рішень у кримінальних справахдіють на правах міжрайонних прокуратур та підпорядковуються обласним прокуратурам. На них покладено:

– проведення, з урахуванням вимог ст. 112 КПК України, досудового слідства у кримінальних справах про злочини, вчинені у виправних та виховних колоніях, у виправних центрах, у тимчасових слідчих ізоляторах на території виправних колоній, у лікувально-трудових профілакторіях управлінь (відділів) будь-якими особами, у тому числі й працівниками вказаних установ;

– підтримання державного обвинувачення в судах у кримінальних справах про такі злочини, а також участь у судових засіданнях при вирішенні питань, пов'язаних з виконанням вироків у піднаглядних установах відповідно до вимог чинного законодавства;

– представництво інтересів громадян та держави в суді у випадках, передбачених законом, – відповідно до вимог окремого наказу Генерального прокурора України;

– внесення апеляційних та касаційних подань на вироки, ухвали, постанови та рішення суду у кримінальних та цивільних справах, а також за матеріалами, у розгляді яких вони брали участь.

Природоохоронні прокуратури створені за принципом міжрайонних прокуратур, контроль і керівництво ними покладено на прокурорів Автономної Республіки Крим і областей.

Міжрайонні природоохоронні прокуратури здійснюють нагляд:

– за додержанням законності в діяльності місцевих структурних підрозділів спеціально уповноважених органів державного контролю у сфері охорони довкілля;

– за додержанням законності при розслідуванні порушених ними кримінальних справ, по яких досудове слідство проводиться слідчими природоохоронних прокуратур.

Вони також забезпечують підтримання державного обвинувачення у справах про злочини проти довкілля, досудове слідство по яких проводиться слідчими природоохоронних прокуратур.

Представництво інтересів громадян або держави у суді здійснюється міжрайонними природоохоронними прокурорами згідно з галузевим наказом, що регулює питання представництва прокуратури у судах у випадках, передбачених законом.

Література

1. Конституція України // Відом. Верх. Ради України. – К., 1996

2. Закон України „Про внесення змін до Конституції України ”//Голос України, №233 від 8 грудня 2004 р.

3. Кримінально-процесуальний кодекс України. – К. 2009.

4. Цивільно-процесуальний кодекс України .-Х., 2009

5. Сімейний кодекс України.- Х., 2009

6. Кодекс України про адміністративні правопорушення // Право України. – 2005. - № 3-4.

7. Господарський процесуальний кодекс України .-Х., 2007

8. Підручник „Прокурорський нагляд в Україні” /Під ред. Проф. Каркача П.М., Марочкіна І.Є., Харків, Одіссей, 2009

9. Про прокуратуру: Закон України від 05.11.2008 р.: