Смекни!
smekni.com

Мирне співіснування людей у романі Даніеля Дефо Життя і незвичайні п (стр. 4 из 4)

Аналогічно склалися відносини Робінзона з батьком П’ятниці і іспанцями, які потрапили в полон. Робінзон навчився розуміти інших людей, відчувати їхнє горе, а тому він не міг дозволити канібалам вчинити жорстоку розправу з новою групою полонених, яку привезли на острів Відчаю для розправи. Він рятує їх, а серед них був батько його вірного друга П’ятниці.

Звичайно, і батько П’ятниці, і врятований іспанець, і капітан англійського корабля, на якому команда вчинила бунт - усі вони завдячували своїм життям Робінзонові. Але роблячи хорошу справу Робінзон не сподівався на якусь винагороду. Робінзон за весь час перебування на острові навчився цінувати людське життя. На нашу думку, саме таким чином автор прагнув показати, що мир можливий тільки завдяки безкорисливим вчинкам.

Життя після острову.

Робінзон Крузо покинув острів 19грудня, року, згідно з корабельними записами, 1686, пробувши на ньому 28років, 2місяці й 19днів, цілком змінюється як особистість. [10,400]

Автор дає змогу читачеві переконатися у цьому. Якщо на початку роману, а відповідно і на початку свого життя, Робінзон Крузо був запальним, жив лише мрією, то після повернення до цивілізації перед нами постає справжній чоловік, розсудливий, обачний, витривалий. Життя і доля допомагають Робінзонові влаштувати своє життя у Англії після повернення. По-перше, Робінзон отримує гроші від вдови капітана, яка так відповідально зберігала їх протягом відсутності Робінзона, по-друге, Робінзон отримує частину прибутку від своєї плантації у Бразилії, по-третє, він отримав 200 фунтів від капітана врятованого корабля.

Але значної уваги, на нашу думку, заслуговують відносини Робінзона Крузо до острову Відчаю. Як зазначив сам Робінзон:

"Читатель подумает, что, достигнув такого благополучия, я уже не стал подвергать себя игре случая; так оно и было бы, если бы обстоятельства пришли мне на помощь, но я привык к бродячей жизни, и у меня не было ни семьи, ни многочисленной родни и даже, несмотря на мое богатство, обширных знакомств. А потому, хоть я и продал свое поместье в Бразилии, я никак не мог выкинуть из головы этой страны, и меня тянуло опять постранствовать по свету, в особенности побывать на своем островке и посмотреть, живут ли там еще бедные испанцы и как обходятся с ними оставленные там негодяи-матросы. " [5, 254]

І справді, хіба може людина так просто забути 28років свого життя?

Як зазначалося вище, Робінзон Крузо після свого повернення до Англії представляє з себе цілком іншу людину. Він створив навколо себе імітацію цивілізованого світу, створив свій власний світ навколо себе і у собі. В умовах самотності він відроджується, злившись з природою. [13,13]

Відповідно до метаморфоз особистості Робінзона, відбуваються і перетворення із островом: спочатку він стає не безлюдним, а згодом перетворюється на колонію, в якій панують свої закони, правила і звичаї. Робінзон хвилюється за життя острову, бо і сам острів став частиною його життя і його самого:

"Кроме того, считая остров своей неотъемлемой собственностью, я разбил его на землю на участки и поделил их между поселенцами сообразно их желаниям. Устроив все таким образом, я убедил поселенцев не покидать остров и уехал" [5,255]

Таким чином, можна зробити висновок, що відношення "Робінзон-острів Відчаю" не завершилися після повернення Робінзона до Англії. Острів, залишившись частиною душі Робінзона, продовжить своє існування, але вже не як безлюдний, а як повноцінна домівка для нових мешканців і як місце, де Робінзон-хлопчик перетворився на справжнього цивілізованого чоловіка.

Таким чином у ході нашого дослідження ми прийшли до висновку, що життя Робінзона Крузо було наповненим різними зустрічами і знайомствами, які мали доленосний характер для становлення Робінзона як особистості. Як показало наше дослідження, мирне співіснування людей у романі не є необхідністю. Це є однією з найголовніших умов існування людини в соціумі взагалі. Існує приказка: " Стався до людей так, як хотів би, щоб вони ставилися до тебе". Робінзон Крузо, не дивлячись на свій юнацький запал і непідкорність характеру, не порушив цього правила, за що був винагороджений дружбою, розумінням і допомогою своїх знайомих, яких звела доля.

Висновки

В результаті проведеного нами наукового дослідження з теми " Проблема мирного співіснування людей у романі Даніеля Дефо " Робінзон Крузо" ми прийшли до висновку, що безконфліктне життя можливе, але за умов, коли сама особистість готова до цього. У своєму романі Даніель Дефо досить яскраво показав систему людських і надлюдських стосунків. Проблема виховання моральної особистості охоплює не лише ті прямі засоби впливу на людину, які активно застосовуються у наш час (наприклад, лекції на дану тему), але і повинна керуватися надбаннями культури, і, зокрема, літератури. Роман Даніеля Дефо є справжнім натхненним джерелом для виховання і зростання особистості. Питання мирного співіснування, яке можна окреслити як проблему, піднімається автором роману на досить високий рівень і знаходить своє втілення у оточенні головного героя, яке стимулює його моральне зростання. Всі персонажі, з якими доля зводить Робінзона Крузо, позитивно ставляться до головного героя і цим самим вкладають свою частинку душі у нього, сприймаючи мирне співіснування не як необхідність, а як закономірність і власне спосіб життя.

Таким чином, в ході дослідження даної проблеми ми прийшли до висновків, що мир серед людей можливий лише за умов, якщо приймати його за спосіб життя, за єдино правильний і непорушний закон буття, який приведе до щасливого і безконфліктного співіснування протягом століть і тисячоліть.

Список використаної літератури

1. Аникин Г.В., Михальская Н.Б. История английской литературы. Учебное пособие для студентов педагогических институтов и факультетов иностранного языка. - М.; Высшая школа, 1975 - 528с.

2. Артамонов С.А., Гражданская З.Т., Самарин Р.М. История зарубежной литературы 17-18 в. в. - М., Высшая школа, 1967

3. Бусел В.Г. Великий тлумачний словник сучасної української мови - К.; ІрпІнь: ВТФ "Перун", 2005 - 1728с.

4. Давиденко Г.Й., Величко М.О. Історія зарубіжної літератури 17-18 ст.: Навч. посібник. - К.; Центр учбової літератури, 2007

5. Дефо Д. Робинзон Крузо / Перевод с англ. М.А. Шишмаревой / - Х.: Вища школа. - 1988. - 272с.

6. Елистратова А.А. Гоголь и проблемы западно-европейского романа. - М.; Наука: 1972-304с.

7. Елистратова А. А Английский роман эпохи Просвещения. - М.; Наука, 1966.

8. Нелюба Асловник школяра: літературознавство - Х., 1999-104с.

9. Плавскин З.И., Белобратов А.В., Апенко Е.М. История зарубежной литературы 18 века: Учебник для филологических ВУЗов. - М.; Высшая школа, 1991 - 335с.

10. Султанов.Ю.І., Скоморовський Б.Г., Слободян Г.Д. Зарубіжна література: пробний підручник - хрестоматія для 5 класу загальноосвітньої школи. - К.; 1997-509с.

11. Ружевич Т.Н. Робінзонівське суголосся з природою. Всесвітня література в середніх навчальних закладах України, №10, 2004 - с.13-14

12. Каренчук О.М. "Робінзон Крузо" як сюжетна модель світової робінзонади. Всесвітня література в середніх навчальних закладах України, №4, 2000р. -с.15-16

13. Сніжко Людмила. Батько Робінзонади. Зарубіжна література, №1 (305), січень 2003 - с.12-15