Смекни!
smekni.com

Головна ознака демократичного процесу - багатопартійність (стр. 2 из 2)

За допомогою виборів формується значна частина органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Інакше кажучи, саме завдання виборами, що є формою безпосереднього народовладдя, одержують можливість функціонувати на законних підставах органи представницької демократії.

Характеризуючи вибори і референдум, Конституція України вказує, що вони є формами безпосередньої демократії, через які народ здійснює своє волевиявлення (ст.69). А в ст.71 закріплено положення про те, що вибори до органів державної влади та органів місцевого самоврядування є вільними і відбуваються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Принцип загальності виборів в Україні означає, що всі її громадяни, які на день виборів досягли 18 років, мають право голосу.

Однак в Україні багатопартійність не завжди сприяє розвитку демократичним процесам. Останнє десятиліття показало, що чим більше політичних сил виникає, тим більше виникає непорозумінь у суспільстві, зростає протистояння між соціальними групами, між якими, по суті, їх не мало б виникати.

Все це говорить не стільки про некорисність багатопартійності, скільки про її окультурення. Держава має встановити певні обмеження щодо швидкого розмноження кількості партій. Виникнення політичної партії має бути процесом не спонтанним, а поступовим, цивілізованим. Кількість членів політичної партії має бути настільки достатньою, щоб можна було спіло відносити це політичне утворення до категорії „політична партія”. Якщо ж дана сила не набирає потрібної кількості членів, не має чітких програм і відповідних змог реалізовувати свою діяльність належним чином, можливо варто, щоб це коло людей формували громадські об'єднання, не більше.

Адже не тільки багатопартійність, але і інші соціально-громадські утворення можуть сприяти розвиткові демократії в країні, покращуватимуть життя суспільства.

Наявність одної партії – це тотальне відстоювання однієї ідеології, яка все інше сприймає як вороже, і звісно, не дає змогу для реалізації. Радянські часи – яскравий взірець такого недемократичного розвитку суспільства. Наслідки її очевидні – ідеологічні ігри, постійні прорахунки, тоталітаризм, політична, економічна та соціальна деградація.

Тільки при можливості у повний голос відстоювати різні, навіть протилежні думки у різних сферах, можливість різним політичним силам боротися за покращення суспільства – ось яскравий прояв демократичних процесів.

Тільки у такий спосіб суспільство може претендувати на подальший розвиток у різних напрямках. Все пізнається у порівнянні, так і у політичній боротьбі – наявність різних партій дає змогу виборцям зорієнтуватися і стати прихильником тієї політичної сили, яка відстоює саме його інтереси, відстоює позиції, які близькі його природі, його внутрішньому світогляду.

Демократія – це не хаос, багатопартійність – це не бійка різних політичних сил за ласий шматок, при умові що і перше і друге розвивається цивілізованим шляхом. Це – нормальний розвиток суспільства, який випробуваний уже не одною державою Західного світу. Тільки таким шляхом українське суспільство може прийти до цивілізованого життя, як політичного, так і соціально-економічного.



Література

- Політологія / За ред. О.І.Семківа. – Львів: Світ, П50, 1993. – 576с.

- Корсовицький І.С. Нам більше подобається сама боротьба... // День. – 2000. - №3.

- Навчальне видання “Основи конституційного права України” / За редакцією академіка АПрН України, доктора юридичних наук, професора В.В.Копечинова.