Смекни!
smekni.com

Тактика пред’явлення для впізнання живих осіб (стр. 7 из 9)

Рішення про проведення пред'явлення для впізнання в суді може бути прийнято як з ініціативи самого суду, так і на основі клопотання будь-кого з учасників процесу, про що виноситься відповідна постанова (ухвала). Якщо впізнанню підлягає людина, то вона наперед запрошується в судове засідання у відсутності впізнаючого, а для впізнання предметів вони повинні бути також доставлені в суд до початку проведення впізнання. Рішення про проведення впізнання повинно прийматися у відсутності тієї особи, котрій будуть пред'являти.

Регламентуючи можливість пред'явлення для впізнання в суді, діючий закон не бере до уваги ряд особливостей судового слідства порівняно з досудовим слідством. Перш за все, це гласність судового розгляду, процесуальні дії учасників судового розгляду, саме місце його проведення та інші умови, котрі у ряді випадків можуть ускладнити проведення пред'явлення для впізнання.

Якщо на досудовій стадії провадження у кримінальній справі пред'являються для впізнання не тільки живі люди, але також трупи людей або їхні частини, тварини, різноманітні предмети тощо, то у суді здебільшого мова може йти про пред'явлення для впізнання живих осіб і предметів (ч. І ст.309 КПК). У суді непридатними є пред'явлення для впізнання живих осіб за фотознімками, за голосом, ходою, як це допускається на стадії досудового розслідування. Якщо під час досудового слідства результати пред'явлень для впізнання за фотографіями можуть бути використані, принаймні, як орієнтуюча інформація, для конструювання та перевірки тих чи інших версій, для визначення стратегії й тактики досудового слідства, то у суді результат такого пред'явлення, аж ніяк не розглядатиметься як доказ, що може бути взятий за основу судового рішення [8, 655].

Як і під час досудового розслідування, так і під час судового розгляду кримінальної справи щодо пред'явлення для впізнання однаково діє вимога про недопустимість пред'явлення для впізнання об'єкта, який вже раніше спостерігався впізнаючою особою у ході провадження у справі, однак із цього правила є винятки. Обґрунтованою є думка Корухова Ю.Г., котрий вказує, що доцільним є проведення повторного впізнання в суді тоді, коли на досудовому слідстві впізнання проводилося за допомогою фотознімків, а суд може пред'явити самі об'єкти. Так як на фотознімках при всіх їх повноті і об'єктивності відтворені далеко не всі ознаки об'єктів. До того ж за фотознімками можна одержати лише плоске, а не об'ємне уявлення про предмет. Також доцільно проводити пред'явлення для впізнання, якщо при першому пред'явленні впізнання слідчий не виконав вимог КПК, рекомендації криміналістики про порядок і умови проведення слідчої дії і коли впізнаючий дав завідомо неправдиві показання про те, що він нібито не впізнав об'єкт, коли перше впізнання було припинено передчасно через обставини об'єктивного характеру (наприклад, випадки припинення першого впізнання через хворобу впізнаючого – погіршення зору на момент проведення слідчої дії і т.п.), в таких випадках після усунення вказаних факторів, необхідно другий раз провести впізнання [12, 59].

Об'єм і зміст підготовки судового пред'явлення для впізнання майже аналогічний досудовому, за винятком підбору понятих, а також інший підхід до визначення часу, місця та оточення його виконання тощо. Так, слід зазначити, що участь понятих при пред'явленні для впізнання в суді не обов'язкова у зв'язку з безпосередньою участю в проведенні впізнання судді, а також публічністю його проведення, в присутності всіх учасників процесу.

Передуючий пред'явленню для впізнання допит впізнаючого повинен проводитися із з'ясуванням тих обставин, що і на досудовому слідстві, однак з посиланням на статті, що встановлюють правила допиту в судовому засіданні.

Результати пред'явлення для впізнання в суді фіксуються в протоколі судового засідання. Якщо проводиться пред'явлення для впізнання поза візуальним спостереженням, це також зазначається в протоколі.

На етапі безпосереднього впізнання суд зобов'язаний роз'яснити всім присутнім завдання даної судово-слідчої дії, права і обов'язки осіб, що беруть участь, роз'яснити особі, що підлягає впізнанню, її право зайняти серед осіб, що пред'являються, місце на свій розсуд. Потім впізнаючий запрошується в приміщення, де проводиться впізнання. Впізнаючому пояснюються завдання проведення даної дії, його права і обов'язки. Також йому потрібно дати можливість для достатнього огляду всіх ознак особи або предмета, що пред'являються. Так само, як і при пред'явленні для впізнання на стадії досудового слідства, доцільно запропонувати особам встати, сісти, повернутися. Після огляду пред'явлених об'єктів впізнаючий дає показання про те, чи впізнає він пред'явлений об'єкт, чи ні, і у випадку впізнання – називає, за якими саме ознаками. За результатами впізнання учасники судового розгляду з дозволу головуючого задають впізнаючому уточнюючі запитання.

Результати проведеного впізнання, як і будь-які докази по справі, повинні бути оцінені у сукупності з іншими доказами і у випадку встановлення їх достовірності – покладені в основу рушення суду. Тому оцінюючи результати проведеного впізнання, необхідно встановити, чи не помиляється впізнаючий, вказуючи на особу чи предмет, чи не дає він неправдивих показань. При цьому необхідно враховувати: ступінь відповідності даних допиту і результатів впізнання;особливості особи впізнаючого і його стану на момент впізнання і т.д.

Отже, не дивлячись на існуючі недоліки, що стосуються порядку і умов пред'явлення для впізнання в суді (відсутність врахування специфіки умов його проведення, відсутність врегулювання прав учасників судового розгляду при його проведенні (зокрема, участь понятих), відсутність в законі необхідності видалення підсудного і потерпілого із залу судового засідання при вирішенні питання про проведення впізнання та ін.), проведення пред'явлення для впізнання в суді повинно проводитися у відповідності з криміналістичними рекомендаціями і вимогами чинного законодавства, до того ж дане питання, безумовно, потребує додаткової законодавчої регламентації.

5. Фіксація ходу і результатів пред'явлення для впізнання

Після завершення впізнання з додержанням правил, зазначених у ст.85, ст.176 КПК, складається відповідний протокол про пред'явлення для впізнання. Вступна частина протоколу повинна містити такі відомості: місце і дата складення протоколу; посада, звання або класний чин і прізвище слідчого, що проводив пред'явлення для впізнання; норми закону, на підставі котрих проводилася слідча дія і у відповідності з котрими складений протокол; прізвища, імена і по-батькові, адреси понятих та інших осіб, що брали участь або були присутніми при пред'явленні для впізнання (перекладач, педагог, захисник, спеціаліст, працівник міліції), статті КПК, з дотриманням яких проводиться слідча дія; вказівка про роз'яснення понятим їх прав, обов'язків; а також місце безпосереднього проведення цієї слідчої дії (в кабінеті слідчого, на вулиці і т.д.), які були умови освітлення, стан погоди, якщо впізнання проводилося поза приміщенням.

В описовій частині протоколу фіксуються: відомості про особу впізнаючого (прізвище, ім'я, по-батькові і процесуальне становище); відомості про осіб або об'єкти, що пред'являються для впізнання: прізвища, імена і по-батькові кожного з осіб, що пред'являється, їх вік, зріст, будова тіла, колір волосся, тип обличчя, форма зачісок, колір очей, одяг і взуття (фасон, колір, покрій тощо). Відсутність в протоколі відомостей про зовнішність осіб, що пред'являються для впізнання, приводить до того, що результати впізнання визнаються такими, що не мають юридичної сили [8, 665].

У випадку пред'явлення для впізнання предметів в протоколі повинні бути вказані назва, форма, колір, матеріал, призначення і особливості пред'явлених предметів, а також джерела їх появи у справі.

Якщо для впізнання пред'являється труп, то в протоколі необхідно вказати стать, приблизний вік, в якому вигляді і де пред'являвся, а також перерахувати пред'явлені одяг і предмети, котрі були при ньому.

При пред'явленні для впізнання тварин описується їх вид, порода, стать, приблизний вік, ріст, колір, особливі прикмети (рани, шрами і т.п.).

У випадку пізнання за голосом в протоколі необхідно вказувати, чия мова і в якій послідовності записана на пред'явленій для впізнання фонограмі.

Якщо проводиться впізнання по фотографії, то в протоколі відзначається джерело одержання фотографії, хто зображений на фотографіях, якщо відома особа, що зображена, і під яким номером пред'являється для впізнання фотографія особи, котра раніше спостерігалась впізнаючим.