Смекни!
smekni.com

Порядок анулювання актових записів про реєстрацію і припинення шлюбу (стр. 2 из 3)

До заяви про розірвання шлюбу додаються копія або виписка з рішення суду про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім чи недієздатним унаслідок душевної хвороби чи недоумства, або копія чи виписка з вироку суду про засудження його до позбавлення волі на строк не менше трьох років, яка подається ініціатором розірвання шлюбу. На підставі пред‘явлених документів відділом реєстрації актів цивільного стану складається відповідна постанова та реєструється розірвання шлюбу.

У паспортах або паспортних документах, що посвідчують осіб розлученого подружжя, проставляється штамп про реєстрацію розірвання шлюбу, де зазначаються прізвище, ім‘я, по батькові особи, з якою розірвано шлюб, місце і час цієї реєстрації. У разі з‘явлення того з подружжя, який у судовому порядку був оголошений померлим, або виявлення місця його перебування відповідне рішення скасовується судом. Якщо смерть особи, оголошеної судом померлою, була зареєстрована в органах реєстрації актів цивільного стану, а другий з подружжя не уклав новий шлюб, то шлюб вважатиметься поновленим тільки після анулювання актового запису про смерть на підставі рішення суду.

Якщо один з подружжя був визнаний у судовому порядку безвісно відсутнім і за цієї підстави шлюб з ним було розірвано, то в разі його з‘явлення і скасування рішення суду про визнання цієї особи безвісно відсутньою шлюб може бути поновлений відділом реєстрації актів цивільного стану тільки за спільною заявою подружжя. Шлюб не може бути поновлений, якщо другий з подружжя особи, визнаної безвісно відсутньою, вступив у новий шлюб. У цьому разі той з подружжя, який з‘явився, вправі одержати або витребувати свідоцтво про розірвання шлюбу з відділу реєстрації актів цивільного стану, у якому було зареєстровано розірвання шлюбу.

Далі мова піде про анулювання всих актових аписів, зазначених мною вище, тобто розглянемо процедуру анулювання актових записів про реєстрацію і припинення шлюбу.

реєстрація шлюб анулювання цивільний


2. Анулювання актових записів, що стосуються шлюбу

Відповідно до ст. 1611розділу V Кодексу про шлюб та сім’ю України, що зберігає свою чинність у частині, яка не суперечить Сімейному кодексу України, до прийняття спеціального закону, анулювання первинних актових записів про шлюб провадиться органами реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду.

Поновлені чи повторно складені актові записи цивільного стану в разі виявлення первинних записів можуть бути анульовані на підставі рішення суду або висновку відділу реєстрації актів цивільного стану територіального управління юстиції за місцем знаходження поновленого чи повторно складеного запису.

Порядок анулювання актових записів цивільного стану врегульовано Положенням про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 26.09.2002 № 86/5 та зареєстрованим в Мін’юсті 26.09.2002 за № 786/7074.

Заяви про анулювання актових записів про реєстрацію і припинення шлюбу подаються до відділів реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявників або за місцем зберігання актового запису, який підлягає анулюванню. Громадянами України, які проживають за кордоном, а також іноземцями і особами без громадянства, які зареєстрували шлюб в органах реєстрації актів цивільного стану України та проживають за кордоном, заяви про анулювання актових записів подаються до дипломатичних представництв або консульських установ України в інших державах, які розглядаються цими установами в порядку, передбаченому вказаним Положенням.

Заяви про анулювання актових записів стосовно іноземців, які зареєстрували шлюб на території України, розглядаються державними органами реєстрації актів цивільного стану на загальних підставах. Разом із заявою про анулювання шлюбу подаються документи необхідні для розгляду та вирішення питання по суті, зокрема: виписка з паспорта або паспортного документа; письмове пояснення стосовно проведення подвійної реєстрації акта цивільного стану; свідоцтво про реєстрацію шлюбу, яке підлягає анулюванню; інші необхідні документи. Заяви про анулювання шлюбу розглядаються у тримісячний строк з дня надходження заяви до органу реєстрації актів цивільного стану. За наявності поважних причин цей строк може бути продовжений, але не більше як на три місяці.

Згідно з чинним законодавством України анулювання шлюбу щодо померлих провадяться за заявами осіб, які входять до кола спадкоємців за законом або заповітом. Анулювання шлюбу за довіреністю не дозволяється.

З прийняттям Сімейного кодексу України за заявою заінтересованої особи орган державної реєстрації актів цивільного стану анулює актовий запис про шлюб, зареєстрований з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі; між особами, які є родичами прямої лінії споріднення, а також між рідним братом і сестрою; з особою, яка визнана недієздатною. Таким чином на відділи реєстрації актів цивільного стану покладено функцію по анулюванню первинного актового запису. Наявність одночасного перебування в іншому зареєстрованому шлюбі має бути підтверджена копіями відповідних актових записів про шлюб. Родинні стосунки також мають бути підтверджені документально.За відсутності документів, які підтверджують зазначений факт, складається висновок про відмову. Другий примірник висновку про це видається заявнику для подальшого вирішення питання у судовому порядку.

Якщо шлюб зареєстровано з особою, яка вже перебуває в шлюбі, то в разі припинення попереднього шлюбу до анулювання актового запису щодо повторного шлюбу повторний шлюб стає дійсним з моменту припинення попереднього шлюбу.Актовий запис про шлюб анулюється незалежно від смерті осіб, з якими було зареєстровано шлюб, а також розірвання цього шлюбу.

Відділ реєстрації актів цивільного стану анулює первинні актові записи на підставі рішення суду про визнання шлюбу недійсним, визнання шлюбу неукладеним, визнання розірвання шлюбу фіктивним. Поновлені актові записи цивільного стану підлягають анулюванню, якщо їх реєстрація проведена всупереч зібраним матеріалам або коли при реєстрації було порушено встановлений порядок для поновлення актових записів цивільного стану.При виявленні повторно складеного актового запису цивільного стану анулюванню підлягає повторний актовий запис, тобто актовий запис, який складений пізніше.

Анулювання поновленого або повторно складеного актового запису про шлюб проводиться за заявою особи, стосовно якої він був складений, або з ініціативи відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем виявлення поновленого або повторно складеного актового запису.

При наявності спору між заінтересованими особами питання про анулювання поновлених або повторно складених актових записів вирішується у судовому порядку після отримання заявником письмового висновку відділу реєстрації актів цивільного стану про відмову.

Відділ реєстрації актів цивільного стану за місцем подання заяви про анулювання актового запису збирає та надсилає для остаточного розгляду всі зібрані матеріали та висновок до відділу реєстрації актів цивільного за місцем зберігання актового запису. Анулювання актових записів цивільного стану на підставі рішення суду провадиться без складання висновку.Видане на підставі актового запису цивільного стану, який було анульовано, свідоцтво анулюється і знищується у встановленому законодавством порядку відділом реєстрації актів цивільного стану у разі його подання.

Згідно з Положенням “Про порядок зміни, поновлення, анулювання записів актів громадянського стану, порядок і строки зберігання актових книг”, від 14 квітня 1993 року № 6, затвердженого Міністерством Юстиції України, первинний запис акта громадянського стану анулюється на підставі рішення суду, за винятком випадків, коли шлюб був розірваний у зв'язку з оголошенням в установленому законом порядку одного з подружжя безвісно відсутнім. При скасуванні рішення судупро визнання особи безвісно відсутньою і поновленні шлюбу записакта про розірвання шлюбу анулюється органом реєстрації актів громадянського стану, в якому знаходиться цей запис. Запис акта громадянського стану може бути анульований принадходженні до органу реєстрації актів громадянського стану копіївідповідного рішення суду та за заявою заінтересованих осіб, а поновлений чи повторно складений запис - також з ініціативиорганів реєстрації актів громадянського стану, які виявилипервинний запис.

Анулювання актових записів про шлюб на підставірішення суду, а також у випадках, передбачених абзацом третімпункту 22 даного Положення; провадиться органами реєстрації актівгромадянського стану без складання висновку. В інших випадкахскладання висновку обов'язкове. Висновок про анулювання актового записупро шлюб або про відмову в цьому складається за місцем знаходженняпоновленого або повторно складеного запису відділом реєстраціїактів громадянського стануМіністерства юстиції Республіки Крим,управлінь юстиції обласних, Київської та Севастопольської міськихдержавних адміністрацій.

Про анулювання актового запису про шлюб повідомляються особи, за заявами яких був зареєстрований шлюб, та відділ реєстрації актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим, управлінь юстиції обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.


ВИСНОВОК

Отже, роблячи висновок про все вищесказане, необхідно зазначити, що регулювання порядку анулювання актових записів на законодавчому рівні не достатньо визначене, тому, що, по-перше, головним чином не врегульоване це питання в Сімейному кодексі, і по-друге, особливість цього питання в тому, що існує низка нормативно-правових актів, які безпосередньо та опосередковано регулюють порядок анулювання актових записів про шлюб.