Смекни!
smekni.com

Юридичний консалтинг (стр. 4 из 4)

На сьогоднішній день ринок юридичних послуг поступово виходить з кризи і починає новий етап розвитку. Особливу увагу фірми надають покращенню якості сервісу і удосконаленню досягнень, напрацьованих за роки практики. На думку багатьох експертів, ринок юридичних послуг стабілізується. З’являються нові амбіційні компанії, які мають всі шанси закріпити свої позиції, вибитися в лідери і з часом витіснити колишню еліту. Про це свідчать реальні факти. Так, в переліку одного з провідних рейтингів юридичних фірм за 2009 р. уже не значаться такі колись топові представники юридичної галузі, як, наприклад, ЮФ «Фарго».

В минулому році розпалася і одна з найбільших за кількістю персоналу компаній «Жаріков і Синиченко».

Український юридичний ринок все більше проявляє сегментацію. Навіть найбільші фірми, які зробили собі ім’я на тому, що охоплювали всі галузі практики і надавали послуги повного спектру, зараз сконцентрувалися на декількох найбільш прибуткових галузях. Саме за свою універсальність багато фірм поплатилися у 2009 р. Економічна криза особливо жорстко відобразилася і на сегментах ІРО, фінансування, іноземних інвестицій.

На сьогодні навіть сугубо консалтингові фірми перепрофілювалися і оголосили про посилення напрямку судових практик. Розгляд судових суперечок залишається найбільшим сегментом активного ринку юридичних послуг.

В минулому році сформувався новий союз практик «Іпотечне кредитування - виконавче виробництво - банкротство». Раніше така спайка могла бути сугубо ситуативною, зараз же юридична фірма, здатна забезпечити комплекс послуг в цих трьох сферах, набуває в якості клієнтів банківські установи, а часто і боржників по іпотечним кредитам, які, як ніхто інший, розраховують на допомогу юриста.

Якщо ж говорити про ринок юридичних послуг в цілому, то персонал цієї сфери доволі відчутно провідчував негативний вплив кризи, особливо у фірмах з некоректною організацією роботи. Наприклад, навіть великі і поважаємі юридичні організації скоротили цілі департаменти, що займалися нерухомістю. Колись попит на ці послуги був величезним, тому були створені спеціалізовані департаменти. Зараз же об’єм роботи в даному секторі критично знизився, і більшість спеціалістів фактично опинилися на вулиці.

Якби там не було, після кризи на юридичному ринку кількість безробітніх спеціалістів збільшилась. Так що ті організації, які уже відновили свої сили і готові запросити нових співробітників, мають хороші шанси вдосконалити кадровий склад.

Більшість фірм надають комплексні послуги з метою утримання клієнту і розвитку своїх практик. Така робота потребує повної віддачі і чіткої організації діяльності юристів. Спеціалізовані компанії вимушені розвивати комплекс сервісів для утримання клієнтів, яким легше досягнути розуміння з одною юридичною фірмою по всіх поточних питаннях. Як показує практика, для розвитку комплексного підходу необхідне залучення широкого кола професіоналів.

В нинішніх умовах, коли як юридичні компанії, так і їх клієнти тільки починають виходити з кризи, вартість правових послуг розраховується в більшості випадків індивідуально і раніше фіксовані ставки можуть суттєво коливатися в залежності від категорії того чи іншого клієнта.

Застосовувати традиційні критерії ціна-якість відносно ринку юридичних послуг важка навіть самим юристам, так як типових робіт в принципі не існує. Навіть в таку масову практику, як реєстрація підприємства, спеціалісти включають різноманітний об’єм заходів, іноді, наприклад, обмежуючись підготовкою уставних документів. Оцінити якість сервісу також важко, так як єдиних вимог і нормативів немає, а будь-яка оцінка носить суб’єктивний і часто суперечливий характер.

Говорячи про прогнози розвитку ринку юридичних послуг варто відзначити, що після виборів Президента варто очікувати певних змін. Деякі бізнес-групи стануть розвивати нові великі проекти, інші обмежаться уже існуючими напрямками, треті взагалі призупинять діяльність. Якщо говорити про юридичну участь, то більша зайнятість і хороші заробітки у спеціалістів права виникають, як правило, в двох випадках: в епоху накопичення досвіду і в період його переробки. Враховуючи, що накопичення вже відбулося і у держави залишилося не так багато активів для приватизації, роботи може прибавитися лише у випадку перерозподілу капіталу. Навряд чи буде багато таких масштабних процесів, як, наприклад, передача «Криворіжсталі» новому власнику, але в найближчому майбутньому все ж варто очікувати подібних практик[11].

Отже, насамкінець можна сказати, що юриспрунденція не живе сама по собі, вона обслуговує бізнес. І якщо він буде розвиватися, то і правовий сектор піде вгору. Однозначно найнижчу точку кризи економіка нашої країни пройшла, так що ринок юридичних послуг буде продовжувати свій прогресивний розвиток.

Висновок

Отже, можна зробити висновок, що в сучасному світі допомога юриста є просто необхідною не лише у виняткових випадках, але й у повсякденному житті. У зв’язку з розвитком економіки та соціального життя України взагалі з’являється такий вид консалтингу як юридичний. Поняття «юридичні послуги»дуже широке, але посилаючись на законодавство, можна сказати, що «юридичні послуги – наданняконсультацій з питань чинного законодавства, здійснення захисту прав таінтересів осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, сприяннязастосуванню державного примусу і реалізації юридичної відповідальності осіб, що вдаються до протиправних дій щодо цієї особи (оформленняправових документів, адвокатська допомога, захист прав та інтересів особитощо)».

В Україні на сьогодні існує декілька форм надання юридичної допомоги, наприклад, адвокатура, нотаріат, юрисконсультські послуги а також чимало інших видів, виникнення яких пов’язане з розвитком приватного бізнесу. Юридична допомога дуже «прижилася» в нашому суспільстві, адже майже в будь-якому населеному пункті можна зустріти нотаріальну, адвокатську контору чи інші установи у сфері юридичного консалтингу.

Звичайно, такий попит на юридичні послуги зумовив виникнення специфічного ринку юридичних послуг. Зараз він знаходиться у стані розвитку, але криза відчутно відобразилася на ньому. Це призвело до скорочення працівників, зайнятих у сфері юридичного консалтингу і переорієнтації багатьох юридичних фірм та організацій. Як було зазначено, найбільш кризовий період країна вже пережила і тому ринок юридичних послуг продовжує свій прогресивний розвиток.

Список використаної літератури

1. Закон України «Про адвокатуру» від 19 грудня 1992 року//Вісник Верховної Ради України. - 1993. - №9

2. Закон України «Про нотаріат» від 2 вересня 1993 року//Вісник Верховної Ради України. - 1993. - №39

3. Електронний ресурс «Ліга-новини»: http://www.news.liga.net

4. Електронний ресурс «Юристы Тулы»: http://www.tulaurist.net/

5. Електронний ресурс «Город Киров»: http://www.gorodkirov.ru/ Ладигіна Н. Юрист вам в допомогу

6.Електронний ресурс «Міжнародні маркетингова група»: http://www.marketing.ua.com/ Громова Т . Огляд ринку юридичних послуг

7. Авер’янов В. До питання про поняття так званих «управлінських послуг»//Право України. - 2002. - №6

8. Костенко Л. Юридичні послуги як вид соціальних послуг//Правовий тиждень. - 2009 р. - №6(132)

9. Ніколайчук О. Стратегічні альянси//Юридична газета. - 2008. -№27 (162)

10. Сафулько С. Безоплатна юридична допомога//Юридична практика. - 2010. - № 44/254

11. Франківська А. Ринок юридичних послуг: тенденції та перспективи//Юридична газета". - № 3 (63). - 17 лютого 2006 р. - ст. 21

Размещено на http://www.


[1] Електронний ресурс «Юристы Тулы»: http://www.tulaurist.net/

[2] Костенко Л. Юридичні послуги як вид соціальних послуг//Правовий тиждень. - 2009 р. - №6(132)

[3] Закон України «Про адвокатуру»

[4] Сафулько С. Безоплатна юридична допомога//Юридична практика. - 2010. - № 44/254

[5] Закон України «Про нотаріат» від 2 вересня 1993 року

[6] Електронний ресурс «Город Киров»: http://www.gorodkirov.ru/ Ладигіна Н. Юрист вам в допомогу

[7] Електронний ресурс «Город Киров»: http://www.gorodkirov.ru/ Ладигіна Н. Юрист вам в допомогу

[8] Електронний ресурс «Ліга-новини»: http://www.news.liga.net

[9] Ніколайчук О. Стратегічні альянси//Юридична газета. - 2008. -№27 (162)

[10] Електронний ресурс «Міжнародні маркетингова група»: http://www.marketing.ua.com/ Громова Т . Огляд ринку юридичних послуг

[11] Електронний ресурс «Міжнародні маркетингова група»: http://www.marketing.ua.com/ Громова Т . Огляд ринку юридичних послуг