Смекни!
smekni.com

Сутність, правова основа та принципи ОРД (стр. 5 из 6)

3. Принципи ОРД

оперативний розшуковий злочинність правовий

ОРД, як і будь-яка інша діяльність, опирається на певні принципи здійснення, тобто на головні вихідні положення, що становлять основу цієї діяльності, звідси, принципи ОРД – це керівні ідеї, основні начала, вироблені оперативно-розшуковою практикою, виражені в нормах законодавчих актів, що регулюють суспільні відносини в області ОРД, і які відображають політичні, економічні й соціальні закономірності розвитку сучасного українського суспільства, а також моральні й правові уявлення громадян щодо сутності, цілей, завдань і процедур здійснення ОРД.

Так, ст. 4 Закону України «Про ОРД» визначає, що її основними принципами є законність, дотримання прав і свобод людини, взаємодія з органами управління й населенням.

Насамперед, потрібно визнати, що ці принципи мають загально правовий характер, оскільки вони цілком виходять із Основного Закону - Конституції України.

Так, суть принципу законності полягає в тому, що суб'єкти ОРД, проводячи її, повинні керуватися нормами оперативно-розшукового законодавства й інших законів, які визнають ОРД легітимною правоохоронною діяльністю і є її правовою основою.

Сьогодні велике значення для суспільства й держави мають не тільки результати боротьби зі злочинністю, але й засоби їхнього досягнення. Тому в сучасних умовах побудови правової держави й цивільного суспільства вимоги забезпечити законність застосування заходів, засобів і методів ОРД стають особливо актуальними.

Практична реалізація принципу законності при проведенні ОРД полягає, насамперед, у дотриманні законодавчо встановлених підстав її проведення, порядку й форм здійснення відповідними суб'єктами окремих оперативно-розшукових заходів, документування отриманих результатів і введення їх у кримінальне судочинство. Ігнорування цими вимогами по суті є порушенням законності, що веде, як правило, до невизнання результатів ОРД у досудовому слідстві й судовому розгляді та відповідальності порушників.

Визначивши вищевказані вимоги щодо законності проведення ОРД, законодавець окреслив і правові шляхи їхнього забезпечення. По-перше, це встановлення чіткого переліку підстав для проведення ОРД (ст. 6 Закону України «Про ОРД»). По-друге, це гранично обмежене коло суб'єктів, що мають право на здійснення ОРД, а також оперативно-розшукових заходів (ст.ст. 5, 8 Закону України «Про ОРД»). По-третє, це сувора процесуальна регламентація здійснення ряду заходів і використання оперативно-розшукових засобів, наприклад, санкціонування окремих з них судом, затвердження відомчими керівниками тощо.

Сказане раніше дає підстави стверджувати, що принцип законності забезпечує, у першу чергу, реальне предметне втілення в оперативно-розшукових заходах і засобах правових начал ОРД.

Разом з тим, цей принцип лежить в основі всього механізму правового регулювання суспільних відносин, що виникають у процесі проведення ОРД.

Це значить, що при здійсненні оперативно-розшукових заходів повинні дотримуватися такі відносини між її суб'єктами, між суб'єктами й іншими учасниками ОРД, а також фізичними і юридичними особами, залученими в цю діяльність, які не можуть виходити за рамки обкресленого законодавцем правового поля.

Це значить також і те, щопри проведенні ОРД не можуть бути допущені порушення прав і свобод людини і юридичних осіб.

Окремі ж обмеження цих прав і свобод мають винятковий і тимчасовий характер і допускаються тільки із санкції суду відносно осіб, у діях яких є ознаки злочину, і у випадках, передбачених законодавством України (ч. 5 ст. 9 Закону України «Про ОРД»). У цьому саме й полягає реалізація принципу дотримання прав і свобод людини в процесі здійснення ОРД.

Що стосується принципу взаємодії оперативних підрозділів з органами управління й населенням, то його дотримання має, насамперед, дуже велике практичне значення для ОРД. Це стосується, наприклад, особистого права громадян і обов'язок органів управління сприяти оперативним підрозділам у виконанні завдань ОРД; реалізації Кабінетом Міністрів України своїх особливих повноважень з врегулювання трудових відносин негласних працівників оперативних підрозділів, що співробітничають із цими підрозділами на контрактній основі, а також з забезпечення соціального захисту суб'єктів ОРД і осіб, залучаємих до виконання її завдань на добровільній основі тощо.

У той же час сутність розглянутого принципу, безсумнівно, полягає у звітності й підконтрольності суб'єктів ОРД органам державної влади й управління, зокрема, главі держави, ВР України, уряду в межах установлених законом повноважень, а також у певній прозорості цієї діяльності для суспільства, що з розвитком демократії стає усе більш реальним і виправданим.

Важливу роль у практиці ОРД виконують і певні галузеві принципи цієї діяльності. Мова йде про специфічні принципи предметно-дійового характеру, властивих саме ОРД і закріплених в оперативно-розшуковому законодавстві й відомчих нормативних актах. Зупинимося на деяких найважливіших з них.

Принцип єдності гласних і негласних оперативно-розшукових заходів, а також комплексно-системного їхнього використання.Раніше було сказано, що поняття ОРД визначене як система гласних і негласних пошукових, розвідувальних і контррозідувальних заходів, здійснюваних із застосуванням оперативних і оперативно-технічних засобів (ст. 2 Закону України «Про ОРД»).

Уже в самому цьому визначенні законодавець указав на взаємозалежний і комплексно-системний характер застосування гласних і негласних оперативно-розшукових заходів. Об'єктивно це обумовлюється тим, що названі заходи й засоби націлені на єдиний загальний об'єкт - злочинність; єдині завдання - пошук і фіксацію фактичних даних про злочинні дії окремих осіб і груп, а також єдині цілі, що полягають у попередженні (запобіганні, припиненні, профілактиці) злочинів, їхньому розкритті, виявленні розшукуваних осіб і, крім того, в оперативно-розшуковому забезпеченні кримінального судочинства.

Слід зазначити, що дотримання принципу єдності гласних і негласних оперативно-розшукових заходів, а також комплексно-системного їхнього використання припускає його органічний зв'язок з іншими принципами, до числа яких можна віднести наступні:

Принцип достатності оперативно-розшукових заходів і засобів. Його роль зводиться до забезпечення повного рішення завдань і досягнення цілей ОРД, виконання всіх обов'язків оперативних підрозділів, а також суворої відповідності цих заходів і засобів ступеню суспільної небезпеки злочинних зазіхань, погроз інтересам суспільства й держави.

Принцип оптимізації оперативно-розшукових заходів. Він спрямований на приведення всієї системи оперативно-розшукових заходів і засобів в оптимальне, тобто найбільш відповідний сучасним завданням і умовам боротьби зі злочинністю стан, а також на вибір найкращого варіанта застосування цих заходів і засобів в умовах конкретної оперативної обстановки.

Принцип раціональності оперативно-розшукових заходів. Він формує найбільш доцільне й розумне відношення суб'єктів ОРД до застосування ними заходів і засобів.

Принцип економії оперативно-розшукових заходів. Він зводиться до необхідності ощадливого відношення до цих заходів як до головних ресурсів ОРД, а саме утримання від нераціонального використання окремих з них, які мають високу вартість.

Принцип організації оперативно-розшукових заходів. Його роль полягає в забезпеченні внутрішньої впорядкованості й погодженості більш-менш диференційованих і автономних оперативно-розшукових заходів і засобів як органічних складових єдиної системи цієї діяльності, а також у сприянні утворенню й удосконалюванню необхідних взаємозв'язків між зазначеними заходами й засобами та всією системою ОРД, як між частинами єдиного цілого.

Принцип взаємодії в застосуванні оперативно-розшукових заходів різних суб'єктів цієї діяльності, у тому числі стосовно до іноземних держав і міжнародних організацій у рамках існуючих договорів і угод.

Принцип гуманності оперативно-розшукових заходів. Основні вимоги цього принципу зводяться до гуманного, людського відношення до особистості. Дотримання даного принципу передбачається нормами Конституції й інших законів України, що охороняють права, свободи й гідність особистості, а також Загальної декларації прав людини, проголошеною резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 10 грудня 1948 р.; Європейської конвенції з прав людини, прийнятої в Римі 4 листопада 1950 р.; Міжнародного пакту про цивільні й політичні права, проголошеного резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 16 грудня 1966 р. й ін.

До сказаного варто додати ряд додаткових специфічних принципів, на яких базується здійснення негласних оперативно-розшукових заходів:

-принцип конспірації – полягає в забезпеченні приховання від об'єктів ОРД і іншого оточення фактичних цілей, завдань, заходів і засобів проведення ОРД;

-принцип добровільності– полягає в залученні осіб до виконання завдань ОРД і дотриманні конфіденційності в довірчих відносинах оперативних підрозділів з такими особами;

-принцип забезпечення безпеки, а також правового й соціального захисту осіб (конфідентів), що сприяють ОРД;

-принцип наступальності– полягає в тім, що оперативні працівники й інші посадові особи, які сприяють її здійсненню з метою попередження, розкриття й розслідування злочинів, зобов'язані проводити оперативно-розшукові заходи постійно, наступально, проявляти ініціативу, вчасно й обґрунтовано заводити оперативно-розшукові справи, використовувати всі дозволені законом міри для встановлення осіб, які вчинили злочин з метою наступного невідворотного реагування, передбаченого кримінально-процесуальним законодавством України.

-принцип цілеспрямованості– полягає в повному виконанні завдань з пошуку й фіксації даних про протиправну діяльність окремих осіб або груп в інтересах кримінального судочинства.