Смекни!
smekni.com

Договір найму (оренди) жилих приміщень (стр. 8 из 8)

Серед багатьох прав наймача одним з найважливіших є право на вселення у найняте ним жиле приміщення інших осіб. Також наймач має право здавати в піднайом за згодою членів сімї , що проживають разом із ним, жиле приміщення, проводити обмін приміщення на інше, на збереження житлового приміщення у разі тимчасової відсутності його та членів його сімї.

У свою чергу, наймодавець зобов’язаний забезпечувати належну експлуатацію будинку, у якому знаходиться здане в найм житло, надавати наймачеві за плату необхідні комунальні послуги. Наймодавець має й інші обов’язки, передбачені чинним законодавством. Також наймодавець має право вимагати від наймача дотримання правил користування приміщеннями жилих будинків і своєчасного внесення орендної плати. Наймодавець має право вимагати в судовому порядку виселення наймача та членів його сімї, що проживають разом із ним, у передбачених законом випадках.

Законом передбачені умови розірвання договору житлового найму. Так, наймач житла має право за згодою інших осіб, що постійно проживають з ним, у будь-який час відмовитись від договору найму, письмово попередивши про це наймодавця за три місяці.

Якщо наймач звільнив помешкання негайно, наймодавець має право вимагати від нього сплатити плату за користування житлом за три місяці, якщо він доведе, що не міг укласти договір найму на тих же умовах з іншою особою.

Договір може бути розірваний у судовому порядку на вимогу наймодавця у випадках, передбачених законодавством України. Наймодавець повинен попередити наймача про розірвання договору не пізніше ніж за два місяці, якщо строк договору, що залишився, перевищує два місяці.

Договір найму житла може бути розірваний за рішенням суду на вимогу будь-якої із сторін: 1) якщо житло стає непридатним для постійного проживання; 2) в інших випадках, установлених законом.

У разі розірвання договору найму житла наймач та інші особи, що проживали у помешканні, підлягають виселенню з житла на підставі рішення суду.

Підводячи підсумки, хочеться зазначити, що в даний час договір найму (оренди) житла є тим видом договору, щодо якого рівень уваги юристів, нотаріусів та інших правозахисників дуже високий. У моїй курсовій роботі я використовувала багато різних джерел, щоб найкраще розкрити поняття та особливості договору найму житлового приміщення. Я намагалася якнайкраще викласти свої занання , керуючись вивченим матеріалом.


Список використаної літератури

1.Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України. За аг. Ред.. Є.О. Харитонова, О.І. Харитонової, Н.Ю. Голубєвої. – 2-е вид. перероб та доп.- К. : Правова Єдність , 2009. – 744с.

2.Цивільне право України : Навч. Посібник. – К.: Знання, 2006. 583с.

3. Житловий кодекс України.

4. Галянтич М.К. Правові питання користування житлом. – К.: НДІ приватного права та підприємництва, 2006.-44с.

5. Житлове прво України: Навч.посібник./ М.К. Галянтич, Г.І. Коваленко. К.: Юрінком Інтер, 2007.- 480 с.

6. Галянтич М.К., Дрішлюк А.І. Здійснення та судовий захистсубєктивних житлових прав. – Київ- Тернопіль : Підручники і посібники, 2009, - 496 с.

7. Місце житлового права в правовій системі України. Галянтич М.К. – К: НДІ приват. Права та підпр., 2006. – 60 с.

8. 1. Конституція України, прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1996. — № 30. — Ст. 141.

9. Закон України «Про житловий фонд соціального призначення»

10. Закон України "Про приватизацію державного житлового фонду"

11. Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи"

12. "Правила бронювання жилих приміщень", затвердженІ Постановою Ради Міністрів Української РСР від 9 вересня 1985 р. за № 342

13.Розпорядженням Кабінету Міністрів України "Про бронювання та придбання жилих приміщень для осіб, які мають право на громадянство при поверненні в Україну" від 24 січня 1997 р. за № 44-р.

14. Напрями удосконалення житлового законодавства .- К.: НДІ приват. Праваі підпр., 2006. 40 с.


[1]Цивільне право України : Навч. Посібник. – К.: Знання, 2006. 583с.

[2]Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України. За аг. Ред.. Є.О. Харитонова, О.І. Харитонової, Н.Ю. Голубєвої. – 2-е вид. перероб та доп.- К. : Правова Єдність , 2009. – 744с.

[3]Харитонов Є.О, Харитонова О.І..Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України-Київ,2009, С. 743

[4]Житлове прво України: Навч.посібник./ М.К. Галянтич, Г.І. Коваленко. К.: Юрінком Інтер, 2007.- 480 с.

[5]. Галянтич М.К., Дрішлюк А.І. Здійснення та судовий захистсубєктивних житлових прав. – Київ- Тернопіль : Підручники і посібники, 2009, - 496 с.

[6]Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України. За аг. Ред.. Є.О. Харитонова, О.І. Харитонової, Н.Ю. Голубєвої. – 2-е вид. перероб та доп.- К. : Правова Єдність , 2009. – 744с.

[7]Галянтич М.К. Правові питання користування житлом. – К.: НДІ приватного права та підприємництва, 2006.-44с.