Смекни!
smekni.com

Значення судової фотографії в криміналістиці (стр. 2 из 2)

Для зйомки на цих фотоустановках використовують фотокамери з розсувним хутром що мають формат 9x12, 13x18, 18x24 см.

Макрофотографія

Макрофотографія - метод зйомки об'єктів з безпосереднім збільшенням, алебез застосування мікроскопа. Такий метод зйомки дозволяє отримувати нанегативи зображення, збільшені в 20-30 разів у порівнянні зфотографованим об'єктом. Основне завдання макрофотозйомки– виготовленнязображень у заданому масштабі з чіткою передачею досліджуваних об'єктів.

Саме від масштабу зйомки в більшості випадках залежить передача в знімкуслабо сприймаючих ознак об'єкта. Крім того, вмакрознімку повинні бути відображені і ті ознаки, які характеризуютьсам об'єкт, його форму, структуру поверхні та інші властивості[1].

Підготовка об'єктів.

Якість знімків залежить від розміщення об'єкту відносно знімальноїкамери. Фотографують об'єкти розміщуюючи на стійких предметнихстоликів, що дають можливість використовувати різні види освітлення і швидкозмінювати тональність фону. Фон повинен бути однорідним, нейтральним іобов'язково контрастним до об'єкта, щоб найкращим чином підкреслити йогоформу. Об'єкт розташовують на чистому предметному склі, що забезпечує йогостійкість і можливість переміщення при формуванні кадру. Як фонпід скло кладуть лист білого, чорного або сірого паперу. Поруч з об'єктом наодному рівні розташовується масштабна лінійка. Лінійку розміщують протилежно до джерела світла, щоб тіні від неї не маскувалиділянки зображення.

Об'єктиви для макрозйомки.

У макрофотографіческом процесі застосовуються як загально фотографічні, так іспеціально розроблені об'єктиви - макроанастігмати, що випускаються зфокусною відстанню від 10 до 150 мм. Перші зорієнтовані для зйомкипредметів, розташованих не ближче 10 - 15 фокусних відстаней.

Перш, ніж приступити до макрозйомці, необхідно визначити її основні параметри:

1) масштаб зображення (М): M = l/L, l- лінійні розміри зображення, L- лінійні розміри зображуваного об'єкта.

2) фокусна відстань об'єктива;

3) розтягнення хутра фотокамери;

4) предметна відстань - фокусна відстань від Макрофотоустановки.

Для зйомки за методом макрофотографії використовують спеціальні прилади –макрофотоустановки, що мають різні конструкції.

Значного поширення в експертній практиці отрималимакрофотоустановки: «Білорусь» (СБ-2), «Уларус», «Уларус-2», ФМН-2.

«Білорусь» (СБ-2).

Фотоустановка забезпечена двома фотокамерами: широкоформатною-9x12мм імалоформатною-24x36 мм. У її комплект входять об'єктиви «Индустар-55У »(4,5/140 мм) і« Индустар-58»(3,5/75 мм), призначений длямалоформатної камери, що дозволяють фотографувати об'єкти в масштабі від1/10 до 7/1.

Конструкція. На столі кріпляться основна і допоміжна штанги, наяких переміщається кронштейн з фотокамерою. Зміна положенняфотокамери щодо столу досягається обертанням штурвала дляпереміщення кронштейна на штанзі. Під час зйомки кронштейн з фотокамероюзакріплюються нерухомо затяжним гвинтом.

Для фотографування об'єктів установка забезпечена софітами, встановленимипопарно з двох сторін на штангах. Положення софітів змінюють горизонтальнимпереміщенням по кронштейнах, а також зміною кута їх нахилу доповерхні столу. У потрібному положенні софіти кріпляться за допомогою фіксаторіві затискачів. Фотокамера установки складається з корпусу, хутра, об'єктивногокронштейна і механізму розтягування хутра. Корпус камери у вертикальномуположенні закріплений на рухомому кронштейні за допомогою штифтового ізатяжного гвинта. Необхідне збільшення отримують зміною розтягування хутракамери і застосуванням змінних об'єктивів з різними фокусними відстанями[6].

Грубе розтягнення хутра здійснюється за рахунок опускання або підняття штанги, пов'язаної з об'єктивним кронштейном при попередньому ослабленному кліпсою у верхній частині корпусу фотокамери; плавніше – обертанням рукояток фрекціонного механізму. Зображення фокусують зміноюположення камери щодо поверхні столу при обертанні штурвала.

Точність фокусування контролюють по матовому склі. Змінні об'єктивижорстко закріплюють на спеціальній дошці.

«Уларус-2».

Фотоустановка що представляє собою модульну систему пристосувань іосвітлювачів, що дозволяють виконати різноманітні роботи. Вона можевикористовуватися для зйомки на 35 мм і 62,5 мм фотоплівки, фотопластинки. Укомплект установки входять об'єктиви «Индустар-55У» (4,5/140 мм), «Индустар-58 (3,5/75 мм), «Индустар-50-2» і «Индустар-104-У», що дозволяють при зйомціна рулонні плівки змінювати масштаб зображення від 1/18 до 20/1, а призйомці на фотопластинки від 1/5 до 16/1. Софіти загального світла, освітлювачі ДС, фотоспалахи ФИЛ-107 дозволяють отримувати потрібне освітлення.

Отже як висновок, можна сміливо зазначити, що використання фотографічної зйомки в розслідуванні злочинів є вагомим внеском для встановлення об’єктивної істини, бо вона дає змогу:

- з великою точністю зафіксувати об'єкт, його стан, ознаки;

- забезпечує швидку фіксацію тих чи інших об'єктів;

- дає адекватне уявлення про зображений на фотознімку об'єкт; фотографічне зображення

має властивість наочності й документальності;

- дає можливість одержання слабковидимих і невидимих деталей, слідів, ознак.

- та ін..