Смекни!
smekni.com

Конституційне право Грузії (стр. 2 из 2)

Верховний суд Грузії у встановленій процесуальній формі здійснює нагляд за судочинством в загальних судах Грузії, як суд першої інстанції розглядає визначені законом справи, здійснює правомочність, передбачену статтями 63, 64 і 88 Конституцій Грузії.

У Верховному суді утворюються:

• судова колегія у кримінальних справах;

• палата у цивільних справах, справах про підприємництво та банкрутство;

• палата в адміністративних справах та справах інших категорій;

• палата у кримінальних справах;

• Велика палата;

• пленум

Судова колегія Верховного суду по кримінальних справах як суд першої інстанції розглядає кримінальні справи, які згідно з карно-процесуальним законом підсудні Верховному суду Грузії. Палати Верховного суду є судами касаційної інстанції, які розглядають скарги на рішення і вироки районного (міського) суду, окружного суду, Верховних судів Абхазькою і Аджарською автономних республік, Верховного суду Грузії.

Склад Верховного суду, що розглядає справу, може мотивованим визначенням передати справу на розгляд Великої палати, якщо:

· розгляд і вирішення справи має особливе значення для формування єдиної судової практики;

· виходячи з складності справи для прийняття рішення необхідно роз'яснення норм;

· справи за своїм змістом являє собою виняткову правову проблему.

Голови Верховного суду Грузії і суддів Верховного суду за поданням Президента Грузії, більшістю спискового складу терміном не менше ніж на 10 років обирає Парламент Грузії.Суддею може бути дієздатний громадянин Грузії з 30-річного віку, має вищу юридичну освіту, досвід роботи за фахом не менше 5 років, володіє державною мовою і склав кваліфікаційний іспит.Палати Верховного суду і Судова колегія по кримінальних справах мають голів, яких зі складу відповідної палати або Колегії обирає Пленум Верховного суду строком на п'ять років.

Голова і члени Верховного суду Грузії недоторканні. Притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, особистий обшук, обшук житла, машини, робочого місця Голови і членів Верховного суду допускаються лише за згодою Парламенту.Виняток становлять тільки випадки затримання на місці злочину, про що негайно має бути повідомлено Парламенту. Якщо Парламент не дасть згоди, затриманий чи заарештований негайно повинен бути звільнений.

6. Конституція Грузії

Основний закон єдиний для Грузії, має вищу юридичну силу, пряму дію і верховенство на всій території Грузії політико-правовий акт, за допомогою якого народ заснував основні принципи пристрою суспільства і держави, визначив суб'єкти державної влади, механізм її здійснення, закріпив ті, що охороняються державою права, свободи і обов'язку людини і громадянина. Грузинська конституція була прийнята 24 серпня 1995 року і переглянута 15 жовтня 2010 року.

Конституція Грузії складається з дев’яти глав:

• Глава перша. Загальні положення

• Глава друга. Громадянство Грузії. Основні права

• Глава третя. Парламент Грузії

• Глава четверта. Президент Грузії

• Глава п'ята. Судова влада

• Глава шоста. Державні фінанси і контроль

• Глава сьома. Оборона держави

• Глава восьма. Передивляється Конституції

• Глава дев'ята. Перехідні положення

Згідно зі змінамі в Констітуції Посада президента, прем'єр-міністра, голови Парламенту не може займати особу з подвійним громадянством (у базисному варіанті ця норма поширювалася відносно всіх державних політичних посад)

Право на власність недоторканно. Його обмеження можливе так, щоб не порушувалася б суть власності, що виражається в попередній і справедливій винагороді, яка звільнена від всяких податків і мит Категорія органічного закону залишається в Конституції (у попередніх варіантах передбачалося вилучення такої категорії). Крім того, згідно з новим положенням, Трудовий кодекс повинен відноситися до категорії органічного закону.

Віковим цензом суддів буде 30 років (замість цензу, що діє на сьогодні, в 28 років), і вони призначатимуться безстроково, до досягнення пенсійного віку; Але передбачається не менш трилітній випробувальний період перед призначенням на посаду (цього положення не було в базисному проекті)

Основні принципи повноважень місцевої самоврядності регулюються окремою, новою главою Конституції той, що Передивляється Конституції ускладнюється — поправки вважатимуться прийнятими, якщо за них проголосує на двох послідовно минулих сесіях, мінімум з тримісячним інтервалом, не менше 2/3 з повного складу депутатів Парламенту Грузії.