Смекни!
smekni.com

Регламенти Кабінету Міністрів України (стр. 2 из 4)

Під час здійснення своїх повноважень Секретаріат Кабінету Міністрів взаємодіє з міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями. Для аналізу та підготовки матеріалів з питань, що розглядаються Кабінетом Міністрів, Секретаріат Кабінету Міністрів може запитувати у центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій необхідні матеріали. Робота з документами, що надходять до Кабінету Міністрів, здійснюється в Секретаріаті Кабінету Міністрів відповідно до цього Регламенту, а також Порядку роботи з документами та організації діловодства в Секретаріаті Кабінету Міністрів, який затверджує Міністр Кабінету Міністрів. Робота з документами, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави, здійснюється в Секретаріаті Кабінету Міністрів відповідно до цього Регламенту та Інструкції, яка затверджується Кабінетом Міністрів.

2. Регламент центральних органів виконавчої влади

Типовий регламент центральних органів виконавчої влади встановлює порядок організації діяльності центрального органу виконавчої влади, пов'язаної із здійсненням його повноважень.

Центральний орган виконавчої влади спрямовує свою діяльність на виконання Конституції і законів України, актів Президента України і постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, актів Кабінету Міністрів України, Програми діяльності Кабінету Міністрів України, інших актів законодавства. Центральний орган виконавчої влади в межах своїх повноважень на основі та на виконання актів законодавства видає накази, організовує і контролює їх виконання, а в разі потреби видає разом з іншими органами виконавчої влади спільні акти.

У випадках, передбачених законодавством, рішення центрального органу виконавчої влади, прийняті в межах його повноважень, є обов'язкові для виконання центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності і громадянами. Центральний орган виконавчої влади під час виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, а також з відповідними органами інших держав.

Діяльність центрального органу є відкритою та прозорою, що забезпечується шляхом розміщення інформації про неї на веб-сайті, публікацій у засобах масової інформації, трансляції по радіо і телебаченню репортажів, інтерв'ю, виступів керівних працівників центрального органу виконавчої влади.

Інформація про діяльність центрального органу виконавчої влади надається громадянам, представникам засобів масової інформації відповідно до закону.

Центральний орган виконавчої влади розробляє та затверджує річний план заходів з виконання покладених на нього завдань. Заходи, передбачені у річному плані, повинні відповідати напрямам робіт, визначених бюджетними програмами, а результативні показники річного плану - результативним показникам відповідних бюджетних програм. У річному плані визначаються:

‒ перелік завдань (робіт), що повинні бути виконані;

‒ відповідальні за виконання завдань (робіт);

‒ строки виконання завдань (робіт), проведення оцінки та підготовки звітності;

‒ результативні показники виконання плану.

Річний план розробляється структурним підрозділом апарату центрального органу виконавчої влади, визначеним керівником такого органу. Для розроблення річного плану може бути утворена за рішенням керівника центрального органу виконавчої влади робоча група з представників структурних підрозділів, центральних і місцевих органів виконавчої влади, науковців, інших фахівців. Після прийняття Закону про Державний бюджет України на відповідний рік розроблений річний план у двотижневий строк коригується і затверджується наказом керівника центрального органу виконавчої влади та розміщується на веб-сайті центрального органу виконавчої влади [3].

Структурні підрозділи провадять свою діяльність згідно з квартальним або місячним планами, що розробляються на підставі річного плану та затверджуються керівником центрального органу виконавчої влади або його заступником (відповідно до розподілу обов'язків). Моніторинг виконання річного плану проводиться щокварталу. По закінченні строку дії річного плану центральний орган виконавчої влади готує звіт про його виконання, який підлягає опублікуванню та громадському обговоренню. Визначення повноважень керівництва та інших працівників апарату центрального органу виконавчої влади Повноваження керівника центрального органу виконавчої влади визначаються законом.

Розподіл обов'язків між заступниками керівника центрального органу виконавчої влади здійснює керівник такого органу відповідно до законодавства.

Розподіл обов'язків затверджується наказом керівника центрального органу виконавчої влади, в якому визначаються:

‒ перелік закріплених за відповідним заступником обов'язків, що випливають з покладених на центральний орган виконавчої влади завдань та функцій;

‒ перелік структурних підрозділів, а також територіальних органів (у разі наявності), діяльність яких спрямовується, координується та контролюється відповідним заступником.

Центральний орган виконавчої влади для забезпечення здійснення своїх повноважень може утворювати постійні і тимчасові консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи. Рішення про утворення зазначених органів приймає керівник центрального органу виконавчої влади [5].

Для погодженого вирішення проблемних питань, що належать до компетенції центрального органу виконавчої влади, та обговорення найважливіших напрямів його діяльності утворюється колегія як консультативно-дорадчий орган, порядок діяльності якого визначається Загальним положенням про колегію центрального органу виконавчої влади і місцевої державної адміністрації, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2003 р. N 1569. Кількісний і персональний склад консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і положення про них затверджує керівник центрального органу виконавчої влади.

Нормотворча діяльність центрального органу виконавчої влади провадиться на основі та на виконання Конституції та законів України, актів Президента України і постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, актів Кабінету Міністрів України, Програми діяльності Кабінету Міністрів України, інших актів законодавства, а також з ініціативи центрального органу виконавчої влади.

Підготовка та внесення на розгляд Кабінету Міністрів України проектів нормативно-правових актів здійснюється у порядку, встановленому Регламентом Кабінету Міністрів України, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 р. N 950, іншими актами законодавства. Розроблення проекту нормативно-правового акта у центральному органі виконавчої влади покладається на структурний підрозділ відповідно до його компетенції. Для розроблення проекту нормативно-правового акта може утворюватися за наказом керівника центрального органу виконавчої влади робоча група [3].

Організація роботи з документами здійснюється відповідно до Інструкції з діловодства в центральному органі виконавчої влади, затвердженої наказом його керівника та розробленої відповідно до Примірної інструкції з діловодства у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 1997 р. N 1153

3. Регламент місцевих державних адміністрацій

Регламент місцевої державної адміністрації регулює організаційні та процедурні питання діяльності місцевої державної адміністрації (далі - місцева держадміністрація).

Розгляд у місцевій держадміністрації питань, що належать до її компетенції, зокрема щодо делегованих відповідною радою повноважень, провадиться головою, першим заступником голови, заступниками голови, заступником голови - керівником апарату обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації (далі - заступники голови), апаратом місцевої держадміністрації, управліннями, відділами та іншими структурними підрозділами місцевої держадміністрації, а також консультативними, дорадчими та іншими допоміжними органами, службами і комісіями, утвореними головою місцевої держадміністрації [4].