Смекни!
smekni.com

Адміністративно-правова діяльність правоохоронних органів (стр. 3 из 3)

в) зберігати зброю і патрони в приміщеннях, не обладнаних згідно з вимогами щодо забезпечення збереження зброї і патронів;

г) здійснювати продаж зброї і патронів оптом або в роздріб у ході проведення некомерційних яких комерційних виставок.

2.4 Зберігання зброї і патронів

Зберігання зброї і патронів дозволяється юридичним і фізичним особам, що одержали в органах внутрішніх справ дозволу на зберігання чи зберігання і носіння зброї.

Юридичні особи після отримання в органах внутрішніх справ дозволів на зберігання зброї в порядку, встановленому Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації, зобов'язані зберігати зброю і патрони в умовах, що забезпечують їх збереження, безпеку зберігання і виключають доступ до них сторонніх осіб.

Зброя та набої відповідно до вимог, встановлених Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації, підлягають зберіганню в ізольованих приміщеннях, спеціально обладнаних для цих цілей, оснащених технічними засобами охорони та іншими засобами захисту, в які зачиняються на замок сейфах або металевих шафах. При цьому обсяги зберігання патронів, димного або бездимного пороху в заводських упаковках, сейфах або металевих шафах визначаються комісією, утвореною в установленому порядку, виходячи з вимог протипожежної безпеки, але не більше 50 кілограмів розфасованого для роздрібної торгівлі димного або бездимного пороху і не більше 15 тис . патронів.

Належать громадянам Російської Федерації зброю і патрони повинні зберігатися за місцем їх проживання з дотриманням умов, що забезпечують їх збереження, безпеку зберігання і виключають доступ до них сторонніх осіб, у які зачиняються на замок сейфах або металевих шафах, ящиках з високоміцних матеріалів або в дерев'яних ящиках, оббитих залізом. Органи внутрішніх справ за місцем проживання власників мають право перевіряти умови зберігання зареєстрованого ними зброї.

2.5 Ноша і використання зброї

Носіння зброї здійснюється на підставі виданих органами внутрішніх справ ліцензій або дозволів на зберігання і носіння конкретних видів, типів і моделей зброї:

а) посадовими особами державних органів та особами, що підлягають державному захисту, - у порядку, встановленому федеральним законодавством;

б) працівниками юридичних осіб з особливими статутними завданнями - при виконанні службових обов'язків;

в) працівниками організацій незалежно від форми власності, що займаються оленярством в районах Крайньої Півночі і прирівняних до них місцевостях, спеціалізованих підприємств, що ведуть мисливський або морський звіробійний промисел, - для охорони поголів'я оленів від великих хижаків, добування мисливських тварин, китоподібних і ластоногих;

г) громадянами Російської Федерації - під час полювання, проведення спортивних заходів, тренувальних і навчальних стрільб;

д) військовослужбовцями і співробітниками державних воєнізованих організацій, що знаходяться на пенсії, особами, нагородженими зброєю, - на підставі запису у дозволі на зберігання і носіння зброї "Дозволено постійне носіння зброї".

Носіння вогнепальної довгоствольної зброї здійснюється в расчехленном стані, із спорядженим магазином або барабаном, поставленим на запобіжник, а вогнепальної коротко ствольної зброї - у кобурі в аналогічному вигляді.

Організації, що займаються оленярством, мають право постійного використання такої зброї для охорони поголів'я оленів від великих хижаків, а спеціалізовані підприємства, провідні морської звіробійний промисел, - для видобутку китоподібних і ластоногих в межах встановлених квот на підставі ліцензій, виданих у встановленому порядку спеціально уповноваженим державним органом з охорони, контролю і регулювання використання об'єктів тваринного світу та середовища їх проживання. Спеціалізовані підприємства, провідні мисливський промисел, мають право використовувати зазначену зброю для добування мисливських тварин в строки, що визначаються правилами полювання.

2.6 Транспортквання і перевезення зброї і патронів

Юридичні особи мають право транспортувати належать їм зброю і патрони на підставі дозволів органів внутрішніх справ, які видаються у порядку, встановленому Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації.

Для транспортування зброї і патронів юридичні особи зобов'язані:

а) погодити з органами внутрішніх справ за місцем обліку зброї і патронів маршрут руху та вид транспорту;

б) обладнати транспортні засоби відповідно до що висуваються до них вимогами з перевезення небезпечних вантажів;

в) забезпечити супроводження партій вогнепальної зброї у кількості більше 5 одиниць або патронів в кількості більше 400 штук на шляху прямування охороною в кількості не менше 2 осіб, озброєних вогнепальною зброєю;

г) транспортувати зброю та патрони в заводській упаковці або в спеціальній тарі, яка повинна бути опечатана або опломбована.

Зброя при транспортуванні повинно знаходитися в розрядженому стані окремо від патронів.

Без дозволів органів внутрішніх справ здійснюється транспортування зброї і патронів:

а) державними воєнізованими організаціями в порядку, встановленому цими організаціями;

б) юридичними та фізичними особами в межах територій суб'єктів Російської Федерації, органами внутрішніх справ яких дана зброя і патрони поставлені на облік;

в) громадянами Російської Федерації, що мають на законних підставах спортивна та мисливська зброя, для участі в полюванні і спортивних заходах на підставі дозволів органів внутрішніх справ на зберігання і носіння зброї;

г) громадянами Російської Федерації, що мають на законних підставах вогнепальна гладко ствольна довгоствольна зброя, придбане в цілях самооборони без права носіння;

д) не підлягають реєстрації в органах внутрішніх справ.

2.7 Вилучення та знищення зброї і патронів

Зброя та набої вилучаються органами внутрішніх справ та іншими уповноваженими на те федеральним законодавством органами.

Органи, що здійснюють державний нагляд за дотриманням правил полювання, рибальства, охорони природи і природних ресурсів, передають вилучені зброя і патрони до відповідних органів внутрішніх справ.

Вилучені або конфісковані зброю і патрони підлягають передачі до органів внутрішніх справ у порядку, встановленому Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації. При цьому зброя і патрони, вилучені та визнані речовими доказами у кримінальних справах, передаються після закінчення розгляду справ у судовому порядку.

Література

1. Конституція Російської Федерації 1993 р.

2. Кодекс України про адміністративні правопорушення 2006

3. Федеральний закон від 13 грудня 1996 р. № 150-ФЗ «Про зброю».

4. Федеральний закон «Про виконавче провадження »від 21 липня 1997

5. Федеральний закон від 1997 р. «Про судових приставів ».

6. Наказ МВС РФ від 25 липня 1994 р. № 356 «Про оголошення Інструкції про порядок обліку, зберігання, оформлення ліцензій на право продажу і придбання службової та цивільної зброї і його ввезення на територію Російської Федерації ».

7. Наказ МВС РФ від 23 червня 1997 р. № 382 «Про заходи щодо вдосконалення діяльності підрозділів ліцензійно-дозвільної роботи та посилення контролю за обігом зброї».

8. Коментар до Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення. / Под ред. Є.М. Сидоренко. - М.: ТК Велбі, Вид-во Проспект, 2006 .- 1016 с.