Смекни!
smekni.com

Принципи кримінально-правової кваліфікації (стр. 2 из 2)

Ще одне правило, яке випливає із вказаного принципу кваліфікації злочинів, полягає в тому, що при конкуренції частини і цілого скоєне кваліфікується за нормою, яка встановлює відповідальність за "ціле". При кваліфікації скоєного не може мати місце сукупність норм, які передбачають частину і ціле. Наприклад, заподіяння в ході розбійного нападу тілесних ушкоджень повністю охоплюється відповідними частинами ст.186 КК і кваліфікації за ч.2 ст.125, статтями 122,121 КК не потребує.

Нарешті, розглядуваний принцип кваліфікації покладено в основу правила, згідно з яким посягання, яке передбачене самостійною кримінально-правовою нормою і яке виступає способом вчинення іншого злочину (основного), повністю охоплюється нормою про цей злочин, якщо спосіб менш небезпечний, ніж "основний" злочин.

У цілому можна стверджувати, що при кримінально-правовій оцінці діяння мають застосовуватися всі правила кваліфікації, які є формально обов'язковими, логічно несуперечливими, становлять собою елемент системи відповідних положень і не "випадають" з неї, базуються на системі принципів кримінально-правової кваліфікації.

Задача №1

Гр. Аніщенко, знаючи, що 15-річна школярка вела аморальний образ життя, демонстрував їй порнографічні зображення, а через кілька днів з її згоди вступив з нею в статеві зносини. Мати неповнолітньої пропонувала гр. Аніщенко одружитися з її дочкою, дізнавшись про скоєне, але гр. Аніщенко відмовився, пояснивши, що в шлюб вступають з 17 років, і до вступу з ним у статеві відносини, вона вже була з іншими чоловіками.

Відповідь:

Суб’єктом злочину є громадянин Аніщенко.

Суб’єктивною стороною злочину є розбещення неповнолітніх п.1 ст.156 КК України, та статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості п.1 ст.155 КК України. Суб’єктивна сторона характеризується прямим умислом.

Об’єктом злочину є статева свобода та статева недоторканість особи.

Об’єктивною стороною злочину є розбещення неповнолітньої, статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості.

Злочин є закінченим, вчиненим виконавцем одноособово.

Громадянин Аніщенко вчинив злочинні діяння закріпленні в п.1 ст.156 КК України; п.1 ст.155 КК України.

Задача №2

Ільєнко позичив 2 тисячі гривень підприємцю Куньову, оформивши угоду займу відповідно до чинного законодавства.

В установлений термін Куньов гроші не повернув. Неодноразові нагадування повернути борг Куньов ігнорував, говорив, що ці гроші вклав в справу. Зневірившись у такий спосіб повернути свої гроші і бажаючи їх отримати, Ільєнко попередив Куньова, що в разі неповернення грошей через три дні він його вб'є.

Відповідь:

Суб'єкт злочину є громадянин Ільченко.

Суб'єктивна сторона - погроза вбивством - характеризується прямим умислом.

Об'єктом злочину є життя та здоров’я особи.

Об'єктивна сторона злочину полягає в погрозі вбивством.

Злочин є закінченим, вчиненим виконавцем одноособово.

Громадянин Ільченко вчинив злочинні діяння закріпленні в п.1 ст.129КК України.

Використана література

1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - №30. - Ст.141.

2. Кримінальний кодекс України: Офіційний текст. - К.: Юрінком Інтер. 2001. - 240 с.

3. Постанови Пленуму Верховного Суду України в кримінальних справах / Верховний Суд України; За заг. ред.В.Т. Маляренка. - К.: Юрінком Інтер, 2005. - 368с.

4. Постанови Пленуму Верховного Суду України у кримінальних справах (4-те вид. змін. і доп.) - К.: Видавничий дім "Скіф", 2009. - 536 с.

5. Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України.2-ге вид., допов. і виправ. /За ред.С. С Яценка. - К.: А.С.К., 2002. - 968с.

6. Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України: У 2 т. - Т.1 /За заг. ред.П. П. Андрушка, В.Г. Гончаренка, Є.В. Фесенка. - К.: Алерта; КНТ; Центр учбової літератури. - 2009. - 964 с.

7. Коржанський М.Й. Кваліфікація злочинів. Навч. посібник. Вид.2-ге. - К.: Атіка, 2002. - 640с.

8. Тарарухин С.А. Квалификация преступлений, судебная и следственная практика. - Киев, 1995. - 208с.

9. Кудрявцев В.Н. Общая теория квалификации преступлений.М., 2-е изд., перераб. и дополи. - М.: Юристь, 1999. - 304с.

10. Навроцький В.О. Кримінальне право України. Особлива частина. Курс лекцій. - К.: Знання, КОО, 2000. - 771с