Смекни!
smekni.com

Статус та основні функції сільського, селищного, міського голови (стр. 3 из 3)

Повноваження сільського, селищного, міського голови припиняються з дня прийняття місцевим референдумом або відповідною радою рішення про це, а вразі призначення Верховною Радою України позачергових виборів сільського, селищного, міського голови - в день обрання головою іншої особи.

Соціальні умови перебування особи на посаді сільського, селищного, міського голови визначаються Законом України "Про службу в органах місцевого самоврядування" від 04 вересня 2009 року.

Отже свою діяльність відповідний голова здійснює на принципах ст.4 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування", а саме:

• служіння територіальній громаді; поєднання місцевих і державних інтересів; верховенства права, демократизму і законності; гуманізму і соціальної справедливості;

• гласності; пріоритету прав та свобод людини і громадянина; рівних можливостей доступу громадян до служби в органах місцевого самоврядування з урахуванням їх ділових якостей та професійної підготовки;

професіоналізму, компетентності, ініціативності, чесності, відданості справі;

підконтрольності, підзвітності, персональної відповідальності за порушення дисципліни і неналежне виконання службових обов'язків;

• дотримання прав місцевого самоврядування; правової і соціальної захищеності посадових осіб місцевого самоврядування; захисту інтересів відповідної територіальної громади; фінансового та матеріально-технічного забезпечення служби за рахунок коштів місцевого бюджету;

Посади сільських, селищних, міських голів відповідно до ст. 14 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" віднесені донаступних категорій посад в органах місцевого самоврядування:

перша категорія — посади Київського та Севастопольського міських голів;

друга категорія — посади Сімферопольського міського голови, міських (міст - обласних центрів) голів;

третя категорія - міських голів (міст обласного і республіканського в Автономній Республіці Крим значення, крім міст - обласних центрів);

п'ята категорія - посади міських (міст районного значення) голів, селищних і сільських голів.

В межах категорії голові присвоюється відповідний ранг посадової особи місцевого самоврядування.

На сільських, селищних, міських голів не поширюється вимога граничного віку перебування на службі в органах місцевого самоврядування.

Закон України "Про службу в органах місцевого самоврядування" визначає також засади матеріального та соціально-побутового забезпечення сільських, селищних, міських голів, а саме щодо оплати їх праці, надання відпусток та пенсійного забезпечення.

Для того, щоб зрозуміти: хто ж такий міський голова, як він керує підрозділами, якими принципами користується; мені довелося опрацювати періодичне видання "Аспекти самоврядування" статтю під назвою "Структура міського голови за типамми." Що надало можливість зрозуміти відповіді на ці питання.

Віктор Бобровський міський голова Золотоноші що на Черкащині, з 2002 по 2006, коментує ці питання так:

" Взагалі, є три типи міських голів: міські голови, яких люблять, міські голови, яких поважають, і міські голови, яких бояться. Треба вибрати для себе якусь із цих моделей. Я намагався бути тим, кого поважають, я не хотів, щоб мене боялися, і не вважав за потрібне, щоб мене любили. За перший термін я поміняв 37 керівників різних підрозділів, начальників відділів, управлінь, але керувався при цьому виключно принципом професійності. Жодних політичних мотивів - ні в якому разі. Причому більшості замін передував звіт працівника на засіданні виконкому, де він показував усім свою нездатність працювати, і після цього я його звільняв.

Наприклад, для того, щоб розпочати реформу в медицині, ми найняли незалежну аудиторську форму, зробили аудит медицини і тільки після того почали реформи. Потім ми зрозуміли, наскільки це ефективно - і створили свій відділ аудиту у складі двох осіб. Приміром, перед заслуховуванням того чи іншого комунального підприємства чи якогось підрозділу ми туди посилаємо свій аудит, він перевіряє і подає нам достовірну інформацію. А не те, що хоче нам директор сказати. Після того вже знаєш, чи його звільняти, чи варто залишити."


Висновок

Спираючись на юридичну літературу, Конституцію і закони України охарактеризував діяльність та дослідив основні функції сільського, селищного, міського голови. Дізнався яким законам вони підпорядковуються та за якими принципами здійснюють свою діяльність.

Правовий статус сільського, селищного, міського голови визначається Конституцією України, Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", Законом України "Про службу в органах місцевого самоврядування", також повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені Законом України "Про статус депутатів місцевих рад".

Оволодів знаннями, щодо питання обрання і повноваження сільського, селищного, міського голови, розглянув питання, що до їх повноваженнь і компетенцій, коли вони розрочинають діяти, коли і при яких обставинах повноваження закінчують діяти.


Список використаних джерел

1. КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ (прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року). Із змінами, внесеними згідно із законом N 2222-IV від 8 грудня 2004 року.

2. Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" - Із змінами доповненнями, внесеними Законами України від 11 лютого 2010 року N 1878-VI, ВВР, 2010.

3. Закон України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" - Із змінами, внесеними згідно із Законом від 14 березня 2009 року N 1254-VI, ВВР, 2009.

4. Закон України "Про службу в органах місцевого самоврядування" - Із змінами, внесеними згідно із Законом від 04 вересня 2009 року, N 1622-VI, ВВР, 2010.

5. Рішення Конституційного Суду України від 6 липня 1999 року №7-рп/1999.

6. Рішення Конституційного Суду України від 20.05.2004 р. №12-рп/2004.

7. Рішення Конституційного Суду України від 09.02.2000 р. N1-рп/2000.

8.Олуйка В. М. Основи місцевого самоврядування: науково-практичнин посібник . – Х.: ЦППК, 2008.

9.Кравченко В. В., Пітцик М. В. Муніципальне право України: Навчальний посібник.- К.: Атіка, 2003.

10. Мазурчак О. А. - коментарі та поради з "перших уст", // Інформаційно-аналітичний журнал "Порадник міському голові" К. 2006. –

С 89.

11. Бобровський В. А. - "Структура міського голови за типамми" // "Аспекти самоврядування" №2. 2002. – С 22.