Смекни!
smekni.com

Державна реєстрація юридичних та фізичних осіб (стр. 3 из 4)

5) усунення технічних бар'єрів для провадження господарської діяльності.

Прискорення переходу від обов'язкової сертифікації продукції до застосування процедури оцінки відповідності, розроблення та впровадження технічних регламентів на основі європейських директив, прискорення гармонізації національних стандартів з міжнародними та європейськими. Необхідним є створення системи ринкового нагляду, яка має відповідати європейським підходам до контролю безпеки продукції, забезпечувати дотримання балансу у відносинах між суб'єктами господарювання та контролюючими органами, ефективно захищати права споживачів на якість і безпечність продукції.

Система державного регулювання і контролю безпечності та якості харчових продуктів і продовольчої сировини має бути відокремлена від системи технічного регулювання;

6) удосконалення системи оподаткування.

Реформування системи оподаткування має забезпечити створення сприятливого підприємницького середовища та лібералізацію фіскальних відносин.

7) усунення необґрунтованих перешкод у реалізації підприємницької ініціативи.

8) посилення фінансової та кредитної підтримки розвитку господарської діяльності.

Необхідно забезпечити належне систематичне фінансування заходів Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні, затвердженої Законом України від 21 грудня 2000 року № 2157–III, регіональних програм підтримки малого підприємництва.

9) удосконалення діяльності органів державної влади з питань розвитку господарської діяльності та регуляторної політики.


ВИСНОВОК

Практика застосування реєстраційного законодавства підтверджує наявність прогалин, неузгоджень, різного тлумачення одних і тих самих норм реєстраційними органами. Це створює штучні перешкоди на шляху розвитку підприємництва. Отже, правове регулювання цієї процедури в Україні потребує вдосконалення. Серед основних проблем державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності сьогодні можна виділити три групи:

1) проблеми неузгодженості нормативно-правових актів;

2) проблеми організаційного характеру;

3) проблеми інформаційного характеру.

Основними суперечностями законодавства, що застосовується під час державної реєстрації є суперечності між Цивільним кодексом України і Законами України «Про власність», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців». Ці суперечності зокрема виникають при визначенні місцезнаходження юридичної особи, складу установчих документів, видів юридичних осіб.Є значні неузгодженості і між окремими законами. Немає і єдиного визначення поняття державної реєстрації. Застосовуються поняття державної реєстрації підприємства, державної реєстрації підприємництва, державної реєстрації статуту.Немає чіткості також і у визначенні поняття засновника суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи. Так, у Законі України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» визначає перелік осіб, яким заборонено здійснювати підприємницьку діяльність. Якщо ж вони, не реєструючись підприємцем, засновують підприємство, що є юридичною особою, наприклад, приватне підприємство, то чи є це порушенням? З тлумачення ст. 2 така заборона не очевидна, оскільки суб'єктом підприємницької діяльності в такому випадку буде створена юридична особа, а не її засновник.

Така нестабільність базового для розвитку підприємництва закону не сприяє і нормальному функціонуванню органів державної реєстрації. Виходом з цієї ситуації могло б бути прийняття єдиного нормативного акту, присвяченого регулюванню підприємницьких відносин.

Необхідним є також додаткове законодавче регламентування окремих видів реєстраційних процедур. В першу чергу, це пов'язано з необхідністю визначення процедури реєстрації змін і доповнень до установчих документів у випадку зміни складу засновників, реорганізації підприємств, заснованих під час спільного подружнього життя у випадку припинення шлюбу. Практика ставить багато питань, на які неможливо дати однозначної відповіді, керуючись діючого законодавства.

До проблем інформаційного характеру відносяться питання інформаційного обміну між реєстраційними органами, розташованими в різних адміністративно-територіальних одиницях, створення баз даних зареєстрованих підприємств, підроблених паспортів тощо. Практика свідчить, що контролюючі органи звертаються за інформацією про підприємства саме до реєстраційних органів, оскільки в них знаходяться документи, що подавалися на реєстрацію. Органи статистики такі документи в своїх справах не залишають. Вимагає також вдосконалення процедура доступу зацікавлених осіб до даних державних реєстрів, встановлення чіткого об'єму інформації,що оприлюднюється, з метою недопущення зловживання цією інформацією.

Вирішення цих та багатьох інших проблем дозволить вдосконалити процедуру державної реєстрації в Україні і тим самим створити належні правові умови для розвитку підприємництва.


ЛІТЕРАТУРА

1. Основи права України/ за редакцією професора В.Л. Ортинського. – Видання друге, доповнене і перероблене. – Львів: Оріяна – Нова, 2005 – 368с.

2. Хозяйственный кодекс Украины: Комментарий. Издание второе. – Х. ООО «Одиссей»,2005. – 896с.

3. Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» ( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, N 31-32, ст.263 ).

4. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ “Про деякі заходи щодо вдосконалення регулювання підприємницької діяльності» від 28 квітня 2007 року N 363/2007

5. Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, N 20, ст. 82).

6. Закон України «Про Національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, N 7, ст.35 ).

7. Закон України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (Відомості Верховної Ради України, 2000 р., N 36, ст. 299 із наступними змінами).

8. Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2007, N 29, ст.389).


Додаток А

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20 квітня 2007 р. № 54

Форма № 10

РЕЄСТРАЦІЙНА КАРТКА

на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця

І. Відомості про фізичну особу – підприємця

Прізвище, ім'я, по батькові

Ідентифікаційний номер

Паспортні дані*: серія паспорта номер паспорта

Громадянство

Країна

Місце проживання фізичної особи - підприємця:

Поштовий індекс

Область, район, район міста

Місто, с. м. т., село

Вулиця (інший тип елемента вулично-дорожньої мережі) - зазначається разом з назвою

Види діяльності фізичної особи - підприємця
№ з/п Код виду економічної діяльності (заповнюється державним реєстратором відповідно до КВЕД) Назва виду економічної діяльності заповнюється відповідно до КВЕД(на момент реєстрації вид економічної діяльності, який записаний першим, уважається основним)
Додаткова інформація про фізичну особу - підприємця
Зв'язок з фізичною особою - підприємцем
Телефон 1 Телефон 2

Факс Адреса сторінки в Інтернеті

Адреса електронної пошти

Інші відомості

II. Спосіб отримання свідоцтва (потрібне відмітити)

Видати заявнику

Надіслати рекомендованим листом

* Тільки для осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та мають відмітку в паспорті.

** Зазначається тип приміщення - або квартира, або кімната, або кабінет, або офіс тощо.

Картку заповнив (прізвище, ініціали) (підпис) (дата)

Сторінка 2 - додаток до реєстраційної картки "Форма № 10" (заявниками не подається).

III. Реєстраційні дані про проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця - заповнюються державним реєстратором після проведення державної реєстрації з використанням даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців

Номер запису Дата запису (ДД.ММ.РРРР)

Свідоцтво про державну реєстрацію: серія, номер

Державний реєстратор

Прізвище, ім'я, по-батькові

Місце проведення державної реєстрації

Підпис державного реєстратора (підпис) (дата)

IV. Відомості про отримання свідоцтва (заповнюються державним реєстратором після видачі свідоцтва або відправлення його рекомендованим листом)

Свідоцтво про державну реєстрацію отримав (потрібне відмітити):

Фізична особа - підприємець

Уповноважена особа (особа по довіреності) (прізвище, ініціали) (підпис) (дата)

Свідоцтво про державну реєстрацію відправлено рекомендованим листом (дата)

Підпис державного реєстратора (підпис) (дата)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Держпідприємництва від 20.04.07 №

Форма № 1 РЕЄСТРАЦІЙНА КАРТКАна проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи
І. Відомості про юридичну особу
Повне найменування юридичної особиОрганізаційно-правова форма юридичної особиНазва юридичної особиСкорочене найменування юридичної особи (відповідно до установчих, розпорядчих документів)
Область АР Крим Поштовий індекс
Район області Район міста
Місто Селище міського типу Селище Село

Вулиця (інший тип елементу вулично-дорожньої мережі) — зазначається разом з назвою