Смекни!
smekni.com

Вчення про особистість у суспільних науках (стр. 3 из 3)

Сучасна філософська думка розглядає особистість як суб’єкт соціальної діяльності, властивість якої детермінована конкретно-історичними умовами життя суспільства; конкретну індивідуальність у поєднанні її духовних, соціальних і природних якостей. Усе це свідчить, що перевага надається соціокультурному аспекту дослідження особистості. Особистісне начало властиве історії на всіх її рівнях розвитку, саме історичний процес у остаточному підсумку зводиться до взаємодії між особистостями і соціокультурним оточенням [11, с. 488]. Слушно зазначено у філософській науці, що основною рисою сучасного суспільства є його входження в перехідний етап зміни культурних універсумів: на зміну старому індустріальному суспільному ладу приходить новий його тип, що характеризується інформаційно-глобалізаційними процесами у всіх сферах життєдіяльності людини, включаючи й сферу її духовно-особистісного буття [9,с. 133].

Слід погодитись з думкою тих науковців, які вважають, що сучасний соціально-культурний етап розвитку характеризується своєрідним "творчим безсиллям", прагненням розчинитися у невизначеності. У такій культурі відсутні визначальні принципи та ціннісні детермінанти, які замінено ціннісним плюралізмом, що породжує невизначеність ідеалів та ціннісних орієнтацій особистості. Тому ідентичність такої особистості стає все більш нестабільною та хиткою. В такому стані людина не має об’єктивного підґрунтя для розрізнення добра і зла, вона починає обирати нігілістську позицію заперечення вищих цінностей [7, с. 133]. Таким чином, викладене свідчить про те, що інтегруючою характеристикою особистості є її духовні цінності. Особистості з такими цінностями потребує сучасне суспільство.

Слід зазначити, що загальний розвиток і його прогрес неможливий без гармонійного розвитку особистості. Її формування детерміновано безпосередньо культурою суспільства. Усі позитивні і негативні соціально значущі якості є продуктом його впливу на особистість. Сформовані суспільством і нею самою суспільно значущі якості здатні впливати як на розвиток суспільства, так і самої особистості. Слушною є думка, що особистість відображає те оточення, в якому вона перебуває [1, с. 15].

Таким чином, філософське дослідження проблеми особистості не втратило своєї актуальності упродовж усієї історії розвитку науки. Основною цінністю особистості та важливою її характеристикою є те, що вона виступає носієм цілісності буття (цілісність буття – це єдність та цілісність внутрішнього "Я" – для себе), яке допомагає їй бути активним учасником історичного процесу.

Проведений аналіз свідчить про складність і дискусійність у визначенні поняття "особистість" у суспільних науках, що так чи інакше визначають це поняття. Ми погоджуємось з думкою вченого М.Ф. Будіянського про те, що синтезуючою дефініцією, яка б охопила різні позиції вчених суспільних наук щодо даного визначення, є така: "особистість" – це соціально-психологічна сутність людини, що формується внаслідок засвоєння людиною суспільних форм свідомості і поведінки, суспільно-історичного досвіду людства (особистістю ми стаємо під впливом життя в суспільстві, виховання, освіти, спілкування, взаємодії) [3, с. 52].

Отже, у даному підрозділі висвітлені теоретичні напрацювання суспільних наук стосовно розуміння феномену особистості. Отримані загальні знання допоможуть при дослідженні закономірностей поведінки особистості злочинця, який вчинив статеві злочини щодо неповнолітніх.

особистість злочинець статевий неповнолітній


Література

1. Аскин Я.Ф. Философский детерминизм и научное познание / Я.Ф. Аскин. – М.: Мысль, 1977. – 188 с.

2. Бабаев М.М. Феномены молодежной преступности / М.М. Бабаев // Российский криминологический взгляд. – 2007. – №2. – С. 114.

3. Бандурко А.М. Преступность в Украине: причины и противодействие / А.М. Бандурко, Л.М. Давиденко. – Х.: Гос.спец.изд-во "Основа", 2003

4. Бердяев Н. О назначении человека / Н. Бердяев. – М.: АСТ: АСТ МОСКВА: ХРАНИТЕЛЬ, 2006. – 478 с.

5. Божович Л.И.Личность и ее формирование в детском возрасте / Л.И. Божович. – М.: 1968. – С. – 44.

6. Будіянський М.Ф. Психологія особистості [Учбово-метод. посіб] / М.Ф.Будіянський. – О.: Одеський держ. ун-т ім. І.І. Мечникова, Ін-т. математики, економіки та механіки, АстроПринт, 1999. – С. 5.

7. Бухгольц Э. Социалистическая криминология / Э. Бухгольц, [пер. с немецкого. Н.А. Стручкова] – М.: 1975. – 271 с.

8. Виступ Міністра сім'ї, молоді та спорту на парламентських слуханнях з нагоди Міжнародного дня боротьби з насильством щодо жінок "Сучасний стан та актуальні завдання у сфері попередження тендерного насильства"

9. Выготский Л.С. Диагностика развития и педологическая клиника трудового детства [хрестоматия по патопсихологии] / Л.С. Выготский. – М.: Изд-во МГУ, 1981. – С. 77.

10. Головінський І.З. Особистість: розвиток, теорії та виміри / І.З. Головінський. – К.: Аконіт, 2005. – 128 с.

11. Головкін Б.М. Сімейно-побутові конфлікти у системі детермінації умисних вбивст і тяжких тілесних ушкоджень: дис. … канд. юрид. наук: 12.00.08 / Богдан Миколайович Головкін. – Х., 2002. – 218 с.