Смекни!
smekni.com

Поняття громадянського суспільства всеукраїнський референдум гарантії місцевого самоврядування (стр. 2 из 4)

Всеукраїнський референдум проголошується Прези­дентом України за народною ініціативою на вимогу не менше, як трьох мільйонів громадян України, котрі ма­ють право голосу, за умови, що підписи щодо призна­чення референдуму зібрано не менш, як у двох третинах областей, і не менш, як по сто тисяч підписів у кожній області.

Предметом референдуму є питання, що виноситься на референдум, або сукупність запропонованих варіан­тів. Конституція України визначає межі використання всеукраїнського референдуму: його предмет не можуть становити питання податків, бюджету та амністії (ст. 74). Це пов'язано з тим, що вирішення подібних питань по­требує спеціальних знань. Крім того, деякі з цих питань взагалі немає сенсу виносити на референдум (наприклад, питання про скорочення податків), оскільки відповідь на них наперед відома.

Питання зміни території України (ст. 73 Конституції України) та внесення змін до розділів І, II, XIII Консти­туції (ст. 156 Конституції України) віднесені до предме­ту обов'язкового всеукраїнського референдуму, тобто вони не можуть бути вирішені будь-яким органом дер­жавної влади.[3]