Смекни!
smekni.com

Прокуратура України 4 (стр. 3 из 3)

Завдання ж прокуратури в тому, щоб державні органи, посадові особи діяли на підставі законності, забезпечували відповідно до наданих їм прав і покладених на них обов'язків охорону правопорядку, державних інтересів, прав і свобод громадян. Це вимагає від прокурорів зосередити увагу на дійовому нагляді за тим, чи належним чином посадові особи органів державного контролю здійснюють контроль за додержанням законодавства на дорученій їм ділянці роботи, необхідність якого передбачена Конституцією і законами України, і на перевірці його здійснення. Прокуратура зобов'язана засобами прокурорського нагляду жорстко впливати на роботу органів позавідомчого контролю, пов'язану з виявленням правопорушень, встановленням причин останніх, умов, що сприяють їх вчиненню, притягненням винних до відповідальності .

Якщо говорити про стратегію прокурорського нагляду, то, на наш погляд, вона має полягати в тому, щоб через зміцнення режиму єдинї законності в діяльності контролюючих органів сприяти додержанню законів первинними суб'єктами господарювання, громадськими організаціями, посадовими особами і громадянами. Інакше кажучи, повинна "працювати" головна, генеральна функція прокуратури — функція найвищого нагляду за відповідністю Конституції і законам України актів і дій органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування .

Завдання прокурорського нагляду виражені в ст.ст. 1,4,5 Закону України "Про прокуратуру", де сказано про єдині завдання і шляхи їх здійснення.

Прокурорський нагляд - це регламантовані правовідносини, що виникають при його здійсненні між органами прокуратури та іншими установами, організаціями, посадовими особами та громадянами, а також між суб'єктами прокурорського нагляду при виконанні їх функцій. Відповідно прокурорський нагляд як галузь права утворює собою сукупність норм, які визначають побудову та діяльність органів прокуратури та регулюють правові відносини при здійсненні функцій пркурорського нагляду за додержанням і правильним застосуванням законів.

Законодавство про прокурорський нагляд:

1) Конституція України (ст.ст.121,122);

2) Закон України "Про прокуратуру" від 5.11.91р.

3) Положення "Про класні чини прачівників пркуратури";

4) Дисциплінарний статут прокуратури України від 5.11.91р.

5) Постанова Верховної Ради України "Про підпорядкування військових прокуратур";

6) Постанова Верховної Ради України "Про затвердження структури прокуратури";

7) Указ Президента України від 19.08.92р. "Про розмір надбавок до посадових окладів працівників прокуратури, класні чини та за вислугу років";

8) Накзи Генерального прокурора України.


Література:

1. Закон України "Про прокуратуру"

2. В.Главговський, М.Руденко Право України.-1996р.

3. В.Гусаров, М.Руденко Право України.- 1995р.

4. Грошеве Ю. М., Пишньов Д. І. Теоретичні проблеми співвідношен­ня прокурорського нагляду й відомчого (позавідомчого) контролю в системі АПК: Навч. посібник. -К., 1992. - С. 49.

5. Бакаєв Д. М . Вопросы повышения эффективности прокурорского надзора: Учеб. пособие. — Харьков, 1993. — С. 6

6. Шумський П.В. Прокуратура Украъни.-1998.

7. Советское административное право: Учебник / Под ред. П.Т.Василенкова. — М.,1981.-С.219

8. Давиденко Л.М. Органызацыя дыяльносты прокуратури по профілактиці злочинів.-Харків.-1990р.-С.36.

9. Давиденко Л.М. Право України,-1997.-№6-С.43

9. Давиденко Л.М. Право України,-1997.-№5.-С.43

10. Конституционная законность й прокурорский надзор: Сборник научных трудов. — М., 1994. - С. 26.