Смекни!
smekni.com

Розвиток емоційних здібностей учня (стр. 2 из 2)

Вже в молодших класах потрібно підготовлювати учнів до сприймання форми сонатного алегро та сонатного циклу взагалі.

Для показу добре виконати сонатини В. Моцарта, Л. Бетховена, Р. Шумана, деякі менш складні сонати Й. Гайдна та сучасних композиторів І. Берковича, О. Гедікс та ін.

Важливо розкрити тут суть головної та побічної п’єси, як вони пов’язані між собою та основні контрастності й у чому ця контрастність полягає (характер, тональність, ритмічна сторінка та ін.)

Треба показати учневі головну, побічну, зв’язуючу партію, коду. Слід звернути увагу й тонку схему сонатного алегро І-V-І. На ілюстраціях творів познайомимо учнів з тематичною роботою композитора. Покажемо як тема може змінювати свій характер, як внаслідок цього музика розвивається, набирає все нової виразності.

На прикладі сонатної форми видно як композитор досягає зміни настроїв через повторення теми. У поліфонії тема не змінюється. Натомість контрапункт надає темі все нового освітлення і таким способом композитор досягає зміни характеру музики. Можна на прикладах дати деякі відомості про форму твору, зокрема звернути увагу на його тематичну розробку. Діставши хорошу підготовку, учень зможе почути кількість голосів у поліфонічному творі, назвати регістри, в яких з’являється тема, розповісти про їх характер. Спочатку доцільно познайомити учня з поліфонічними творами, які мають програмні заголовки. Наприклад збірник поліфонічних п’єс на основі українських народних пісень у перекладі І. Берковича. Тут доступні і зрозумілі народні мелодії: “Ой літає соколонько”, “За городом качки пливуть”, “Хміль лугами” та ін. потім переходимо до малих прелюдій та інтенції Й. С. Баха, фуг М. Глінки і т.д. Така підготовка принесе учневі велику користь у вивченні більш складних поліфонічних творів і розвитку емоційного виконання творів різних жанрів.

Використана література.

1. Ветлугіна А. Музичний розвиток дитини – Київ: Музична Україна – 1978.

2. Теплов В. Психологія музичних здібностей: Педагогіка – 1981.

3. Субота М. Психологічні особливості емоційного сприймання музики молодшими школярами – Київ – 1993.

4. Науменко С. Дитина і світ музики. Київ: РМК – 1992.

5. Натансон В. Питання фортепіанної педагогіки. Москва 1963.