Смекни!
smekni.com

Застосування норм права (стр. 4 из 4)

Істина завжди конкретна, оскільки вона заснована на вра­хуванні обставин справи в певних умовах місця і часу. Це означає, що істина повинна бути завжди одна і та ж, в один і той же час і в одному й тому ж відношенні.

В процесі застосування правових норм необхідно перевіри­ти. чи діє той чи інший нормативний акт, який потрібно застосувати. Необхідно встановити, чи він не відмінений, чи не змінений частково. Коли суб'єкт правозастосування встановив, що нормативно-правовий акт діє, то потрібно встановити, чи він відповідає офіційному тексту прийнято­го нормативного акта, чи немає в ньому граматичних і ло­гічних помилок. Лише після такої перевірки можливе засто­сування його до конкретної ситуації.

Разом із тим необхідно перевірити, чи діє він в часі і прос­торі, чи можна його застосувати до конкретної ситуації. Це питання стосується форм права, а також процесу застосуван­ня нормативно-правових актів. Тому ефективність застосу­вання правових норм залежить від того, чи знає суб'єкт пра­возастосування дію нормативного акту в часі і на яку тери­торію він розповсюджує свою дію.

Процес застосування правових норм завершується прий­няттям рішень по справі в загальному плані, хоча вони ма­ють різні види і назви. Перш ніж розглянути це питання, потрібно підкреслити, що в теорії і практиці можна зустріти три види різноманітних актів, які мають правовий характер, Всі ці акти охоплюються одним поняттям «правовий акт». В правовій системі до них відносяться: нормативно-правові акти (закони і підзаконні нормативні акти), інтерпретаційні акти (акти тлумачення правових норм) і індивідуальні акти застосування правових норм. Крім того, термін «правовий акт» включає, на думку проф. Алексеева С.С., правомірну дію (поведінку), тобто юридичний факт, який являється ос­новою тих чи інших правових наслідків. Крім актів застосу­вання правових норм він також виділяє акти реалізації прав і обов'язків (договори, інші акти — документи, які виража­ють автономні рішення окремих осіб, правомірні дії, які за­вершують дію механізму правового регулювання). Таким чином, існує два види нормативно-правових актів і два види індивідуальних актів застосування і реалізації правових норм, які можна віднести до однієї групи — індивідуальні акти реалізації і застосування правових норм.

Рішення по справі можна охарактеризувати з декількох позицій: як формально-логічний процес; як творчий про­цес; як державно-владна діяльність компетентних органів. З формально-логічної сторони рішення юридичної справи являє собою умовивід, в якому конкретні факти (обставини справи) підводяться до норми права, тобто фактична і юри­дична основа застосування права співпадають. Норми права являються основною підставою для застосування їх до кон­кретних обставин справи.

Висновки.

Процес застосування правових норм вимагає, щоб рішен­ня приймались не тільки законними, обгрунтованими, до­цільними, але і справедливими. Категорія «справедливість» має не тільки моральний, економічний, політичний, але і юридичний характер. Вона протилежна категорії «неспра­ведливість». В соціальному плані справедливість означає співрозмірний, відповідний до чогось. В правознавстві спра­ведливість означає прийняття рішень таким чином, щоб не ущемляти суб'єктивних прав і законних інтересів громадян. В кримінальних правовідносинах покарання повинно призначатись в рамках закону і бути не тільки доцільним, але і справедливим по відношенню до потерпілих і до звинуваче­них залежно від форми вини, мотивів, характеристики пра­вопорушника тощо.

Одним із важливих принципів застосування правових норм є гуманізм. В теоретичній літературі по застосуванню правових норм в минулі десятиліття даному принципу при­ділялось мало уваги. Лише в останні роки він знайшов своє відображення, в першу чергу стосовно функцій правової держави, демократії і права. Гуманізм означає людяний, повага людини до людини, взаємоповага держави і особи громадянина, справедливість, свобода, захист особи. Гуманізм — це загальнолюдська цінність, в якій виражаються принципи християнської мо­ралі: полюби ближнього свого, як самого себе. В праві виражаються загальнолюдські цінності — рівно­прав'я всіх людей, соціальна справедливість, свобода особи тощо.

Прийняття рішень на підставі права і з урахуванням прин­ципів справедливості і гуманізму свідчить про високий рівень правосвідомості і правової культури суб'єктів правозастосування, що суттєво буде впливати на стан законності і право­порядку, розвитку правової демократії, становленню право­вої держави і громадянського суспільства в Україні. В останні роки великий інтерес в суспільному житті набу­ли проголошення основних прав людини і їх юридичний захист. Однак, надзвичайне возвеличення прав окремої лю­дини веде до ущемлення прав держави і всього громадян­ського суспільства. В процесі правозастосування потрібно враховувати законні інтереси і потреби як окремих грома­дян, так і всього суспільства. Тільки врахування діалектич­ної єдності інтересів громадянина, і держави, єдність юри­дичних прав і обов'язків дозволить приймати гуманні рішення як по відношенню до окремих громадян, так і по відношен­ню держави і суспільства.

Література.

1. Алексеев С. Теория права. - в 2-х Т. - М., 1981

2. Васькович Й. Проблеми та перспективи побудови правової держави//Право України. - 2000. - №1. - С. 44

3. Зуев Л. Б. Правоприменения: его механизм и понятия. - Волгоград, 1990

4. Котюк В. Теорія права. - К., 1996

5. Сокуренко В. Право й закон. - К., 1990

6. Харт Х. Концепція права. - К., 1998


[1] Див.: Зуев Л.Б. Правоприменение: его механизм, понятие. — Тезисы докладов Межреспуб. научн. -практич. конференции. «Проблемы обеспечения законности в механизме правоприме­нения». — Волгоград, 1990. С.9-10.