Смекни!
smekni.com

Причини правопорушень та шляхи їх подолання (стр. 3 из 4)

Для більшості кримінологів немає доказів того, що біологічні фактори обумовлюють злочинність. В кожній расі є біологічно неповноцінні представники, які схильні до правопорушень.

Підводячи підсумок, можна сказати, що існують різні причини і умови злочинності і правопорушень - як соціальні, так і біологічні, психологічні, ідеологічні, економічні і політичні та інші причини і умови.

Причини правопорушень - це ті явища соціальної дійсності, які викликають (або полегшують) вчинення правопорушень.1

Види причин правопорушень

Розрізняють:

1) За значимістю в обумовлюванні, детермінації правопорушень:

основні - соціальні явища, яким належить визначальна, вирішальна роль у цьому процесі (наприклад, суперечність чинного законодавства основним правам людини, загальнолюдським моральним приписам); протиріччя між ним і потребами, інтересами тих чи інших соціальних груп, окремих осіб, якщо правова культура останніх відзначається неналежним рівнем; суттєві вади недоліки законодавства;

-----------------------------------------------------------

1Див.: Основи загальної теорії права та держави. Рабінович М.П. Посібник для студентів спеціальності "Правознавство".- Бородянка, 1993. ст. - 108.

неосновні - явища, які лише полегшують вчинення правопорушень, здійснюють такий вплив на фоні головних факторів, саме завдяки ним, тобто так звані фонові явища (наприклад, недосконалість обліку і охорони матеріальних цінностей, недостатній контроль за дотриманням правил техніки безпеки, правил дорожнього руху тощо). Останню групу явищ нерідко відображають іншим, окремим поняттям: "обставини (або умови), що сприяють вчиненню правопорушеннь".

2) За онтологічним статусом стосовно свідомості конкретної особи:

об"єктивні - явища, що не залежать від неї (наприклад, недоліки в роботі державних органів);

суб"єктивні - явища, які входять до складу індивідуальної свідомості конкретного суб"єкта, безпосередньо визначаються нею (наприклад, незнання особою вимог закону, її від"ємне, негативне ставлення до його приписів, психологічна установка особи на протиправну поведінку).

Правильне встановлення тих або інших причин певних правопорушень - неодмінна умова профілактики і зменшення останніх.


3. Поняття і види юридичної відповідальності.

Юридичну відповідальність потрібно відрізняти від "позитивної відповідальності", яку розуміють як почуття обов"язку. Позитивна відповідальність існує в трьох формах часу - в минулому сучасному і майбутньому. В більшості випадків вона спрямована на перспективу. Юридичну відповідальність розглядають тільки в ретроспективі як негативну відповідальність за минулі правопорушення, тому що притягнення до відповідальності за майбутні правопорушення - абсурд і безглуздя.

Юридична відповідальність - це міра покарання правопорушника шляхом позбавлення його певних соціальних благ чи цінностей (матеріальних, духовних чи особистих), які йому належали до факту правопорушення, від імені держави (суспільства), на підстаів закону або іншого нормативного акта з метою попередження правопорушень в перспективі і відновлення (чи відшкодування) втрачених суб"єктивних прав на матеріальні і духовні цінності. 1

Юридична відповідальність - це міра покарання, яка носить, як правило, публічний характер. Вона здійснюється або може здійснюватись від імені держави шляхом державного примусу. В окремих випадках відшкодування збитків може

-----------------------------------------------------------

1Див.: Котюк В.О. Теорія права. Курс лекцій. Навчальний посібник для юридичних факультетів вузів. - К.: Вентурі, 1996. - ст. 121.

відбуватись добровільно без державного втручання. Юридична відповідальність повинна бути передбачена, як правило, в законодавстві, особливо в Кримінальному кодексі, Кодексі про адміністративні правопорушення. Всі види відповідальності служать попередженню нових правопорушень. Різні види відповідальності мають свою особливість або специфіку, різну мету і цілі, тому деталізація цього питання належать до різних галузей права.

Юридична відповідальність здійснюється на засадах (принципах) законності, обгрунтованості, невідворотності, індивідуалізації і справедливості.

Юридичну відповідальність поділяють на такі основні види: конституційна, кримінальна, адміністративна, дисциплінарна, цивільно-правова, матеріальна.1 Дискутується питання про можливість виділення й інших видів юридичної відповідальності: екологічної, процесуальної, фінансової тощо. Види правопорушень можна класифікувати залежно від галузей права, але не можна класифікувати так юридичну відповідальність.

Юридична відповідальність це закріплений у законодавстві і забезпечуваний державою юридичний обов"язок правопорушника зазнати примусового позбавлення певних цінностей, що йому належали.1

Соціальна сутність юридичної відповідальності - це здійснювана "руками держави" природна реакція суспільства,

-----------------------------------------------------------

1Див.: Основи загальної теорії права та держави. Рабінович М.П. Посібник для студентів спеціальності "Правознавство".- Бородянка, 1993. ст. - 109.

принаймі тієї його частини, волю якої виражає держава, на порушення певних соціальних інтересів, на "пошкодження" певних соціальних чи особистих благ.

Інші види заходів державного примусу: попереджальні (превентивні, запобіжні); припиняючі; відновлюючі; компенсаційні.

Функції юридичної відповідальності:

правоохоронна - захист правопорядку від можливих або скоєних (зокрема, триваючих) правопорушень;виховна; спеціальна первенція (тобто виправлення правосвідомості правопорушника з тим, щоб він більше не чинив правопорушень); загальна первенція (тобто вплив на правосвідомість усіх інших схильних до правопорушень осіб, щоб утримати їх від таких вчинків).

Принципи юридичної відповідальності

Юридична відповідальність передбачається у законодавстві тільки за:

- фізичне діяння (а не за думки, світогляд, соціальні або особистісні властивості);

- юридично заборонене діяння;

- винне діяння (проте можливі окремі винятки);

- власні дії правопорушника.

Юридична відповідальність застосовується на засадах:

- законності (щодо її підстав, процедури і змісту);

- обгрунтованості (щодо висновків про факт та суб"єкта правопорушення, а також інших юридично значущих фактів, пов"язаних з цими обставинами);

- доцільності (щодо здійснення цілей юридичної відповідальності);

- невідворотності (жодне правопорушення не повинно залишитись без відповідного реагування компетентних органів);

- справедливості або індивідуалізації (щодо відповідності обраного в межах закону заходу відповідальності негативному соціальному значенню конкретного правопорушення та особи, що його вчинила).

Види юридичної відповідальності

конституційна;

адміністративна;

цивільна;

дисциплінарна;

матеріальна;

кримінальна.

Дискутується питання про видову самостійність процесуальної (зокрема, цивільно- та кримінально-процесуальну), екологічної, сімейної та деяких інших варіантів юридичної відповідальності.

Стадії юридичної відповідальності:

- виникнення відповідальності (з моменту вчинення правопорушення як юридичного факту, що викликає відповідне правовідношення);

- встановлення компетентними державними органами суб"єкта (та інших елементів) правопорушення;

- визначення виду і розміру відповідальності (в акті застосування санкції відповідної правової норми);

- реалізація конкретних заходів юридичної відповідальності, визначених відповідним правозастосувальним актом.

4. Підстави юридичної відповідальності.

Підставами юридичної відповідальності є склад правопорушення, деліктоздатність (осудність, дієздатність) суб"кта, його вік і наявність законодавства. Всі ці підстави взаємопов"язані і закріплені в законодавстві.

Юридична відповідальність наступає лише за факт правопорушення. Всяке правопорушення має свою структуру, яку називають складом правопорушення. Склад правопорушення є підставою юридичної відповідальності. Склад правопорушення обов"язково повинен бути закріплений у чинному законодавстві. Це законні підстави юридичної відповідальності.

Кожне правопорушення має такий склад (елементи) об"єкт, об"єктивна сторона правопорушення, суб"єкт і суб"єктивна сторона правопорушення.1

Об"єктом правопорушення є певні блага чи соціальні цінності, на пошкодження, позбавлення чи знищення яких спрямоване протиправне діяння. Об"єктами правопорушеня можуть бути різні матеріальні і духовні цінності, які визначаються об"єктами правовідносин. Це може бути власність, життя, здоров"я людини, державна безпека, порядок управління, честь і гідність особи тощо.

Об"єктивна сторона включає протиправне діяння, його шкідливий або небезпечний результат.***До об"єктивної сторони входить необхідний причинний зв"язок між

----------------------------------------------------------

1Див.: Котюк В.О. Теорія права. Курс лекцій. Навчальний посібник для юридичних факультетів вузів. - К.: Вентурі, 1996. - ст. 122.

протиправними діяннями і шкідливими або соціально-небезпечними наслідками. Таке діяння може бути виражене як в активних діях, так і в результаті бездіяльності, коли суб"єкт не виконує зобов"язуючих норм права. Юридична відповідальність настає лише за фактичні протиправні діяння. Не можуть бути підставою юридичної відповідальності думки, переконання, бажання, настрої, світогляд, соціальні або особисті властивості.