Смекни!
smekni.com

Опіка і піклування в сімейному законодавстві 2 (стр. 3 из 3)

Зловживання опікунськими обов'язками, тобто викорис­тання опіки з корисною метою і на шкоду підопічного (на­приклад, зайняття житлової площі, використання майна, яке лишилося після смерті батьків) або залишення підопічних без нагляду та необхідної допомоги, тягне за собою кримі­нальну відповідальність.

Опіка припиняється автоматично з досягненням неповно­літніми 15 років, а також у випадку смерті підопічного.

За рішенням органу опіки та піклування опіка припиняєть­ся: з поверненням неповнолітніх, яким виповнилося 15 років, на виховання батькам; у випадку видужання або значного поліпшення здоров'я особи, яка була визнана недієздатною, і поновлення її судом у дієздатності (стаття 156 КпШС Ук­раїни).

Піклування припиняється автоматично без спеціального на те рішення органів опіки та піклування з досягненням підопічним 18 років, при вступі неповнолітньої особи в шлюб, внаслідок смерті особи, яка перебувала під піклуванням.

За рішенням органів опіки та піклування піклування при­пиняється у випадку скасування судом обмеження в дієздат­ності осіб, які зловживали спиртними напоями або нарко­тичними засобами, а також, коли відпали причини, які ви­кликали встановлення піклування над особами, які за ста­ном здоров'я не могли самостійно захищати свої права (на­приклад, особи вилікувалися від такої хвороби, як сліпота, глухота).

Призначеним опікунам (піклувальникам) для здійснення покладених на них завдань часто приходиться залишати свої житлові приміщення і проживати біля осіб, опікунами або піклувальниками яких вони є. Для цих випадків законодав­ством (пункт 4 частини 2 статті 71 Житлового кодексу Ук­раїни) передбачено, що при залишенні своїх квартир у зв'язку з виконанням обов'язків опікуна або піклувальника за ними зберігається житлове приміщення протягом всього часу ви­конання цих обов'язків. Однак права на житлову площу підо­пічних опікун або піклувальник не набувають, незалежно від тривалості їх проживання на цій житловій площі.

Використана література:

1. Сімейне право України / За ред. проф. О.В.Дзери. – К., 1997.