Смекни!
smekni.com

Особливості розвитку і територіальної організації промисловості Автономної Республіки Крим (стр. 2 из 2)

Ялта, ця всесвітньо знаменита столиця відпочинку й оздоровлення, популярний центр міжнародного туризму, - з роками стає ще красивішою, ще привабливішою, збираючи щорічно тут справжнє море друзів з усіх країн земної кулі.

Усі принади кримської землі - яскраві барви півдня, чисте цілюще повітря, багату рослинність - ви знайдете тут, в Ялті...

Приморське розташування Криму створює надзвичайно сприятливі умови для розвитку транспортних артерій до Азії й Східної Європи. Історичне визначення ХХ століття "Україна і Крим - це феномен на межі Європи та «Сходу" є надто важливим для світової спільноти.

Морські порти Криму - Севастополь, Ялта, Феодосія, Керч, Євпаторія зв'язують півострів з південними областями України, Краснодарським краєм, Грузією, а через Волго-Донський суднохідний канал - з Каспійським, Білим, Балтійським морями, через протоки Босфор, Дарданелли і Гібралтарську - практично зі всіма країнами світу.

Надра Криму багаті залізними рудами, родовищами будівельних і флюсових вапняків; соляні скарби Сиваша і озер віддавна вабили сюди чумаків України; родовища газу в Каркинитській затоці - велика перспектива для капіталовкладень як вітчизняних, так і зарубіжних бізнесменів.

І все ж особливість Криму - це його рекреаційна сфера: пляжі (517 км берегової смуги), лікувальні грязі Сакське й Чокракське озера, Булганакське родовище), мінеральні джерела. Ці животворні бальнеоресурси Криму використовуються лише на 30 відсотків. А могли б стати справжніми оазами здоров'я, які притягували б сюди сотні тисяч людей з усього світу й робили б казну Криму багатою та щедрою. Власне, ділові люди, які приїздять сюди, відкривають для себе широке поле діяльності. Економіка Автономної Республіки Крим формувалася з використанням природного потенціалу півострова.

Сільське господарство - це насамперед виноградарство, садівництво, а ще обробіток тютюну, ефіроолійних культур, зернових. У тваринництві переважає молочно-м'ясна галузь із значним розвитком племінних порід худоби, а ще така специфічна - як птахівництво.

Світовий ринок добре знає й шанує продукцію кримських виноробів - марочні десертні вина й шампанське. Щорічно тут виробляється 14-16 млн. дал виноматеріалів.

Понад сто років виробничо-аграрне об'єднання "Масандра" дивує країни Європи, Азії, Америки своїми високоякісними винами. Сто сорок вісім міжнародних нагород - такий внесок масандрівців у золоту скарбницю українського і світового виноробства. "Масандра" - це ще й найбільша в світі колекція вин. В її підвалах зберігається понад мільйон пляшок вина різних марок. Як тут кажуть: у масандрівській колекції кожна пляшка вина унікальна, й порівняти її неможливо ні з чим, так само як і безсмертну "Джоконду" Леонардо да Вінчі. І в цій тезі - гордість виноробів, які свою працю прирівнюють до мистецтва.

Рік 2000-й став визначальним для промисловості Криму. І той факт, що виробництво продукції тут збільшилося майже на 17 відсотків, засвідчує реформи дають свої результати.

В республіці - 305 промислових підприємств, понад 70 відсотків з них колективної форми власності.

Провідні галузі - харчова, хімічна й нафтохімічна, машинобудування й металообробка.

Крим постачає в області України та за кордон продукцію суднобудування, обладнання для харчової промисловості, електротехнічні й пневматичні вироби, сільськогосподарське обладнання.

Досить відомі такі підприємства автономії: ЗАТ "КримавтоГАЗ", ВАТ "Суднобудівний завод "Затока", ФВО "Море", ВАТ "Фірма "Селма", ВАТ "Завод "Фіолент", ВАТ "Керченський металургійний комбінат", ДАК "Титан", ВАТ "Кримський содовий завод".

В Криму - понад 190 спільних підприємств, з яких 60 займаються виробництвом. Партнерами тут є Німеччина, Туреччина, Росія. Кримськими підприємцями створено й ряд спільних підприємств на території західної Європи та Америки.

Підприємствами Криму щорічно експортується продукція в 90 країн світу на суму понад 70 млн. доларів США.

З метою докорінних перетворень у народному господарстві тут розроблена комплексна довгострокова програма соціально-економічного розвитку і структурної перебудови економіки Автономної Республіки Крим на період до 2010 року. Пріоритети її - розвиток курортно-рекреаційного комплексу, енергетичного й водного господарств, реформування земельних відносин.

Окрема сфера облаштування депортованих народів, які повертаються до Криму на постійне місце проживання.

Відповідно до Указу Президента України "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку і спеціальну економічну зону "Порт Крим" у Автономній Республіці Крим" тут створено всі умови для інвестиційної діяльності. А це насамперед податкові й митні пільги.

Досвід розбудови економіки, що накопичено тут в результаті створення Північнокримської експериментальної економічної зони "Сиваш" (1995), переконує: інвестиції будуть. Адже вже реалізовано 30 інвестиційних проектів на загальну суму понад 84 млн. доларів США, що дало значний приріст обсягів виробництва.

Крим - це все-таки туризм і відпочинок. Понад 600 санаторно-курортних і оздоровчих закладів завжди гостинно приймають гостей.

Історія неспростовно довела: Україна і Крим мали, мають і матимуть спільну долю. Щодо сучасного розвитку цих взаємин, то об'єктивною дійсністю констатується: перебування Криму в складі України, збереження зміцнення зв'язків з нею допоможе подолати спільні труднощі і перетворити півострів на квітучий сад. І це дає підстави для оптимізму, для утвердження цієї історичної єдності в тисячолітті третьому.