Смекни!
smekni.com

Виконання судових рішень (стр. 2 из 2)

Стаття 354. Видача виконавчого документа

По кожному рішенню, яке набрало законної сили, вида ється один виконавчий лист. Коли на підставі постановленого рішення належить передати майно, що є в кількох місцях, або коли рішення постановлено на користь кількох позивачів чи проти кількох відповідачів, суд має право на заяву стягувачів видати кілька виконавчих листів, точно зазначивши, яку час тину рішення згаданим листом треба виконати.

У справах про стягнення аліментів, у разі виплати допо моги на неповнолітніх дітей у період розшуку їх батьків, суддя на підставі подання судового виконавця про заборго ваність по аліментах, що склалася, виносить ухвалу про ви дачу виконавчого листа на стягнення з боржника сум випла ченої допомоги з нарахуванням установлених законодавством десяти процентів на ці суми.

За заявою органу внутрішніх справ суддя виносить ухвалу про видачу виконавчого листа на стягнення з боржника витрат по його розшуку.

Стаття355. Зміст виконавчого листа

У виконавчому листі зазначається:

1) найменування суду, який видав виконавчий лист;

2) справа, по якій виданий виконавчий лист;

3) час постановлення рішення;

4) резолютивна частина рішення (дослівно);

5) час набрання рішенням законної сили;

6) час видачі виконавчого листа;

При втраті оригіналу виконавчого листа суд, який по становив рішення, має право видати дублікат виконавчого листа (ст. 357 ЦПК).

Стаття 357. Видача дубліката виконавчого листа

Замість загубленого оригіналу виконавчого листа суд, який постановив рішення, має право видати дублікат. Заява про видачу дубліката розглядається в судовому засіданні з ви кликом сторін і заінтересованих осіб, проте їх неявка не є перешкодою для вирішення питання про видачу дубліката. На ухвалу суду в питанні видачі дубліката може бути подано скаргу, внесено окреме подання.

Висновок

Правова держава фактично утворюється в суспільстві тоді, коли право постає центром життя суспільства, коли відношення між громадянами та державою є відношеннями права, а не сили, а непорушність правового положення громадянина гарантована правосуддям, в яко му інституалізується правовий зв'язок між державою і особою.

Суд повинен забезпечити захист соціально-економічних, політичних прав, особистих прав та свобод грома дян. Судовий захист — найвища гарантія забезпечення прав та свобод громадян, оскільки суд займає певне становище у системі влади.

Використана література:

1. Цивільне процесуальне право України. Підручник. За ред. В.В. Комарова.: Харків, “Основа”, 1992.

2. Кодекси України. Цивільний процесуальний кодекс України. №3/1999.: Київ, “Український інформаційно правовий центр”, 1999.