Смекни!
smekni.com

Державне будівництво та місцеве самоврядування (стр. 25 из 27)

Зміст актів управління, їх економічна і соціальна спрямо­ваність залежать від виконання державою на певних етапах розвитку своїх завдань та функцій. Обумовлені завданнями та функціями держави, вони самі виступають одним із найваж­ливіших засобів їх реалізації. Акти управління пов'язані зі здійсненням кожної державної функції, вирішенням кожної соціальної проблеми, важливих завдань економічного, соціаль­но-культурного, адміністративно-політичного будівництва.

Органи державної виконавчої влади приймають свої ак­ти в різних формах, під якими розуміють встановлене зако­ном найменування актів даного органу2. Видається, що на форму акта впливає і його зміст (внутрішня форма). Тому за основу різниці між формами актів державного управління бе­руть критерій їх соціально-політичного значення з огляду на те, що загальне значення має не тільки зміст акта, але і його юридична природа, тобто нормативність та юридична сила.

Серед актів управління найважливіше місце, звичайно, зай­мають постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України.

Акти центральних органів виконавчої влади (міністерств, державних комітетів та інших центральних відомств), які ви­даються у вигляді наказів, розпоряджень або ж ними затвер­джуються, мають відомчий чи міжвідомчий характер. Відомчі

' Адміністративне право України: Підручник / За ред. Ю.П. Битяка. — Харків: Право, 2000. - С. 126.

2Мицкевт А. В. АктьІ вьісших органов советского государства. - М.: Юрид. лит., 1967. - С. 7.

119


акти поширюються на осіб та об'єкти, котрі перебувають у сис­темі управлінського, службового, дисциплінарного підпоряд­кування даному відомству. Якщо акти мають міжвідомчий ха­рактер, тоді вони обов'язкові для виконання центральними та місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями, окремими громадянами.

Правові акти місцевих органів виконавчої влади є одним із засобів здійснення місцевими державними адміністраціями своїх завдань та функцій. За допомогою актів місцевих дер­жавних адміністрацій реалізується їх компетенція, а також ре­гулюються відносини адміністрації з іншими державними ор­ганами, підприємствами, установами, організаціями, органа­ми місцевого самоврядування та громадянами.

Відділи та управління місцевих державних адміністрацій діють у межах компетенції відповідної держадміністрації, але наділені власними державно-владними повноваженнями, для реалізації яких мають право приймати акти управління у вигляді наказів керівників відділів чи управлінь (ст. 6 Зако­ну України «Про місцеві державні адміністрації»)1.

Сутність, зміст та значення правових актів відділів та уп­равлінь, як і інших управлінських рішень, є однією з не вирі­шених повністю проблем державного управління і практики роботи державного апарату. Акти відділів та управлінь спря­мовані на встановлення, зміну, відміну правових норм, або ви­никнення, зміну, припинення індивідуально-визначених пра­вовідносин.

Правові акти, що приймаються відділами та управління­ми у процесі реалізації покладених на них завдань та функцій, містять ряд специфічних ознак і властивостей, що дозволя­ють їх відрізнити від інших актів управління.

Однією з властивостей актів відділів та управлінь є їх во­льовий характер. Ця риса актів обумовлена природою права і державного управління і має за основу вольовий вплив на вирішення питань суспільного життя. Правові акти відділів та управлінь виступають зовнішнім виявленням волі, яка на­правлена на створення певних юридичних наслідків. В усіх випадках воля, яка виражена в актах відділів та управлінь, є

1 Офіційний вісник України. - -1999. - № 18. - Ст. 774. 120


Збірник наукових праць

державною. Ці акти приймаються у процесі реалізації держав­ної влади. Приймаючи правові акти, керівники відділів та уп­равлінь виступають носіями державно-владних повноважень, під якими ми розуміємо забезпечені законом вимоги уповно­важеного суб'єкта щодо поведінки і діяльності фізичних чи юридичних осіб1. Звідси і випливає владний характер та обов'язковість приписів, наказів керівників відділів та уп­равлінь держадміністрацій.

Акти відділів та управлінь держадміністрацій мають відповідну юридичну силу. Так, А. В. Міцкевич розглядає юри­дичну силу як співвідношення даного виду актів з іншими ви­дами актів державних органів, їх місце в системі правових актів2. Ієрархія державних органів визначає ієрархію право­вих актів. Звідси їх співвідношення полягає в тому, що юри­дична сила актів відділів та управлінь залежить від місця, ролі і значення цих органів як у системі адміністрації, так і в сис*-темі відповідних міністерств. Вона вища за юридичну силу актів однойменних органів нижчого рівня, але менша за юри­дичну силу актів вищих органів державної влади та управління. Так, накази керівника управління житлово-комунального гос­подарства обласної держадміністрації не повинні суперечити Конституції України, актам Президента України, Кабінету Міністрів України, наказам Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України, розпорядженням голови відповідної обласної держадміністрації 3.

Юридична сила правових актів відділів та управлінь має га­лузеву направленість. Ця особливість актів обумовлена їх змістом, питаннями, які в них вирішуються, межами галузі. Галузева спрямованість визначається тим, що акти відділів та управлінь встановлюють, змінюють, відміняють правила по­ведінки в конкретних галузях управління або встановлюють суб'єктивні права і обов'язки певних осіб, беручи до уваги особливості конкретного предмету. У зв'язку з галузевими ме­жами своєї юридичної сили ці акти фактично не можуть по­роджувати юридичні наслідки в інших галузях. Суб'єктивні

' ТихомировА. А. Публичное право. — М.: Зерцало, 1998.— С. 138.

2 Мицкевич А. В. АктьІ вьісших органов советского государства. — С. 6.

3 Офіційний вісник України. - 2000, - № 1. - Ст. 9.

121


межі юридичної сили означають, що дія актів відділів та уп­равлінь розповсюджується тільки на однойменні органи ниж­чого рівня, підлеглі підприємства, установи, організації, тільки на тих осіб, права і обов'язки яких безпосередньо визначені в даному акті. Необхідно додати, що крім суб'єктивної і галу­зевої меж юридичної сили, акти відділів та управлінь мають те­риторіальну обмеженість, тобто вони є обов'язковими тільки на території певної області чи району.

Обов'язковість також є важливою особливістю актів відділів та управлінь, що є виразом їх юридичної сили. Вони обов'язкові для виконання підвідомчими підприємствами, організаціями, установами. Обов'язковість волевиявлення є одним з елементів владного повноваження і полягає в можли­вості відділів та управлінь забезпечити реалізацію правового акту не тільки методом переконання, регулювання, але й за допомогою державного примусу'.

Крім того, приписи правових актів відділів та управлінь обов'язкові для виконання і самими відділами та управління­ми. Так, згідно з Типовим положенням «Про управління жит­лово-комунального господарства обласної державної адміні­страції» начальник управління організовує і контролює вико­нання наказів2. Організація виконання і перевірки виконан­ня — головні елементи державно-владних повноважень ор­ганів держави3. За необхідності змінити чи скасувати раніше прийнятий правовий акт, відділи та управління зобов'язані дотримуватись встановлених вимог щодо порядку видання чи скасування актів. Таким чином, обов'язковість розглядува­них актів має двосторонній характер, бо вони підлягають ви­конанню як органами, підприємствами, установами, ор­ганізаціями, громадянами, яким вони адресовані, так і сами­ми відділами та управліннями, що прийняли ці акти.

На основі визначених особливостей правових актів відділів та управлінь можна констатувати, що вони є обов'язковими

' Васильєв А. С. Административное право (общая часть): Учебное по-собие. - Харьков: Одиссей, 2001. - С. 135.

1Офіційний вісник України. - 2000. - № 1. - Ст. 9.

3 Советское административное право. Метода й формьі государствен-ного управлення. - М.: Юрид. лит., 1977. - С. 49.

122


Збірник наукових праць

приписами, наділені державно-владними ознаками, мають галузеву спрямованість та обов'язкові для виконання усіма підвідомчими об'єктами.

Накази керівників відділів та управлінь місцевих держав­них адміністрацій істотно впливають не тільки на здійснення функцій і завдань місцевих органів виконавчої влади, але й на виконання завдань та функцій, поставлених перед держа­вою взагалі. Адже правові акти відділів та управлінь держ­адміністрацій видаються для здійснення безпосереднього керівництва господарським, соціально-культурним та адміні­стративно-політичним будівництвом відповідних територій. Таким чином, правові акти відділів та управлінь є, на думку автора, основним засобом реалізації державних повноважень на місцевому рівні, посідають центральне місце в системі ор­ганізаційних та правових засобів здійснення місцевої і регіо­нальної влади.


Г. О. Швачка, аспірант кафедри теорії дер­жави і права Національної юридичної ака­демії України імені Ярослава Мудрого

Нормотворча діяльність органів влади

Автономної Республіки Крим як особлива