Смекни!
smekni.com

Моделі ухилення від сплати податків в Україні (стр. 3 из 6)

За даними ДПАУ органи податкової служби припинила незаконне відшкодування ПДВ на 3 млрд. грн., і цей факт, серед іншого, примушує податківців проводити ретельні перевірки висунутих вимог із компенсації .Згідно з прогнозами податковій службі не вдасться досягти перевищення плану податкових надходжень до бюджету 2005 року, травні буде невеликий спад, але за підсумками року усе збалансується. Перевищення плану не слід очікувати, бо податкові органи планують радикальну кількість компенсації з ПДВ, і це вплине на загальну суму надходжень. Зниження надходжень податків у травні пов’язане зі сплатою підприємцями й компаніями в попередні періоди значних обсягів податків авансом.

Звісно, в цьому світі немає нічого ідеального, але ПДВ сьогодні вважають одним із найефективніших податків. І не його провина, що в Україні він перетворився на жорстоку пародію на досягнення світової економічної думки. Головна причина наших ПДВ - бід — до нас цей податок прийшов в епоху первинного накопичення капіталу. Тоді як європейські країни запровадили його на етапі вже значно розвинених і урегульованих ринкових відносин.

Воістину, складна техніка в руках мавпи — шматок заліза. На практиці використання ПДВ у нашій країні скидається на забивання цвяхів дорогим хронометром. Тому реальна прозорість в адмініструванні ПДВ, як і реальна ефективність цього податку, стануть своєрідними критеріями того, що нове керівництво країни нарешті переключилося з набивання кишень фінансово-промислових груп на оздоровлення економіки.

2.Розгляд схем мінімізації та ухилення від сплати акцизного збору на конкретних прикладах

За наявними даними станом на 01.01.2005 платниками акцизного збору зареєстровано 644 СПД, з яких:

85 спиртозаводів;

420 виробників ЛГВ;

308 виробників виноробної продукції;

59 нафтопереробних підприємств;

30 виробників тютюнових виробів.

У 2004 році підрозділами податкової міліції за результатами вжитих заходів на ринку обігу товарів підакцизної групи вилучено товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 73,3 млн. грн., з них лікеро - горілчаних виробів – 34,7 млн. грн., спирту – 6,2 млн. грн., тютюнових виробів – 6,2 млн. грн., паливно – мастильних матеріалів – 15,8 млн. грн., транспортних засобів – 6,1 млн. гривень.

Як, свідчить діаграма найбільшого поширення досягли правопорушення, пов’язані із реалізацією лікеро - горілчаних виробів – 50,4%.

Як підказує практика, із вилучених з незаконного обігу товарів значний обсяг складають товари, які були незаконно ввезені на територію України.

Основні географічні напрямки незаконного постачання товарів підакцизної групи:

- тютюнові вироби - здебільшого завозяться з Республіки Молдова, особливо з Придністров’я через Одеську, Чернівецьку, Вінницьку області;

- нафтопродукти - з Росії, Білорусі через Сумську і Чернігівську області;

- автомобілі - з країн Західної Європи через Закарпатську, Чернівецьку, Волинську, Львівську області;

- продукти харчування - з США, держав Західної Європи та Росії через морські та річкові порти, східні та західні області;

- товари народного споживання (одяг, побутова техніка тощо) – з країн Західної Європи та Азії, через західні та південні області.

Занепокоєння викликає ділянка україно-молдовського кордону, через який внаслідок його прозорості, з Молдови та Придністров’я контрабандним шляхом надходять тютюнові вироби, а також порти Одеса та Іллічівськ, куди прибуває морським транспортом велика кількість промислових товарів.Незаконно ввезені товари концентруються у прикордонних або припортових населених пунктах, ці товари потім розповсюджуються по усій території України шляхом дрібнооптової реалізації їх на речових та продовольчих ринках для їх подальшої реалізації у роздрібній торгівлі.

Найбільші оптово-роздрібні ринки, де здійснюється реалізація вказаних товарів, розташовані в Одеській області (ринок ТОВ "Промтоварний ринок", м. Одеса, 7-й кілометр), Хмельницька область (оптово - роздрібний ринок ЗАТ "Сардонік", м. Хмельницьк), Харківська область (ринок Барабашова, ТОВ "Хароптторг" м. Харків, Чернівецька область (міський торговельний комплекс ЗАТ КП "Калинівський ринок", м. Чернівці), м. Київ (торговий комплекс "Троєнщина", ринок Петрівка та інші).

Ділками тіньового бізнесу в обхід митного та податкового законодавства розроблені та реалізуються схеми неконтрольованого державою постачання на внутрішній ринок високоліквідних товарів народного споживання західного виробництва, чим завдається значна шкода державі у вигляді ненадходження платежів, а також вітчизняному товаровиробникові.

Найбільш поширені способи ухилення від сплати акцизного збору:

· ввезення підакцизних товарів поза митним контролем;

· надходження підакцизних товарів шляхом "перерваного транзиту";

· переміщення одного товару (марки, сорту) під виглядом іншого;

· декларування товарів на фіктивні фірми;

· часткове декларування товару;

· оформлення увозу товарів на реально існуючу фірму на території України без відома посадових осіб цієї фірми;

· заниження митної вартості вантажу;

· переміщення товарів за фіктивними документами, а в окремих випадках без належної документації;

· ввезення товарів під виглядом комплектуючих;

· ввезення продуктів харчування під виглядом сировини для подальшої переробки на давальницькій основі.

Крім упередження фактів незаконного переміщення через кордон України та подальшої реалізації товарів підакцизної групи значна увага приділяється виявленню та ліквідуванню підпільних цехів, які здійснюють виробництво такого роду продукції.

У 2004 році зусиллями підрозділів податкової міліції виявлено та ліквідовано 1073 підпільних цехи, з них 589 цехів з незаконного виготовлення підакцизних товарно-матеріальних цінностей, у тому числі:

з виготовленню фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів – 518, тютюнових виробів – 9, спирту - 1, паливно- мастильних матеріалів – 45, автотранспортних засобів – 11.

Так, у листопаді 2004 року під час вжиття оперативно-розшукових заходів працівниками УПМ ДПА у Київській області у приміщенні ТОВ "Спецтехмонтаж", орендованому приватним підприємцем, виявлено обладнаний ним підпільний цех з розфасовки товарів бакалійної групи з використанням торгової марки "Агропромисловий комплекс "Південний". Під час огляду приміщення вилучено 17 тонн борошна, понад 2 тонни цукру-піску, 13 тонн гречаної крупи та 5 тонн макаронних виробів без документів, що засвідчують походження та якість.

Вилучено більше 9838 тис. акцизних марок, із яких понад 8448 тис. нового та 1390 тис. старого зразків. За незаконне використання акцизних марок та виготовлення горілчаних напоїв порушено 1054 кримінальних справи, знешкоджено 354 підпільних цехи.

Так, на території Красногвардійського заводу “Продовольчих товарів” (АР Крим) припинено незаконне виробництво алкогольної продукції, що здійснювалось на обладнанні ТОВ “Кольбер-Агро”. Під час огляду цеху розливу заводу виявлено та вилучено горілку з етикетками ТОВ “Кольбер-Агро” у кількості 35,7 тис. пляшок на загальну суму 232,1 тис. грн., що марковані підробленими марками акцизного збору нового зразка, та 15,1 тис. літрів купажу. У подальшому у м. Одесі затримано вантажний автомобіль, яким перевозилось 12 тис. пляшок горілки, виготовлених на вказаному підприємстві, із фальсифікованими марками акцизного збору.

Основні злочинні схеми на ринках обігу підакцизних товарів:

1. Ринок спирту та лікеро-горілчаних виробів

За 2004 рік суб’єктам підприємницької діяльності-резидентам України було відпущено спирту всього 13,9 млн. дал, у т.ч. на виготовлення лікеро-горілчаних виробів 7,32 млн. дал, на виробництво винної продукції – 2,24 млн. дал, на виробництво виноматеріалів – 171,8 тис. дал, на виробництво оцту – 706,1 тис. дал, для виготовлення парфумів – 563,8 тис. дал., спирту технічного відпущено 2,01 млн. дал.

Як свідчить аналіз, найбільш характерними способами ухилення від сплати податків суб’єктами підприємницької діяльності, що здійснюють діяльність на ринку алкогольної продукції, є:

- фіктивний експорт спирту

Використовуючи даний спосіб, підприємство оформляє документи (у тому числі шляхом їх підробки) для відправлення спирту за кордон, фактично спирт залишається на території України та використовується для виготовлення нелегальних алкогольних напоїв.

За матеріалами УПМ ДПА у Сумській області порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 212 КК України за фактом порушення податкового законодавства посадовими особами ДП "Попівський експериментальний завод", які при проведенні псевдооперацій з реалізації етилового спирту литовській фірмі "Voyager Distribution Companі Limited" і молдовській - "Multival", шляхом безпідставного використання пільг ухилилися від сплати акцизного збору і податку на додану вартість на суму 8 млн. 697 тис. гривень.

- використання пільгових ставок при отриманні спирту

Серед злочинів на ринку підакцизних товарів найбільш поширеними є злочини, пов’язані з виробництвом та реалізацією алкогольної продукції. Для цього використовується спирт, отриманий за пільговими ставками акцизного збору (під виглядом миючих засобів, виробництва парфумів та технічної продукції, медичних препаратів тощо) з подальшим виготовленням фальсифікованих алкогольних напоїв та несплатою до бюджету належних податків.

За матеріалами УПМ ДПА у Хмельницькій області порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 212, ч.1 ст. 204 КК України відносно посадових осіб “Маниковецького спиртозаводу”, які без відповідного дозволу Департаменту з питань адміністрування акцизного збору та контролю за виробництвом підакцизних товарів ДПА у Хмельницькій області відвантажили ТОВ "Укрбалкан" і ТОВ "Укрхімреактив" технічний спирт під виглядом розчинника для лакофарбних виробів, сплачуючи акцизний збір по пільгових ставках 0,12 грн. за літр, що призвело до ухилення від сплати акцизного збору та податку на додану вартість у сумі 1 млн. 562 тис. гривень.