Смекни!
smekni.com

Поняття і зміст господарського права ТзОВ відповідальність за порушення антимонопольного закон (стр. 4 из 5)

Водночас запровадження державної реєстрації відомчих нормативних актів допомогло виявити окремі прогалини у відомчому нормотворенні. Так, поза межами державної реє­страції опинилися нормативні акти Національного банку України, що регулюють відносини, суб'єктами яких є юри­дичні особи, оскільки державній реєстрації згідно зі ст. 16 Закону «Про банки і банківську діяльність» підлягають лише ті нормативні акти, що регулюють відносини з участю фізи­чних осіб. Виходячи з того, що багато з прийнятих Націо­нальним банком України нормативних актів мають міжві­домчий характер і є обов'язковими не лише для всіх фізич­них, а й для всіх юридичних осіб (ст. 16 Закону «Про банки та банківську діяльність»), було б доцільно поширити режим державної реєстрації, встановлений Указом Президента України від 3 жовтня 1992 р. та постановою Кабінету Мініс­трів України від 28 грудня 1992 р. № 731, на всі акти Націо­нального банку, що мають міжвідомчий характер. Це дало б змогу, крім усього іншого, привести деякі акти НБУ у відпо­відність до вимог, встановлених Єдиною державною систе­мою діловодства, оскільки такі види документів, як листи, телеграми, що їх практикує Національний банк України, є узагальненою назвою різних за змістом документів, що виді­ляються у зв'язку з особливим способом передачі тексту, але не є нормативними актами відомчого характеру, які мо­жуть видаватися, зокрема, у вигляді постанови, наказу, інст­рукції, вказівок тощо.

Незважаючи на встановлений п. 15 Положення про державну реєстрацію нормативних актів... обов'язок роби­ти посилання на номер і дату державної реєстрації норма­тивних актів, що публікуються, деякі засоби масової інформації цього не роблять, чим дезінформують читачів щодо чинності опублікованих актів. За даними Мінюсту України, в 1993 р. було виявлено понад 200 опублікованих у пресі незареєстрованих документів або їх проектів.

Ці та інші упущення в українському законотворенні мають бути враховані новим парламентом України та іншими суб'єктами нормотворчого процесу, якщо ми як держава хо­чемо мати стабільне і добротне законодавство, яке б не лише виконувало роль регулятора суспільних відносин, а й сприяло недопущенню правопорушень суб'єктами господарювання.


2. Одним з найпоширеніших видів господарських това­риств в економічній сфері України є товариства з обмеже­ною відповідальністю.

Відповідно до ст. 50 Закону України «Про господарські товариства» товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими докумен­тами.

Називаючи цей вид товариства товариством “з обмеже­ною відповідальністю”, законодавець не має на увазі об­меження відповідальності товариства як суб'єкта господар­ського права (юридичної особи) якимись певними розміра­ми майна або грошових коштів (наприклад, лише розміром статутного фонду). Насправді йдеться про обмеження відповідальності учасників товариства, які несуть її ризик у межах своїх вкладів до статутного фонду. Установчими документами товариства з обмеженою відповідальністю може бути передбачено, що учасники, які не повністю вне­сли вклади, відповідають за зобов'язаннями товариства та­кож у межах невнесеної частини вкладу.

У товаристві з обмеженою відповідальністю створюєть­ся статутний фонд, розмір якого повинен становити не ме­нше суми, еквівалентної 100 мінімальним заробітним пла­там, виходячи зі ставки мінімальної заробітної плати, дію­чої на момент створення товариства.

Однією з особливостей змісту установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю є те, що вони, крім відомостей, загальних для всіх видів господарських товариств, повинні містити відомості про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів.

До моменту реєстрації товариства з обмеженою відпо­відальністю кожен з учасників зобов'язаний внести не ме­нше 30 відсотків вказаного в установчих документах вкла­ду, що підтверджується документами, виданими банківсь­кою установою.

Учасник зобов'язаний повністю внести свій вклад не пі­зніше одного року після реєстрації товариства.

У часник товариства з обмеженою відповідальністю може за згодою решти учасників відступити свою частку (її частину), одному чи кільком учасникам цього ж товариства, а якщо інше не передбачено установчими документами, то і третім особам. Учасники товариства користуються переважним правом придбання частки учасника, який її відсту­пив, пропорційно їхнім часткам у статутному фонді това­риства, або в іншому, погодженому між ними, розмірі.

У разі передачі частки (її частини) третій особі відбуває­ться одночасний перехід до неї всіх прав та обов'язків, що належали учаснику, який відступив її повністю або частково.

Частка учасника товариства (після повного внесення ним вкладу) може бути придбана самим товариством, яке протягом одного року зобов'язане передати її іншим учас­никам або третім особам.

Будь-який з учасників має право вийти з товариства зі сплатою йому вартості частини майна товариства, пропор­ційної його частці у статутному фонді. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернений пов­ністю або частково в натуральній формі.

Вищим органом товариства з обмеженою відповідальніс­тю є збори учасників, що складаються з учасників або призна­чених ними представників. До компетенції зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю належить:

1) визначення основних напрямів діяльності товариства і затвердження його планів та звітів про їх виконання;

2) внесення змін до статуту товариства;

3) обрання та відкликання членів виконавчого органу та ревізійної комісії;

4) затвердження річних результатів діяльності товарис­тва, звітів і висновків ревізійної комісії, порядку розподілу прибутку;

5) створення, реорганізація та ліквідація дочірніх під­приємств, філій та представництв, затверджених їхніх ста­тутів та положень;

6) винесення рішень про притягнення до майнової від­повідальності посадових осіб товариства;

7) затвердження правил процедури та інших внутрішніх документів товариства, визначення його організаційної структури;

8) встановлення розміру, форми і порядку внесення учасниками додаткових вкладів;

9) вирішення питання про придбання товариством част­ки учасника;

10) виключення учасника з товариства;

11) визначення умов оплати праці службових осіб това­риства;

12) затвердження договорів (угод), укладених на суму, що перевищує вказану в статуті товариства;

13) прийняття рішення про припинення діяльності то­вариства.

Статутом товариства до компетенції зборів учасників можуть бути віднесені й інші питання.

З питань, зазначених у п. 1), 2), 10), у вищому органі необхідна одностайність. З решти питань рішення прийма­ються простою більшістю голосів (учасники мають кіль­кість голосів, пропорційну розміру їхніх часток у статут­ному фонді).

Збори учасників товариства з обмеженою відповідаль­ністю скликаються не рідше двох разів на рік, якщо інше не передбачено установчими документами. Такі збори вважа­ються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів, а з питань, що потребують одностайності, - всі учасники.

У товаристві з обмеженою відповідальністю створюєть­ся виконавчий орган: колегіальний (дирекція) або одноосо­бовий (директор). Дирекцію очолює генеральний директор. Членами виконавчого органу можуть бути також і особи, які не є учасниками товариства.

Дирекція (директор) вирішує всі питання діяльності то­вариства, за винятком тих, що входять до виключної ком­петенції зборів учасників, її повноваження при цьому ви­значені ст. 62 Закону «Про господарські товариства» та установчими документами товариства.

Контроль за діяльністю виконавчого органу товариства з обмеженою відповідальністю здійснює ревізійна комісія, що утворюється зборами учасників товариства з їх числа у кількості не менше трьох осіб, її діяльність регламентована ст. 63 Закону «Про господарські товариства».

Правовий статус, аналогічний статусу товариства з об­меженою відповідальністю, має товариство з додатковою відповідальністю. Особливість його (і головна відмінність від товариства з обмеженою відповідальністю) полягає в тому, що учасники товариства з додатковою відповідальні­стю відповідають за його боргами своїми внесками до ста­тутного фонду, а при недостатності, цих сум - додатково належним їм майном в однаковому для всіх учасників кра­тному розмірі до внеску кожного учасника.

Граничний розмір відповідальності учасників передба­чається в установчих документах.

Повним товариством згідно зі ст. 66 Закону «Про гос­подарські товариства» визнається таке товариство, всі уча­сники якого займаються спільною підприємницькою діяль­ністю і несуть солідарну відповідальність за зобов'язан­нями товариства усім своїм майном.

Повне товариство створюється і діє на підставі установ­чого договору (статуту цей вид товариств не має). Крім за­гальних вимог щодо змісту установчих документів госпо­дарських товариств, установчий договір про повне товарист­во повинен визначати розмір частки кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення вкладів, форму участі у справах товариства. Такі вимоги випливають з особливого


3. Питанням відповідальності за порушення антимонопо­льного законодавства присвячений розділ V Закону «Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності».

Загалом виходячи з уже відомих положень про відпові­дальність у господарському праві та змісту актів антимо­нопольного законодавства за порушення антимонопольно­го законодавства до суб'єктів підприємницької діяльності застосовуються такі види санкцій: