Смекни!
smekni.com

Регистрации актов гражданского состояния (стр. 4 из 4)

18. Реєстрація поновленого запису акта громадянського стану провадиться у окремій книзі реєстрації поновлених актів, а реєстрація поновленого запису акта про народження - у книзі реєстрації поновлених актів про народження.

Другий примірник поновленого запису надсилається до відділу реєстрації актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим, управлінь юстиції обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

19. При встановленні в судовому порядку факту реєстрації акта громадянського стану відділ реєстрації актів громадянського стану реєструє його на підставі рішення суду.

20. За правилами, передбаченими цим розділом, провадиться реєстрація народження, якщо заява про реєстрацію народження надійшла від осіб старше 16 років, на яких запис своєчасно не був складений.

21. Якщо заява про реєстрацію народження надійшла після закінчення року з дня народження дитини і по досягненні нею 16 років, реєстрація народження провадиться відділом реєстрації актів громадянського стану за місцем проживання дитини у книзі реєстрації поновлених записів актів про народження на загальних підставах, як первинна, але після порядкового номера пишеться:

"Реєстрація з пропуском строку". В цих випадках пред'являється довідка лікувального закладу про народження, а також довідка з місця проживання дитини.

IV. Анулювання записів актів громадянського стану

22. Анулювання поновлених або повторно складених записів актів громадянського стану у разі виявлення первинного запису і при відсутності спору між заінтересованими особами провадиться органами реєстрації актів громадянського стану.

При наявності спору між заінтересованими особами питання анулювання повторних або повторно складених записів вирішуються у судовому порядку.

Первинний запис акта громадянського стану анулюється на підставі рішення суду, за винятком випадків, коли шлюб був розірваний у зв'язку з оголошенням в установленому законом порядку одного з подружжя безвісно відсутнім. При скасуванні рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою і поновленні шлюбу запис акта про розірвання шлюбу анулюється органом реєстрації актів громадянського стану, в якому знаходиться цей запис.

23. Запис акта громадянського стану може бути анульований при надходженні до органу реєстрації актів громадянського стану копії відповідного рішення суду та за заявою заінтересованих осіб, а поновлений чи повторно складений запис - також з ініціативи органів реєстрації актів громадянського стану, які виявили первинний запис.

24. Анулювання записів актів громадянського стану на підставі рішення суду, а також у випадках, передбачених абзацом третім пункту 22 цього Положення; провадиться органами реєстрації актів громадянського стану без складання висновку. В інших випадках складання висновку обов'язкове.

25. Висновок про анулювання запису акта громадянського стану або про відмову в цьому складається за місцем знаходження поновленого або повторно складеного запису відділом реєстрації актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим, управлінь юстиції обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

26. Про анулювання запису акта громадянського стану повідомляються особи, за заявами яких був зареєстрований акт громадянського стану, та відділ реєстрації актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим, управлінь юстиції обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

V. Порядок і строки зберігання актових книг

27. Перші примірники книг реєстрації актів громадянського стану, складені на території даного району (міста), а також метричні книги, складені до утворення органів запису актів

громадянського стану, зберігаються в архіві районного (міського) відділу реєстрації актів громадянського стану.

28. Другі примірники книг реєстрації актів громадянського стану та метричні книги, складені на території Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя, зберігаються відповідно в

архівах відділів реєстрації актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим, управлінь юстиції обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

29. Перші примірники записів актів громадянського стану разом з документами, які були підставою для реєстрації і надійшли з Міністерства закордонних справ, дипломатичних представництв та консульських установ України, зберігаються у відділі реєстрації актів громадянського стану управління юстиції Київської міської державної адміністрації, а другі - у відділі реєстрації актів громадянського стану управління юстиції Київської обласної

державної адміністрації.

30. Книги реєстрації актів громадянського стану і метричні книги зберігаються у відділах реєстрації актів громадянського стану протягом 75 років з часу їх складання. По закінченні цього строку книги передаються на зберігання в державний архів.

31. Документи, на підставі яких вносяться зміни, доповнення та виправлення у записи актів громадянського стану згідно з пунктом 8 цього Положення, а також документи, на підставі яких поновлено втрачений запис або анульовано запис, матеріали перевірок, висновки органів реєстрації актів громадянського стану зберігаються протягом 5 років у відділі реєстрації актів громадянського стану, який вніс зміну, доповнення та виправлення у запис, зареєстрував поновлений запис або анулював запис.

По закінченні вказаного строку документи, матеріали та висновки знищуються в установленому порядку.

32. Умови зберігання книг реєстрації актів громадянського стану і метричних книг в органах реєстрації актів громадянського стану, а також порядок передачі цих книг в державний архів на зберігання визначаються за погодженням з Головним архівним управлінням при Кабінеті Міністрів України.

СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ:

· Конституция Украины

· Гражданский кодекс Украины

· Кодекс о браке и семье Украины

· Постанова Верховної Ради України від 26 червня 1992 року N 2503-12

·

Закон України «Про громадянство України» ( 1636-12 )