Смекни!
smekni.com

Шпаргалки з курсу Теорія і методіка журналістської творчості ГЕК (стр. 5 из 5)

ст. 6 Діяльність друк. ЗМІ – це збирання, творення, редагування, підготовка інф-ції до друку та видання з метою її поширення серед читачів.

ст.7 Суб=єкти діяль-ті ЗМІ – засновник, співзасновник, редактор, редколегія, редакція, трудовий колектив, жур. колектив, автор, видавець, розповсюджувач.

ст.22 Статус редакції ЗМІ визначає виробничі, майнові, та інші умови діяльн-ті. Затверджується засновником або співзасновниками відповідно до чинного законодавства.

58 Планування в редакції

Плануваня – основа правильної орг-ції роботи в ред-ції. Ціль пл-ня – випуск такої газети, де як і в окремому номері, так і в усіх номерах висвітлювалося б якомога більше тематичних зрізів життя, була жанрова різноманітність.

Вимоги до пл-ня: 1)врахування особливостей госп. і культ. розвитку регіону, ле виходить випуск 2)увага до планів роботи засновника, якщо їм не є сам колектив ред-ції 3)план передбачає основні теми, проблеми, над якими ред-ція буде працювати, намічаються терміни та виконавці 4)врахування участі позаштатних авторів 5)передбачення жанрів або форм подачі інф-ції.

Для кожного типу газет – свій порядок пл-ня, який залежить від структури ред-ції, штатного розкладу, завдань колектива, періодичності та обсягу вид-ня.

Для центр. та обл. газет типова схема – складання місячніх чи трьохмісячних планів відділів (перспективний план), тижневий заг-ред план, план номеру (оперативний план), тематичний план.

Для міських і рай. газет (вихід 3-4 р. на тиждень) не завжди поділяють тематику на відділи, тому всі плани зазвичай складаються як заг-ред-ні.

Тематичний план – теми осн. виступів г-ти, жанри, форми, способи подачі мат-лів на шпальтах.

Місячний план – спочатку виписують майбутні рубрики і розділи, потім окремі тематичні полоси, постійні розділи і рубрикм (1-3 р. на тиждень, потім ті, що 1-2 р. на місяць, на 3 місяці)

Тижневий план – включає щойно знайдені теми, іноді він календарний. Завідуючі відділами повідомляють відповід. секретарю про власні плани і пропозиції на наступ. тиждень, після чого створюється заг-ред план.

Плани кампанії – від відділів ред-ції на період великих політичних., спорт., господар. заходів. На основі тематичного плану проведення кампанії.

План цільового номеру – під час великих свят або подій.

Темат. і тижневий плани створюють модель структури газети на найближчий квартал, що у загальних рисах дозволяє також визначити структуру того чи іншого номеру, його схему. Але конкр. стуктура номера вимальовується лише в оперативному плані.