Смекни!
smekni.com

Аналіз художньо-технічного оформлення видання (стр. 2 из 2)

Ще одним типом текстів методичного апарату є висновки. Вони також заверстані із втяжкою. У висновках застосовано гарнітуру Times курсивного написання. Кегель шрифта не відрізняється від основного. Лише саме слово ВИСНОВКИ зазначено прописними літерами курсивного написання та півжирного насичення.

Також виділяється ще такий тип текстів як «Запитання і завдання». Знову ж таки ці тексти верстаються із втяжкою. Гарнітура належить до сімейства рубаних, а кегель – восьмий. Для рубрики «Запитання і завдання» характерними є також умовні позначки у вигляді сонечок, які мають три різних кольори – синій, жовтий та червоний. Ці позначки пояснюються у методичній передмові, тож учень, який із нею ознайомився буде знати, що колір позначає рівень складності запитань (відповідно синій легший, червоний – найскладніший).

Ну і звичайно важко не зауважити, що перед початком кожного параграфу зазначається нумерований список питань, відповідь на які учень зможе знайти у самому тексті. Ці запитання подано із втяжкою та складено шрифтом основного тексту, але курсивного написання, що привертає увагу.

Загалом шрифтове вирішення видання є досить непоганим. У тексті немає перенасичень шрифтами різних гарнітур. Текст є читабельним, а це основна вимога до нього з точки зору технічного виконання. Звичайно заголовки різних типів рубрик візуально відрізняються між собою, але рубрики однакового порядку оформлені однотипно, що також є важливим.

Шпальти на яких розміщено текст можна віднести до економічних, адже береги порівняно із самим розміром шпальти є помітно малими. Це доцільно і пояснюється тим, що завдяки збільшенню корисної площі на сторінці зменшується обсяг видань і книга не буде такою масивною та важкою для учня і також буде економічно вигідною для видавництва.

Також не менш важливим елементом на шпальті є колонцифра. Це обов’язковий елемент кожного видання, без якого ми не можемо уявити сучасну книгу. Цей елемент виконує важливу роль у пошуку інформації у виданні за змістом. Колонцифри у цьому виданні розміщені по центру рядка внизу шпальти.

Способом унаочнення інформації та в певній мірі прикрасою видання є ілюстративний матеріал. У цьому виданні ілюстрацій є досить багато, усі вони багатофарбові. В основному це є науково-пізнавальні ілюстрації (як предметні так і умовні). Факт наявності великої кількості таких ілюстрацій можна пояснити тим, що предмет вивчення цього підручника – це географія різних куточків світу, у яких середньостатистичний учень восьмого класу не бував і для унаочнення та бодай уявлення про ці країни подано багато зображень краєвидів, рельєфних форм і об’єктів промисловості різних країн. Також зображено карти, різноманітні графіки та діаграми. Загалом у виданні вміщено 153 ілюстрації.

У виданні присутні одночасно кілька видів верстки ілюстрацій. Насамперед є ілюстрації, які верстають на повний формат шпальти. Вони називаються сторінковими. При цьому ілюстрація не виходить на береги. У виданні присутня лише одна ілюстрація на розворот на сторінках 262 – 263. Також є багато ілюстрацій які заверстані так званою відкритою версткою. Вони становлять переважаючу більшість ілюстративного матеріалу.

До кожної ілюстрації додано обов’язково підрисунковий підпис, який у свою чергу може містити пояснення деталей ілюстрації – так звану експлікацію. Підпис починається однотипно у кожній ілюстрації словом Мал. і вказується номер ілюстрації. Нумерація ілюстрацій наскрізна і вони розміщуються безпосередньо поруч із текстовим матеріалом до якого вони стосуються.

Загальне враження від ілюстративного матеріалу позитивне. Ілюстрації якісно надруковані, кольори яскраві, немає нечітких деталей, які можуть ускладнити розуміння зображення.

Проаналізувавши художньо-технічне оформлення видання, можна зробити висновок, що загалом видання оформлено непогано, але і не бездоганно. Все ж є деякі недоліки, які було виявлено та зазначено у контрольній роботі. При підготовці видання до друку редактор повинен звертати увагу на усі без виключення аспекти художньо-технічного оформлення, адже якщо воно виконано грамотно та зі смаком – видання буде читабельним та зручним для майбутнього користувача.


Список використаної літератури

1. Валуєнко Б.В. Архітектура книги. – К.: Мистецтво, 1976

2. Гавенко С., Кулік Л., Мартинюк М. Конструкція книги. – Львів, 1999

3. Сава В. І. Основи техніки творення книги: навч. посібник. – Львів: Каменяр, 2000. – 136 с.

4. ДСТУ 3003-95. Технологія поліграфічних процесів. Терміни та визначення.

5. ДСТУ 3018-95. Видання. Поліграфічне виконання. Терміни та визначення.