Смекни!
smekni.com

Перша друкована газета Росії - "Ведомости" (стр. 2 из 2)

Гутенберг вирішив надрукувати ,,Біблію", величезну на ті часи книгу, два томи якої мали 1282 сторінки. Вдень і вночі працював винахідник, не думаючи про відпочинок, не шкодуючи сил. Він надрукував понад сто п’ятдесят примірників ,,Біблії". В першій половині XV століття ця цифра здавалася просто неймовірною.

Як же вдалося Гутенбергу зробити чудо – винайти книгодрукування, - яке Карл Маркс поставив поряд з великим відкриттями - компасом, порохом і автоматичним годинником?

Багато років віддав Гутенберг улюбленій справі. Але йому все одно не пощастило довести до кінця свої задуми. Та як могло бути інакше! Адже великому винахіднику ніхто не допомагав у важкій кропіткій роботі, ніхто не йняв віри у його відкриття. Життя Гутенберга минало в злиднях і поневіряннях.

Гутенберга весь час оточували підлі, заздрісні люди, які намагалися привласнити його працю. І це їм мало не вдалося. Лише випадково взнали нащадки ім’я автора винаходу, розкрили правду про славетне відкриття. В цьому допоміг їм напис, зроблений 1505 року на одній із книг: ,,1450 року в Майнці винайдено талановитим Гутенбергом дивовижне друкарське мистецтво".

В Росії перші книги й листівки видрукував у середині XVI століття Іван Федоров. Спочатку він відкрив друкарню в Москві. Але талановитому ,,друкареві книг, до того небачених", недовго довелося жити в столиці. Вороги Федорова - церковники – звинуватили його єресі запропонували кинути друкарню та взятися за хліборобство.

,,Не випало мені, - писав Федоров у відповідь церковникам, - в оранні та сіянні життя своє коротати; адже замість рала в мене ремесло художнє, замість зерна житнього – духовні зерна належить мені по світу розсівати".

Проте Іван Федоров змушений був залишити Москву й переїхати до Львова. Тут 25 лютого 1574 року він видав першу на Україні друковану книгу ,,Апостол". Потім Федоров заснував друкарню у волинському місті Острозі. Біля неї згодом виросло ще кілька друкарень. З цього й почала розвиватися друкарська справа на Україні.

У Москві ж на місці першої друкарні Федорова виник ,,Печатный двор", де друкували книги.

Швидко росли друкарні й по інших містах. А разом з ними створювались масові друковані газети, журнали.

Перша друкована газета в Росії ,,Відомості"

У XVIII столітті Росія розпочала тяжку й виснажливу війну із Швецією. Тривала вона понад двадцять років. Щоб забезпечити своїй державі вихід до Балтійського моря, російські війська, очолювані Петром І, відвойовували у ворога землі, які спредвіку належали Росії.

1709 року шведський король Карл XII вирішив завдати росіянам удару в самісіньке серце й рушив на Москву. Війська Петра І зустріли ворога біля Полтави. Пам’ятаєте, як розповідає про це О.С.Пушкін у поемі ,,Полтава":

І грянув бій, Полтавський бій!

В огні, під градом розпашілим,

Жива стіна йде кроком смілим,

Над збитим строєм свіжий стрій

штики змикає. Ніби туча,

Кіннота вимчалась летюча

І, повна шалу, згаряча

Січе, рубає з-за плеча.

Падуть на мертвих мертві люди,

Чавунні ядра звідусюди

Скакають, нібито живі,

Здіймають пил, шиплять в крові.

(Переклад з російської А.Малишка та М.Рильського)

О.С.Пушкін подав хвилюючу картину великої битви. А звідки поет черпав відомості для свого твору? Звичайно, з офіційних документів, спогадів сучасників, а також, слід гадати, і з матеріалів газети ,,Відомості".

,,Ведомости" - перша російська друкована газета. Створена вона 1702 року. Багато матеріалів для неї редагував сам Петро І. Він же написав для газети кореспонденцію про історичну перемогу російських військ над шведами.

В Росії ,,Ведомости"- родоначальниця періодичної преси. В указі про друкування газети, в традиції свого часу, вона іменувалася докладно і патетично: ,,Відомості про військові та інші справи, гідні знання і пам’яті..."

Як свідок подій, Петро І дав діловий, точний опис ,,дуже превеликої і нескінченної вікторії". Петро І вказував, що перемогу було завойовано завдяки надзвичайній хоробрості російських солдатів, які полонили шведських фельдмаршалів і генералів, ,,кілька тисяч офіцерів і рядових...", а ,,за рештою розбитих противників" організували погоню.

Петро І любив і цінував ,,Ведомости". В газеті він убачав могутній засіб, за допомогою можна впливати на читачів. В Указі про випуск газети було сказано: ,,Куранты", по-нашому ,,Ведомости", на Печатнім дворі друкувати ті друковані ,,Ведомости"… продавати в світ по належній ціні”.

Ціна й справді була ,,належною” – від двох до восьми грошів (мідна монета) за номер. Це було дуже дорого на ті часи, тому газета виявилась малодоступною для багатьох читачів. І все ж таки вона відіграла велику роль у громадському житті.

Невеличкі аркуші, менші за сторінки, містили багато цікавих і важливих повідомлень: про військові баталії, виливання гармат, виготовлення пороху, розвиток наук, новини з сусідніх держав…Петро І доводив, що через газету потрібно вселяти в читачів упевненість у зростанні могутності Росії, в її перемозі над ворогами.

,,Ведомости” друкувалися спочатку в Москві, а потім у Петербурзі. Газета мала від двох до дванадцяти сторінок, окремі номери її виходили тиражем до чотирьох тисяч примірників. Редакції на той час не було, а випускав газету ентузіаст нової справи Борис Волков. Згодом на допомогу йому дали ще одного працівника – Якова Синявіна.

Безпосередньо участь у випуску ,,Ведомостей” брав Петро І. Він сам переглядав голландські газети й відбирав матеріали, які варто було перекладати на російську мову. Він же визначив, про які події в своїй країні потрібно розповісти читачам.

Борис Волков піклувався про те, щоб у газету надходили свіжі новини. Часто газета страждала через неоперативність друкарні, і тоді Волков писав гнівні листи. Запізнілі газети, вказував він, ,,не сприймуть за новини, а за який – набудь меморій для істориків”.

З випуском газети ,,Ведомости” в Росії починається епоха друкованих газет.


Використана література

1. ,,Твій друг – газета”, м. Київ, 1961 р. А.К.Рябокляч, Л.Г.Дахненко, М.І.Марущинець, А.Т.Вишняк, Р.М.Зарембовська, В.Л.Ніколенко 6-25 ст.

2. ,,Універсальна енциклопедія”, м. Київ, 2003 р. О.Коваль, М.Попович, І.Дзюба.

3. ,,Основи журналістики”, І.Л. Михайлин