Смекни!
smekni.com

Новітні інформаційні жанри (стр. 3 из 3)

У розгляд технології коментаря включається і характеристика ознак його заголовків. Заголовок коментаря, як і заголовок будь-якого іншого тексту, сигналізує про характерність публікації. Він знаходиться в тісному зв'язку побудови та способом коментаря. Часто при цьому мова йде про коротке оформлене питання. Характерним представляється часте використання пропозицій або тез (висновків). Іноді заголовок включає в себе головний аргумент, рідше - цікаву деталь. Він може також виявляти один з головних способів коментування, застосований автором, наприклад, протиставлення. Заголовок коментарю відображає перш за все подію або пов'язану з ним ситуацію, процес, тенденцію, завдання, шляхи їх вирішення, оцінку. Він може позначати й взаємозв'язок або відображати полемічну спрямованість коментаря.

Отже, описані основні положення підготовки коментаря обумовлені функціонально, вони прямо випливають на завдання цього жанру, визначаються внутрішньою його логікою, логікою значення в його основі доказового міркування. Це представляє високі вимоги до логіки мислення, логіки дій коментатора. Беручи до уваги швидкість, з якою повинні готуватися коментарі, цей жанр вимагає від автора високого самоконтролю, професійного самовдосконалення.

КОЛУМНІСТИКА

Оскільки колумністика зараз переживає процес бурхливого розвитку, у нас є незвичайна можливість вивчати еволюцію жанру. У цьому випадку дослідник повинен говорити не про створення принципово нового артефакту, а про процес адаптивного перетворення. Американські дослідники Джеймісон і Міллер, вивчаючи створення нових жанрів, припустили, що вивчення риторичних нововведень у жанровій області повинно починатися з пошуку «генів», успадкованих від родових жанрів. Наприклад, президентська інавгураційна промова може повністю бути зрозуміла як жанр тільки в тому випадку, якщо розглянути в ній залишки жанру проповіді (Miller CR, Shepherd D. Blogging as Social Action: A Genre Analysis of the Weblog).

Колумністика, якщо дивитися з цієї точки зору, ввібрала риси багатьох жанрів. Найбільш впливовий предок колумністики - це жанр есе, починаючи з "найчистішою" його форми - есе Монтеня. Жанр есе найбільш повно характеризує особистість автора - журналіста. Найголовнішим є прогресуюча персоніфікація всіх явищ і подій дійсності.

Авторська колонка - це те місце, де автору дозволено висловити приватну думку, опублікувати результати осмислення свого особистого досвіду. І спрямованість в першу чергу «у себе» до неї прийшла від есе. Далі, серед предків колумністики ми знаходимо щоденник письменника. Щоденник заповідав колонці регулярність і пошаговість, найглибше особистісне начало, коли значна частина того, про що пише колумніст, ґрунтується на особистому досвіді, події його приватної біографії, а також особливу форму щирості, якусь не підцензурній, коли автор - колумніст висловлює свою думку, часто не збігається з думкою свого видання, із загальноприйнятою думкою. Не увійшла в цю спадщину, мабуть, тільки щоденникова свобода - у своєму щоденнику можна написати три рази на день, а можна раз на місяць, можна заповнити п'ять сторінок, а можна черкнути три рядки.

Серед предків колонки варто назвати також редакційну статтю, яка передала колонці (точніше, її підвиду - колонці редактора) завдання звертати увагу аудиторії на найважливіші (з точки зору того чи іншого ЗМІ) актуальні явища сучасного життя і виражати відношення, позицію видань до цих явищ.

Від памфлету до колонки перейшов у вживання набір прийомів (полемічність, гіпербола, іронія, сарказм), що дозволяють оголити і висунути на перший план ідейні настанови автора, викрити чужі автору думки, доктрини, подання інших політичних переконань і дій.


Висновок

В наш час журналістика досягла великого підйому в розвитку новітніх інформаційних жанрів. З’явились такі види, як коментар та колонка. Новий різновид подачі інформації – колумністика, жанр де що схожий на есе. Дає можливість Введено авторську колонку в якій читач може висловлювати свої думки. В останні роки інтерес до слова, закріпленому за певним суб'єктом висловлювання, безсумнівно зростає: розмірковують аудиторія шукає в інформаційному просторі роздумуючи автора. Все це підвищує інтерес до різних жанрів, особистісне начало в яких стає більш переконливим для аудиторії, ніж початок інформативне. Саме в цих умовах зростає роль таких жанрів, як коментар і колонка. І саме вони приймають на себе функції застарілих, відходять на другий план, жанрів (таких як передова стаття, памфлет, фейлетон тощо) і, відповідно, частково запозичують їх ознаки, прийоми, за допомогою яких ці функції реалізуються.

Список використаної літератури

1. Капелюшний А. Практичний посібник – довідник журналіста. – Л: ПАІС, 2004

2. Михайлик І. Журналістика як всесвіт. – Х: Прапор, 2008

3. Лось Й. Публіцистика й тенденції розвитку світу. – Л: ПАІС, 2008

4. Публіцистика. Масова комунікація. Медіа – енциклопедія. – К: Академія Української Преси , 2007

5. Ярцева С. Колонка: генеалогия жанра / С. Ярцева // Материалы всероссийской научно-практической конференции «Проблемы массовой коммуникации: новые подходы», 29-31 октября 2008 г. Под ред. проф. В.В. Тулупова. -Воронеж: Факультет журналистикиВГУ.
http://www.jour.vsu.ru/archiv/editions/thesis/thesis.html