Смекни!
smekni.com

Радіо в системі засобів масової комунікації, вплив радіопередач на різні соціальні групи слухачів (стр. 2 из 5)

Українське радіо розпочало іномовлення англійською мовою. Нині Всесвітня служба “Радіо Україна” веде передачі для зарубіжних слухачів 50 країн українською, англійською, німецькою та румунською мовами загальним обсягом понад 30 годин на добу. Створено Республіканський будинок радіомовлення і звукозапису (Київ).

У 1990 році 5 грудня Держтелерадіо України видало посвідчення № 1 про реєстрацію першої в Україні недержавної телекомпанії (засновник - творчо-виробниче об’єднання “ТБ-Старт”). До 22 лютого 1994 року (дати вступу в дію Закону України “Про телебачення і радіомовлення”) Держтелерадіо і його обласні підрозділи видали близько двохсот реєстраційних посвідчень на право діяльності в сфері телебачення і радіо мовлення недержавним телерадіокомпаніям (студіям, редакціям). Далі Верховна Рада України прийняла Закон “Про телебачення і радіомовлення” 21 грудня 1993 року,

16 листопада 1994 ріку в зв'язку з 70-річчям початку радіомовлення в Україні (1924 р.) Указом Президента України встановлено професійне свято - День працівників радіо, телебачення і зв'язку. А вже 1995 року, 3 січня вийшов Указ Президента України “Про вдосконалення управління державним телебаченням і радіомовленням України”. Ним створено Державний комітет телебачення і радіомовлення України (Держтелерадіо України) - повноважний орган управління державним телебаченням і радіомовленням України. На виконання Указу Президента Кабінет Міністрів України на базі ліквідованої Держтелерадіокомпанії створив Національну телекомпанію України і Національну радіокомпанію України, Київську і Севастопольську державні регіональні та обласні телерадіокомпанії, підпорядкувавши їх Держтелерадіо України. Потім, 15 грудня 1999року,: Указ Президента України “Про зміни у структурі центральних органів виконавчої влади” - створено Державний комітет інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України - на базі Державного комітету інформаційної політики України та Державного комітету України по телебаченню і радіомовленню.

2000, 25 липня: Указ Президента України “Про Державний комітет інформаційної політики телебачення і радіомовлення” – затверджено Положення про Державний комітет інформаційної політики, телебачення і радіомовлення.

2003, 31 січня: Указ Президента України “Про перейменування Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України” – у Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

2004, 1 січня: Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення зареєстровано 1100 телерадіоорганізацій усіх форм власності, з яких 30 – державних.

Отже, саме за допомогою розвитку та поширенню мас-медіа серед різних категорій населення пропагуються певні ціннісні установки, світоглядні стереотипи та моделі поведінки, внаслідок чого спільні смаки і форми “культурного споживання” поширюються як серед привілейованих, так і малозабезпечених категорій населення. Як бачимо радіо, яке є складовою частиною ЗМК, активно увійшло у наше сучасне життя і користується неабиякою популярністю та набуває все більших обеотів. Це особливо видно по кількості прийнятих законів, указів та кількості зараестрованих телерадіоорганізацій. Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення до єдиного реєстру внесено близько 800 телерадіоорганізацій, з яких лише 28 є державними.

1.2 Світові тенденції розвитку радіомовлення

радіомовлення соціальний масовий інформація

Радіо існує у багатьох країнах світу та набуває своє популярності. Навіть попри нашого бажання ми вимушені нав’язливо слухати, те що нам пропонують у ефірі, бо радіо супроводжує нас усюди: у транспорті, на роботі, навчанні, вдома – звучить і сприймається у фоновому режимі та діє на підсвідомість різних верств нселення. Розглянемо світові тенденції розвитку радіомовлення.

Ватиканське Радіо відкрите у 1931 році, після двох років будівництва (під керівництвом Гуль'єльмо Марконі). Українські програми в ефірі з 1939 року. Передаючий центр в Санта-Марія-ді-Галерія, з якого й досі ведеться мовлення, відкритий у жовтні 1957 року. На сьогоднішній день штат співпрацівників радіостанції складає близько 400 чоловік. На коротких хвилях мовлення ведеться 35 мовами.

Всесвітня служба Бі-Бі-Сі заснована 18 жовтня 1922 року. Передачі на коротких хвилях для аудиторії за кордоном (Empire Service) розпочались 11 листопада 1927 року. Українські програми в ефірі з 1 червня 1992 року. Бі-Бі-Сі має своє бюро й студії в Києві. Зараз мовлення ведеться 33 мовами світу.

Міжнародне Італійське Радіо. У 1930 році Гульєльмо Марконі особисто працював над проектом встановлення у розташованій неподалік Риму місцевості Прато Смеральдо першого на території Італії короткохвильового передавача. Через чотири роки тут же були встановлені ще два передавачі, що дозволило розпочати регулярну трансляцію передач для країн Північної Америки. У 1938 році, завдяки встановленню шести нових передавачів, була завершена організація короткохвильового Радіоцентру в Прато Смеральдо (передачі звідти велись до 1 жовтня 2007 року). Після вступу Італії у війну трансляція передач на коротких хвилях була припинена згідно угоди про перемир'я, підписаної союзниками 8 вересня 1943 року. Однак вже 3 вересня 1946 року розпочався період поступового поновлення міжнародних радіопередач. Першими вийшли до ефіру передачі італійською, іспанською, португальською, французькою та англійською мовами. Новини українською мовою вийшли в ефір 5 жовтня 1950 року. 1 жовтня 2007 року трансляції на коротких хвилях були скасовані. Остання передача тут або тут.

Голос Біблії. Радіостанція заснована Дж. Отісом у 1979 році під назвою “Голос Надії", мовлення велось здебільшого з території Лівану. Пізніше станція отримала нову назву - High Adventure Ministries, а в 2002 році - Bible Voice Broadcasting Network. На коротких хвилях мовлення ведеться близько 30 мовами.

Міжнародне Канадське Радіо. У 1942 році був створений міжнародний відділ Канадської Мовної Корпорації. Перша тестова передача вийшла до ефіру 25 грудня 1944 року. У 1950 році мовлення велося вже 16 мовами. Передачі українською мовою в ефірі з вересня 1952 року. Свою сучасну назву (Radio Canada International) станція отримала у 1972 році. У 2001 році обсяг українського мовлення був зменшений, зникло багато тематичних передач, а 30 листопада 2004 року були припинені короткохвильові трансляції (знову в ефірі з 25 березня 2007). Зараз RCI веде мовлення 9 мовами.

Німецька хвиля. Регулярні короткохвильові програми іномовлення Німеччини під назвою “Weltrundfunksender” розпочались 26 серпня 1929 року. Сучасна “Німецька хвиля” німецькою мовою вперше вийшла в ефір 3 травня 1953 року. Програми іншими мовами в ефірі з жовтня 1954 року. У 1962 році розпочались передачі багатьма східноєвропейськими мовами (російською, польською, чеською таін.). З 1953 до 2003 року станція знаходилась в місті Кельн. Українська служба заснована 27 березня 2000 року. Зараз передачі ведуться 31 мовою (у тому числі 19 мовами на коротких хвилях).

Польське Радіо для Закордону.Передачі розпочались у 1936 році. Українська редакція працює з 1992 року. З 29 жовтня 2006 року радіостанція ретранслює свої програми тільки через передавачі за межами Польщі. Сучасну назву (“Польське Радіо для Закордону”) станція отримала в січні 2007 року. Зараз мовлення ведеться 7 мовами.

Всесвітня служба Радіо Румунія. Експериментальні передачі з Румунії іноземними мовами розпочались у 1927 році. Перші нерегулярні передачі українською мовою виходили в ефір підчас Другої Світової Війни. Здебільшого вони мали пропагандистський характер. Регулярні україномовні програми в ефірі з 25 вересня 1994 року. Зараз мовлення ведеться 12 мовами.

“Голос Америки” вперше вийшов до ефіру 24 лютого 1942 року німецькою мовою через передавачі Бі-Бі-Сі. Передачі для слухачів в Україні в ефірі з 1949 року. За останні 5 років обсяг мовлення українською зменшився з 2 годин до 30 хвилин на добу, тобто в 4 рази. Зараз мовлення ведеться 45 мовами.

Голос Анд. “День народження” радіостанції - 25 грудня 1931 року. Заснував станцію проповідник Кларенс Уеслей Джонс. Назва НСJB походить від "Hoy Christo Jesus Bendice" ("Сьогодні Ісус Хрістос благословляє"). Точна дата початку мовлення українською невідома, але в 1970-і роки такі передачі вже були. Довгий час їх готував Андрій Ралєк. 1 травня 1999 року (у зв'язку з фінансовими труднощами) відділ мовлення на країни колишнього СРСР переїхав до міста Барнтруп (Німеччина).

Радіо Будапешт. Перша програма Угорського Радіо для закордонної аудиторії вийшла до ефіру в 1934 році. В 1949 році починається історія "Радіо Будапешт" в тому вигляді, в якому воно проіснувало наступні 58 років. Українська редакція заснована в 1994 році. В 2002 концепція іномовлення була змінена, знов були відкриті служби мовлення французькою, італійською та іспанською; натомість, через деякий час передачі румунською, сербською, словацькою, хорватською та українською мовами були скасовані. Остання передача українською мовою вийшла до ефіру 17 грудня 2002 року. 30 червня 2007 були скасовані трансляції іноземними мовами і зараз на коротких хвилях ретранслюється лише 1-а програма Угорського Радіо Kossuth Radio.

Всесвітня служба Радіо Україна. Програми для діаспори розпочались у 1950 році. Зараз мовлення ведеться 4 мовами, окрім української це: англійська (з 1952), німецька (з 1966) та румунська (з 1970).

ТрансСвітове Радіо - Україна (тоді під назвою “Голос Танжеру”) вперше вийшло до ефіру 22 лютого 1954 року через передавач в Марокко з передачами англійською та іспанською мовами. Свою сучасну назву радіостанція отримала в 1960 році після переїзду до Монте-Карло (Монако). Перша передача ТрансСвітового Радіо українською мовою (“Через Біблію до Бога”) вийшла до ефіру 30 березня 1992 року через передавач у Монте-Карло. Спочатку передачі записувались в студії ТрансСвітового Радіо у м. Брест (Білорусь), а з лютого 1993 року - у Києві (комплекс церкви “Будинок Євангелія”). З вересня 1999 року редакція знаходиться за адресою: вул. Хорольська, 30. Зараз TWR веде мовлення близько 180 мовами та діалектами світу.