Смекни!
smekni.com

World Wide Web и HTML /Укр./ (стр. 2 из 7)

Програма NCSA Mosaic була створена в Національному Центрі Суперкомп'ютерних Додатків Університету штату Іллінойс в Урбана-Шампейн на початку 1993 року групою програмістів, очолюваних студентом на ім'я Марк Андреєссен. У той час Mosaic була єдиною програмою перегляду, написаною на професійному рівні, дружньою по відношенню до користувача і працюючою на багатьох типах комп'ютерів. Не викликає сумнівів, що саме Mosaic відкрила World Wide Web для більшості користувачів. У цей час в NCSA група розробників (в основному, студентів старших курсів) продовжує трудитися над новими версіями Mosaic, незважаючи на те, що по своїх можливостях ця програма вже істотно поступається більш новим програмам. Mosaic є некомерційним програмним продуктом, доступним для користувачів безкоштовно. Початковий код програми Mosaic відкритий і активно використовується розробниками багатьох інших програм перегляду.

Netscape Navigator (скорочено - Netscape) - це в даний момент, мабуть, найбільш популярна програма перегляду, яка працює на тих же типах комп'ютерів, що і Mosaic. Netscape - програма компанії Netscape Communications Corporation, заснованої на початку 1994 року Джимом Кларком, який в свій час заснував велику компанію Silicon Graphics, знамениту своїми графічними станціями. Джиму Кларку вдалося переманити в Netscape Communications Corporation первинних розробників програми Mosaic з Іллінойса, в тому числі і самого Марка Андреєссена. Netscape - це комерційний продукт, за користування яким треба платити. Однак, для користувачів в університетах Netscape доступна безкоштовно. Крім версій, робота над якими завершена, компанія періодично випускає відлагоджувальні версії Netscape (так звані бета-версії), якими можна користуватися безкоштовно до настання певної дати, після якої програма перестає функціонувати.

Microsoft Internet Explorer (скорочено - IE) - витвір фірми Microsoft Corporation. По функціональних можливостях і зручності використання IE приблизно еквівалентний згаданій вище програмі Netscape Navigator. На відміну від останньої, IE працює на значно меншій кількості комп'ютерних платформ. IE розповсюджується безкоштовно для всіх користувачів.

Крім Mosaic, Netscape і IE, варто згадати такі програми як Lynx, IBM Web Explorer і AOL Browser.

Аналіз доступу на сервер Engineering показує, що найбільш широко використовується Netscape Navigator. У цей час між Microsoft Corporation і Netscape Corporation йде найгостріша боротьба за першість на ринку програмного забезпечення для Internet, і певно, що Microsoft незабаром істотно потіснить Netscape і інших своїх конкурентів.

1.5. Основні команди програм перегляду

Віконний інтерфейс графічних програм перегляду простий і інтуїтивно зрозумілий всім користувачам, знайомим з Microsoft Windows. У смузі заголовка вікна, яка розташовується вздовж верхнього кордону вікна, виводиться назва програми перегляду - Netscape - і назва поточного документа. Далі у верхній частині вікна розташовані елементи управління програмою: меню і екранні кнопки. Велику частину вікна займає власне область, в якій виводиться зміст WWW-документів, що переглядаються. У нижній частині вікна розташований рядок стану. У цьому рядку Netscape відображає таку інформацію, як, наприклад, процентну частку від повного розміру файла, що завантажується в даний момент або URL документа, на який вказує гіпертекст, якщо курсор миші вмістити на відповідну дільницю документа.

У таблиці нижче приведені команди, необхідні для виконання найпростіших дій при перегляді документів в WWW при допомозі Netscape Navigator 3.0. Система команд і меню в інших графічних програмах не набагато відрізняється від прийнятої в Netscape. Потрібно врахувати, що автори програм перегляду з якихось таємничих спонук використовують різні терміни для позначення одних і тих же понять.

Дія Команда в Netscape 3.0
Відкрити документ з відомим URL на WWW-сервері. Меню: File ¦ Open LocationПотім ввести URL в діалоговому вікні, що з'явилося і “натиснути” екранну кнопку OK.Або: ввести URL в полі “Location:”, розташоване у верхній частині вікна, і натиснути клавішу Enter.
Відкрити домашню сторінку (homepage). “Натиснути” екранну кнопку із зображенням будиночка Home
Перервати завантаження документа. “Натиснути” екранну кнопку Stop
Відкрити документ, що знаходиться в файлі на локальному комп'ютері. Меню: File ¦ Open File
Перезавантажити поточний документ. “Натиснути” екранну кнопку Reload.
Зберегти поточний документ в файлі. Меню: File ¦ Save As
Перейти до перегляду документа, з яким є гіперзв'язок в поточному документі. Перемістити курсор миші у виділену підкресленням і/або контрастним кольором дільницю на екрані і натиснути ліву клавішу миші.
Рухатися назад по ланцюжку документів, переглянених в поточному сеансі роботи. “Натиснути” екранну кнопку << Back
Повернутися до довільного документа, перегляненого в поточному сеансі роботи. Меню: Go, потім указати назву необхідного документа з списку.
Рухатися вперед по ланцюжку переглянених документів. “Натиснути” екранну кнопку >> Forward
Запам'ятати URL поточного документа в списку “закладень” для подальшого повернення до нього Меню: Bookmark ¦ Add Bookmark
Відкрити документ з списку “закладень”. Меню: BookmarkВибрати документ з меню, що спускається

Програми перегляду здатні правильно відобразити вміст файлів самих різних форматів, починаючи від найпростіших текстових і закінчуючи графічними, звуковими і іншими спеціалізованими форматами; при цьому, як ми вже знаємо, “рідним” форматом для WWW є HyperText Markup Language (HTML). А що ж відбувається, коли програма перегляду “не розуміє” формату файла, що завантажується? У перший раз зіткнувшись з цією нерідкою ситуацією, можна і розгубитися, тому нижче буде стисло описано два можливих варіанти розвитку подій:

1. Програма перегляду знає, яка з інших програм, встановлених на вашому комп'ютері, розуміє формат даного файла. - В цьому випадку програма перегляду запустить необхідну програму-помічника або програму-префікс і передасть їй отриманий файл для обробки. Як правило, програма перегляду, перш ніж запустити програму-помічника, питає вашого дозволу. Це робиться по тій причині, що навіть самий невинний на перший погляд файл може бути потенційно небезпечний для вашого комп'ютера. Зокрема, документи в форматі Word for Windows 6.0 можуть містити макрокоманди, здатні знищувати або переписувати файли на вашому жорсткому диску.

2. Програма перегляду не знає, в якої програми попросити допомоги при інтерпретації даного файла. - В цьому випадку вам буде запропоновано чотири альтернативи:

More Info... - дати додаткову інформацію про ситуацію, що виникла і запропонувати встановити програму-префікс (plug-in), який розуміє даний формат файла,

Pick App... - вибрати програму-помічника, вже встановлену на вашому комп'ютері, для обробки даного файла,

Save File... - зберегти файл на локальному диску,

Cancel - відмінити завантаження даного файла. Часто команду Save File... використовують для того, щоб отримати програмне забезпечення і документацію з колекцій (“архівів”).

Проблема русифікації

Творці програмного забезпечення для роботи в WWW спочатку не були дуже стурбовані потребами людей, бажаючих публікувати і читати інформацію на своїх рідних мовах, що не використовують латинський алфавіт, в тому числі і на російській мові. Останнім часом ситуація починає помітно змінюватися до кращого, але все ж перегляд і публікація документів на російській мові зв'язана з деякими труднощами.

1.6. Коди і символи

Файл, що містить гіпертекстовий WWW-документ, являє собою текстовий файл. “Всередині” комп'ютера сучасної архітектури і при передачі по мережах кожний символ тексту представляється у вигляді цілого числа, яке, в свою чергу, кодується комбінацією з восьми двійкових розрядів, званих бітами. Така комбінація з восьми біт, що обробляються ЕОМ як одне ціле, отримала назву байт. Кожний біт в байті може мати рівно два стани: “включений” і “вимкнений”, або “1” і “0”.

Легко пересвідчитися, що існує рівно 256 комбінацій з восьми біт, кожний з яких може бути зайнятий або нулем, або одиницею. Таким чином виходить, що вісьма бітами (тобто, одним байтом) можуть бути представлені числа, або коди, від 0 до 255 (тобто, від 00000000 до 11111111 в двійковій системі числення). Кожному коду можна поставити у відповідність певний текстовий символ, наприклад, букву або цифру, або керуючий символ, такий як повернення каретки, перехід на новий рядок і т. п. Щоб текст виглядав однаково на моніторах різних комп'ютерів, необхідний певний стандарт на відповідність кодів і символів, що представляються ними для текстової інформації. Такий стандарт, прийнятий в цей час на переважній більшості комп'ютерних систем, отримав назву American Standard Code for Information Interchange (ASCII, вимовляється як “аскі”). Цей стандарт охоплює лише коди від 0 до 127. У кодовій таблиці ASCII не знайшлося місця для багатьох спеціальних символів, що часто використовуються. Також, з буквених символів там присутні тільки символи англійського алфавіта. Щоб закодувати букви національних алфавітів, в тому числі російського, зберігши при цьому сумісність з таблицею ASCII, необхідно використати коди в діапазоні від 128 до 255. Ось тут-то і починаються складності.

Кодові таблиці для кодування букв російського алфавіта (кирилиця)

Існує досить багато різних кодових таблиць, співпадаючих в діапазоні кодів від 0 до 127 зі стандартом ASCII і використовуючих діапазон кодів від 128 до 255 для спеціальних символів і букв російського алфавіта. Серед них найбільш поширені наступні чотири:

1. Microsoft Windows Cyrillic code page 1251

Відома також як CP-1251 або Windows-1251. Найбільш широко застосовується в “русифікованих” системах Microsoft Windows 3.1, 95, 98 і NT.

2. KOI8-r

Базується на державному стандарті Коду Обміну Інформацією КОІ8 (ГОСТ 19768-74). Застосовується в основному на комп'ютерах з операційною системою UNIX. Прийнята за стандарт кодування російськомовних текстів при обміні по електронній пошті. Більшість WWW-серверів зберігають російськомовні документи в цьому кодуванні. У цей час є набори шрифтів для Microsoft Windows в кодуванні KOI8-r. Вони були розроблені спеціально для мережевих програм, працюючих під Windows.